Presedintele CE, Jean Claude Juncker, convins ca MCV pentru Romania se incheie in mandatul sau. Ciolos: "Sper sa nu asteptam"

Dacian Ciolos, Jean Claude Juncker

Premierul Dacian Ciolos a declarat luni ca Romania doreste sa se gaseasca cele mai bune solutii pentru ca Marea Britanie sa ramana in UE.

-► Juncker: Sunt convins ca in timpul mandatului Comisiei mele o sa punem capat MCV-ului pentru Romania
-►
Ciolos: I-am explicat presedintelui Juncker cum vrea Romania sa ajute Republica Moldova

La Consiliul European, el a mai spus ca tara noastra doreste ca anumite lucruri legate de situatia lucratorilor in Marea Britanie sa fie clar precizate.

"Consideram ca propunerea Comisiei este un bun punct de pornire pentru a rezolva acele chestiuni privind drepturile sociale ale lucratorilor. Sunt cateva lucruri pe care Romania le vrea precizate si, cu siguranta, in cursul reuniunii Consiliului, aceste lucruri vor fi precizate, legat de modul in care ar urma sa se aplice acel mecanism de salvgardare. Pe noi ne intereseaza sa fie clar aplicat in situatii exceptionale, care sa fie identificate pe baza unor analize foarte obiective, sa fie aplicat pe termen cat mai scurt. La fel, celalalt subiect legat de alocatiile pentru copii. Si acolo, noi ne dorim ca acest mecanism sa fie aplicat doar de acum inainte, sa se aplice la cei care urmeaza sa vina la munca de acum inainte. Sunt cateva lucruri care vor fi discutate la Consiliu", a precizat Ciolos intr-o conferinta de presa comuna cu presedintele Comisie Europene, Jean Claude Juncker.

Premierul a precizat ca acest subiect va fi abordat la Bucuresti, luni dupa-amiaza, de presedintele Consiliului European, Donald Tusk, in intalnirea acestuia cu presedintele Klaus Iohannis, cel care va reprezenta Romania la Consiliul European din 18-19 februarie.

Citește și
Gelu Diaconu
Ciolos l-a demis pe presedintele ANAF, Gelu Diaconu, urmarit penal. Daniel Diaconescu a fost numit director-interimar

"Romania a participat deja la diferitele reuniuni de consultare si de pregatire a reuniunii Consiliului. Domnul presedinte Iohannis va participa la aceste intalniri si subiectul este discutat astazi de domnul presedinte Tusk impreuna cu domnul presedinte Iohannis la Bucuresti, insa domnul presedinte Juncker stie - si eu am mai spus-o in mai multe randuri - ca Romania doreste sa gaseasca solutiile pentru ca Marea Britanie in UE", a adaugat Ciolos.

Juncker: Sunt convins ca in timpul mandatului Comisiei mele o sa punem capat MCV-ului pentru Romania

Presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, si-a exprimat convingerea ca, in timpul mandatului actualei Comisii, Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) se va finaliza in cazul Romaniei. "I-am spus inca o data domnului prim-ministru ca sunt convins ca in timpul mandatului Comisiei mele o sa punem capat Mecanismului MCV. Nu exista o legatura stransa intre ceea ce eu as spune cazul Bulgariei si cazul Romaniei. Cele doua cazuri sunt separate. Daca Romania o ia inaintea amicilor nostri bulgari, prietenilor bulgari, evident ca mecanismul se va incheia daca Romania mentine nivelul de punere in practica actual al asteptarilor Comisiei Europene si din partea statelor membre atunci acest lucru se va intampla", a spus Juncker, care a sustinut declaratii comune de presa cu premierul Dacian Ciolos.

Seful Guvernului roman a afirmat ca si Romania doreste o finalizare a MCV si internalizarea acestui proces. "Domnul presedinte a spus ca in cursul mandatului acestei Comisii se poate sa fie finalizat acest mecanism, dar eu sper sa nu trebuiasca sa asteptam ultimul an al mandatului acestei Comisii pentru a gasi o solutie la aceasta. Asta nu inseamna ca in Romania nu trebuie sa continuam cu lupta impotriva coruptiei si pentru consolidarea a ceea ce s-a facut pana acum, dar noi consideram ca exista in momentul de fata suficienta maturitate in Romania pentru ca tot acest proces sa fie integrat si internalizat in mecanismele pe care Guvernul, sistemul judiciar, Parlamentul le pot avea in vedere. Sigur, domnul presedinte a spus ca in cursul mandatului acestei Comisii sa poata sa fie finalizat acest mecanism, eu sper sa nu trebuiasca sa asteptam ultimul an al mandatului acestei Comisii pentru a gasi o solutie", a precizat Dacian Ciolos.

Ciolos: I-am explicat presedintelui Juncker cum vrea Romania sa ajute Republica Moldova

Premierul Dacian Ciolos a discutat cu presedintele Comisiei Europene despre modul in care Romania doreste sa ajute Republica Moldova sa implementeze reformele la care s-a angajat. "Am discutat de Republica Moldova. I-am explicat domnului presedinte ceea ce Romania intentioneaza sa faca pentru a ajuta cetatenii Republicii Moldova, Guvernul actual sa puna in aplicare angajamentele de reforma pe care le-a luat. (...) Am avut asigurarea ca si Comisia Europeana se va implica in acest sprijin in masura in care Guvernul din Republica Moldova va demonstra ca chiar doreste sa puna in aplicare aceste reforme", a spus Ciolos, intr-o declaratie comuna de presa cu Jean Claude Junker. Tema ajutorului pentru Republica Moldova a fost reluata si in cadrul intalnirii pe care Dacian Ciolos a avut-o cu comisarul european pentru politica de vecinatate si negocierile privind extinderea, Johannes Hahn. Potrivit unor surse oficiale, premierul roman si comisarul european au agreat faptul ca orice sprijin financiar care va merge catre Republica Moldova trebuie sa vizeze proiecte care sa aiba impact direct asupra cetatenilor moldoveni. Discutiile au avut loc in contextul in care, potrivit surselor citate, presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, se va afla miercuri la Bucuresti.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Masura anuntata de Ciolos, in cadrul pachetului
Masura anuntata de Ciolos, in cadrul pachetului "antisaracie". "Efectele se vor face simtite in cursul acestui an"

 Premierul Dacian Ciolos afirma, intr- o postare pe pagina sa de Facebook, ca cele 47 de masuri cuprinse in pachetul anti-saracie isi vor face simtite efectele in cursul acestui an.

Ciolos l-a demis pe presedintele ANAF, Gelu Diaconu, urmarit penal. Daniel Diaconescu a fost numit director-interimar
Ciolos l-a demis pe presedintele ANAF, Gelu Diaconu, urmarit penal. Daniel Diaconescu a fost numit director-interimar

Premierul Dacian Ciolos a semnat, joi, decizia de eliberare din functie a sefului ANAF, Gelu Diaconu, au confirmat pentru Agerpres surse oficiale.

Guvernul lanseaza pachetul national anti-saracie. Scopul programelor
Guvernul lanseaza pachetul national anti-saracie. Scopul programelor "Prima lumina" si "Bunicii comunitatii". GALERIE FOTO

Premierul Ciolos a anuntat lansarea unui plan national antisaracie. Seful guvernului vrea in primul rand sa reduca numarul copiilor expusi riscului de saracie, care in prezent este cel mai mare numar din Europa. Planul contine 47 de masuri diferite.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.