Obiectivele lui Putin în a doua fază a războiului din Ucraina: Cale întinsă până în Transnistria, Republica Moldova
Moscova și-a anunțat clar obiectivele celei de a doua faze a războiului - controlul deplin asupra Donbasului, și sudului Ucrainei, cu legătura terestră între Crimeea, anexată în 2014, dar și spre Transnistria, regiunea separatistă a Republicii Moldova.
Mai mult, Rusia a respins toate propunerile pentru un armistițiu de sărbătorile pascale şi continuă atacurile.
Vineri, preşedintele Consiliului European i-a cerut lui Putin garanția unor culoare umanitare la Mariupol, de Paşte. Rusia este de acord cu evacuarea civililor doar dacă militarii ucraineni se vor preda.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
S-au dus lupte grele pe străzile Mariupolului, orașul-port din sud, despre care Putin spune că a fost "eliberat" de forţele ruse. Dar a ordonat o blocadă în jurul combinatului siderurgic Azovstal, unde - în labirintul de buncărele subterane - rezistă în continuare ultimul grup de militari ucraineni, în jur de 2000 de luptători. Se află însă acolo și sute de civili.
Svyatoslav Palamar, comandant din regimentul Azov: „Aruncă bombe grele, bombe anti-bunker, care provoacă distrugeri uriaşe. Avem morţi şi răniţi în interiorul bunkerelor. Unii civili rămân blocaţi sub ruine. Civilii sunt în mai multe bunkere subterane, în fiecare cam 80 - 100 de oameni.
Primarul spune că în Mariupol, în afara zonei industriale, mai rămân încă peste 100.000 de civili.
Sunt imagini cu turela unui tanc distrus, proiectată de suflul exploziei într-un apartament de bloc.
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, i-a cerut ieri într-o discuţie telefonică preşedintelui rus Vladimir Putin să garanteze culoare umanitare de Paştele ortodox în Mariupol. Acest lucru va fi posibil doar dacă militarii de la Azovstal se vor preda - a fost răspunsul Moscovei. O speranță mai vine însă de la Biserica Ortodoxă ucraineană, aflată sub Patriarhia Moscovei, care a anunțat că pregăteşte o procesiune religioasă de Paşti pentru evacuarea civililor şi soldaţilor ucraineni răniţi aflaţi în interiorul combinatului siderurgic.
Pe de altă parte, Kremlinul spune că momentan e liniște în Mariupol, iar oamenii au fost eliberați și se pot plimba liniștiți pe străzi.
Igor Konașenkov, purtător de cuvânt al ministerului rus al apărării: „Autoritățile Republicii Populare Donețk organizează curățarea străzilor de moloz și îndepărtarea echipamentelor militare ucrainene. Naziștii ucraineni ai batalionului "Azov" au rămas împreună cu mercenarii străini din Statele Unite și țările europene blocați în interiorul fabricii "Azovstal".
În Donbas, ruşii presează pe mai multe direcţii. Potrivit Kievului, forțele ruse au capturat zeci de sate din regiunea Donețk, dar preşedintele Zelenski spune că sunt doar câştiguri temporare. Alte atacuri au fost respinse.
Câteva zeci de oameni se ascund în subsolul teatrului deja bombardat din oraşul Rubijne.
Unii oameni sunt prea săraci, înspăimântaţi şi prea în vârstă ca să fugă. Nina, de 89 de ani, trăieşte în acest adăpost de 5 săptămâni.
Nina: „Vreau să mă duc acasă. Am suferit prea mult. Am văzut foc şi fum, toată nenorocirea asta. Sunt îngrozită. Ajutaţi-ne!”
„Putin este un monstru”
La Harkov, bombele ruşilor continua să cadă în zone rezidenţiale, lăsând în urma distrugeri, morţi şi răniţi. Vor să ucidă o naţiune, spunea primarul local.
Femeie: „Putin este un monstru. Oribil. Să ucidă atâția oameni nevinovați. Ce i-am făcut? Dumnezeu să-l pedepsească. Nu mai avem puterea de a continua în felul ăsta. Am ajuns la capătul puterilor.”
Pierderile ruşilor au crescut în ultimele zile. De la începutul invaziei, 13.400 de soldați ruși ar fi murit în Ucraina, iar 7.000 sunt dați dispăruți, potrivit unui ziar pro-Kremlin care a șters apoi postarea. Cu toate astea, sunt slabe şanse ca Vladimir Putin să dea înapoi în Donbas.
Cătălin Radu-Tănase, corespondent PROTV: „După ce prima ofensivă a ruşilor, acum 58 de zile, a fost un fiasco: Kievul n-a căzut, trupele s-au retras de la Cernobîl şi din nordul Ucrainei, acum Kremlinul a anunţat ce-şi doreşte să obţină cu a doua ofensivă.
În primul rând, ruşii vor, în est, tot bazinul Donbas, cea mai bogată parte a Ucrainei. Din 2015, Putin controla o treime din Donbas, acum vrea tot, până spre Nipru.
Apoi, în sud, vor să lege Crimeea ocupată în 2014 cu Transnistria. Asta ar însemna toate porturile de la Azov şi Marea Neagră şi tot comerţul pe mare. Numai că, pentru asta, ruşii ar trebui să pună mâna pe Odessa.
Doar ca al treilea oraş al Ucrainei este o fortăreaţă bine apărată, ori Rusia n-a fost în stare până acum să pună mâna nici pe Mariupol, după două luni, în care armata a făcut oraşul una cu pământul."
De acum, întrebarea care se pune, ar putea fi: "Moldova este următoarea?", subliniază analiştii, de la Sky News. Care mai amintesc, ca Republica Moldova, nu beneficiază de protecţia pe care ar avea-o, ca membru NATO, sau UE”