Zelenski: ''Rusia concentrează zeci de mii de soldaţi pentru o ofensivă de proporții în estul Ucrainei''

×
Codul embed a fost copiat

''Rusia concentrează zeci de mii de soldaţi pentru o ofensivă de proporții în estul Ucrainei''. Acesta este anunțul făcut de președintele Zelenski. Deocamdată, continuă atacurile în Donbas, dar şi în regiunea orașelor Harkov și Nikolaev.

Următoarele trei săptămâni vor determina însă, conform unui expert american, deznodământul războiului din Ucraina. Iar consilierul pentru securitate națională de la Washington se teme că Rusia ar putea recurge la tactica pământului pârjolit, adică bombardamente la întâmplare și atrocități. Mai ales că la comanda unică a Războiului a fost pus generalul rus supranumit "măcelarul din Siria".

O explozie puternică a zguduit orașul ucrainean Nikolaev, portul cu ieșire la Marea Neagră din sudul Ucrainei. Atacurile ruşilor au continuat şi în partea de nord-est, dar şi la Mariupol. Între timp, o imensă coloană de vehicule militare, întinsă pe 12 kilometri, se îndreaptă spre Harkov. Rusia concentrează zeci de mii de soldaţi pentru o nouă ofensiva de proporţii în est, spune Volodimir Zelenski.

Volodimir Zelenski: „Pot să folosească şi mai multe rachete împotriva noastră, şi mai multe bombe, dar noi suntem pregătiţi pentru toate atacurile lor. Vom răspunde.”

''Va fi o ofensivă de proporţii, însă nu doar în est. Vom cuceri şi Kievul'', ameninţă liderul cecen Ramzan Kadirov, cel care se descrie ca soldatul lui Putin.

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Ramzan Kadirov: „Acţiunile noastre ofensive nu vor fi doar la Mariupol, ci peste tot, în oraşe şi sate. În primul rând vom elibera Luhansk şi Doneţk. Este misiunea pe care ne-a încredinţat-o comandantul suprem, dragul nostru preşedinte Vladimir Putin. Apoi vom cuceri Kievul şi toate celelalte oraşe.”

Forţele ruse s-au retras săptămâna trecută din localităţile din jurul Kievului. În urma lor, în regiunea capitalei au fost găsite până acum trupurile a peste 1.200 de victime, potrivit procurorului general al Ucrainei. Numai la Makariv, la 60 de kilometri de capitala, ar fi fost localizate peste 130 de cadavre - cei mai mulţi civili ucişi de soldaţii ruşi, în timpul săptămânilor de ocupație.

Doar o echipă de polițiști a adunat 26 de trupuri, în ultimele trei zile. Au pus într-un sac mortuar cadavrul carbonizat al unui bărbat, imposibil de recunoscut.

Iuri Neceai, poliţist: "În această pădure a fost armata rusă. De acolo au bombardat orașul nostru."

Când dubița trece pe lângă resturile vehiculelor militare ruseşti, distruse şi abandonate, ucrainenii salută pierderile duşmanului.

Puţină ironie este o pavăză bună în faţa ororilor pe care le-au lăsat în urmă invadatorii.

Poliţiştii au oprit la casa unui pensionar, de 62 de ani. Era singur acasă când soldații ruși l-au vizitat, la începutul lui martie. L-au bătut și l-au împușcat în cap, apoi l-au îngropat în curte. Abia acum rămăşiţele pământești au fost exhumate, pentru a fi examinate de criminaliști. Înaintea unei înmormântări creștinești.

Fiul lui este încă în stare de șoc.

„Ce s-a întâmplat cu tatăl tău a fost o crimă de război?
Absolut! Evident, aceasta a fost o crimă de război."

Și vecinul, sergent din poliție, pensionar, a fost ucis în acelaşi mod.

Deborah Haynes, Sky News: "Soldații ruși au fost din casă în casă, i-au provocat pe localnici și uneori, pur și simplu, i-au împușcat. Acum, polițiștii sunt pe urmele lor, trec de la o casă la alta, unde descoperă trupurile celor uciși, îngropate în curți."

Într-un sat, aflat la 15 kilometri distanţă, primarul spune că soldaţii ruşi l-au ucis pe vărul lui şi, separat, un vecin. Au fost execuţii - spune oficialul, care crede că ruşii l-au împuşcat pe vărul lui după ce ar fi văzut ceva în telefonul lui mobil.

"Prima dată l-au ucis pe Vitalik. I-au legat mâinile la spate, l-au forțat să stea în genunchi și l-au împușcat. Apoi a venit rândul lui Vădim. Pe el l-au închis în beci. Se pare că a refuzat să îngenuncheze, așa că l-au împușcat în picioare, ca să-l facă să cadă. Apoi, i-au tras un glonț în ceafă."

Procuratura ucraineană a anunțat că a deschis peste 5.000 de anchete pentru crime de război și crime împotriva umanității. Au deja 500 de suspecți ruși.

Iryna Venediktova, procurorul general al Ucrainei: "Acești 500 de suspecți sunt militari de rang înalt, politicieni importanţi, agenți de propagandă ai Federației Ruse, care au făcut tot posibilul să înceapă acest război și care continuă acest război în Ucraina."

Din aer se vede adevărata amploare a distrugerilor de la Borodianaka. Sute de victime ale bombardamnetelor ruse s-ar putea afla între dărmături.

Valentina aşteaptă să fie găsite trupurile fiicei şi nepoatei sale, de patru ani. Pe ginerele ei, mort şi el, l-au descoperit.

„Le doresc să treacă prin ce am trecut eu. Acum trebuie să-mi îngrop copiii. Cu ce au greșit ei, ca să fie uciși astfel?”, spune ea.

Pe de altă parte, ucrainenii anunţă că au eliminat încă un comandant de rang înalt rus, un colonel care comanda un regiment de tancuri. Tot ucrainenii susţin că 19.000 de soldaţi ruşi ar fi fost ucişi, luaţi prisonieri sau scoşi din luptă, de la începutul invaziei.

Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 47. Rusia este acuzată că a folosit o substanță toxică în Mariupol

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Zelenski trage un semnal de alarmă cu privire la un risc nuclear cu ocazia marcării a 38 de ani de la Cernobîl
Zelenski trage un semnal de alarmă cu privire la un risc nuclear cu ocazia marcării a 38 de ani de la Cernobîl

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a tras vineri un semnal de alarmă împotriva riscului unui incident nuclear din cauza ocupaţiei ruse a Centralei Nucleare Zaporojie, un avertisment cu ocazia marcării a 38 de ani de la catastrofa de la Cernobîl.

Veste uriașă pentru britanici. Regele Charles al III-lea își reia activitățile, starea sa este ”foarte încurajatoare”
Veste uriașă pentru britanici. Regele Charles al III-lea își reia activitățile, starea sa este ”foarte încurajatoare”

Regele Charles al III-lea își va relua peste câteva zile activitățile, în condițiile în care tratamentul împotriva cancerului a dat rezultate ”foarte încurajatoare”, iar medicii sunt ”optimiști” în ceea ce privește vindecarea suveranului britanic.  

Un jurnalist al ediţiei ruse a revistei Forbes, arestat pentru difuzarea de „informaţii false” despre armata rusă
Un jurnalist al ediţiei ruse a revistei Forbes, arestat pentru difuzarea de „informaţii false” despre armata rusă

Un jurnalist al ediţiei ruse a revistei Forbes, Serghei Mingazov, a fost arestat sub acuzaţii de răspândire de "informaţii false" despre armata rusă, respectiv despre cazul civililor ucişi în oraşul ucrainean Bucea.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.