Obiceiurile în Ajun de Bobotează. Ce trebuie să facă tinerele necăsătorite ca să își viseze ursitul, potrivit tradiției
În Maramureș obiceiurile sunt păstrate cu sfințenie în Ajun de Bobotează. Tinerele necăsătorite au un adevărat ritual pentru ca în această noapte să își viseze ursitul, potrivit tradiției.
Fetele se adună și la o apă cugătoare unde așează pe mal busuioc, iar dacă acesta va îngheța peste noapte, în popor se spune că alesul inimii o să fie înstărit.
Și bătrânele din sate cunosc bine superstițiile legate de ziua de Bobotează, astfel că în Ajun nu spală, nu se ceartă și nu dau nimic cu împrumut.
Îmbrăcate în straie tradiționale, fetele nemăritate din Țara Lăpușului, încă de dimineață pornesc la pârâul din comună și așează pe mal o crenguță de busuioc, cu gândul la viitorul soț. În drumul lor, tinerele leagă câte un fir de ață roșie de garduri.
Tinerele învaţă de la bunici cum să respecte tradiția.
Gabriela Filip: ”Aici în Tara Lăpuşului credinţele, supersitiile şi obiceiurile încă se păstrează, sunt vii şi numeroase, dacă în Ajun de Bobotează va fi cald, după vremea se va răci şi va veni îngheţul”.
Diana Coste: ”De la bunici şi străbunici ştim că demult femeile îşi aflau ursitul legând stâlpii de lemn cu aţă roşie, punând busuioc pe albia pârâului şi sub pernă”.
Larisa Buda: “Aşa făceau şi ele în tinereţe, legau un stâlp de lemn cu aţă roşie pentru a vedea cum o să le arate soţul şi am venit şi eu să fac la fel. Va fi înalt şi slab”.
Boboteaza este și ziua în care, potrivit tradiției se poate afla și cum va fi reculta anul acesta.
Diseară, înainte de culcare, fetele își așează sub pernă un fir de busuioc, ca să-și viseze alesul.
Mâine, gospodăriile, şi chiar animalele vor fi stropite cu agheazmă mare, luată de la Biserică, pentru belşug şi sănătate!