Secretarii de stat de la Ministerul Justitiei, retrasi de CSM. Oana Schmidt-Haineala si Constantin Sima, la Parchetul General


Ultimul update: Luni 06 Februarie 2017 07:07
Data publicarii: Vineri 03 Februarie 2017 09:55
Categorie: Stiri actuale

Florin Iordache a ramas fara cei doi secretari de stat pe care ii avea in conducerea Ministerului Justitiei. Consiliul Superior al Magistraturii a decis sa-i retraga pe Oana Schmidt-Haineala si Constantin Sima.

Acestia se vor reintoarce la Parchetul General. Masura a fost luata ca sa nu fie afectata ancheta DNA ce vizeaza posibile fapte de coruptie in elaborarea si emiterea ordonantei de urgenta contestata in strada.

Daniela Lecca, purtatorul de cuvant al CSM: "S-a decis incetarea detasarii la Ministerul Justitiei a domnilor procurori Haineala Oana si Constantin Sima."

Cei doi procurori chemati inapoi la Parchetul General nu au fost prezenti la Consiliul Superior al Magistraturii, la sedinta in care s-a decis ca nu mai este nevoie de ei la Ministerul Justitiei. A venit insa, ministrul, decis sa isi ceara secretarii de stat inapoi.

Florin Iordache, ministrul de Justitiei: "Avem un regulament si cred ca CSM-ul este primul care trebuie sa respecte acest regulament. Daca in regulament se spune ca revocarea se poate face numai la cererea ministerului, plus cel care a solicitat-o - respectiv cei doi magistrati - fara indoiala - aceasta solicitare nu-si are un temei juridic. Alta intrebare..."

Reprezentantii CSM nu au formulat alta intrebare. Au explicat doar ca Legea privind statutul magistratilor le permite sa recheme un procuror daca situatia o cere. Iar ancheta declansata de DNA la Ministerul Justitiei in legatura cu elaborarea si emiterea ordonantelor de urgenta referitoare la modificarea unor articole din codul penal, este o asemenea situatie.

Augustin Lazar, procurorul general al Romaniei: "Decizia este benefica. Este mai bine nu numai pentru cursul anchetei, pentru impartialitatea ei, dar si pentru Ministerul Justitiei si pentru cei doi procurori sa fie acasa in Ministerul Public."

Directia Nationala Anticoruptie a fost sesizata de o asociatie in legatura cu ordonantele date in regim de urgenta de guvernul Grindeanu. Urmarirea penala a fost deschisa pentru infractiuni de favorizarea faptuitorului si incalcarea legii raspunderii ministeriale.

VIDEO PROTVPLUS.RO