Secretarii de stat de la Ministerul Justitiei, retrasi de CSM. Oana Schmidt-Haineala si Constantin Sima, la Parchetul General

Ultimul update: Luni 06 Februarie 2017 07:07
Data publicarii: Vineri 03 Februarie 2017 09:55
Categorie: Actualitate

Florin Iordache a ramas fara cei doi secretari de stat pe care ii avea in conducerea Ministerului Justitiei. Consiliul Superior al Magistraturii a decis sa-i retraga pe Oana Schmidt-Haineala si Constantin Sima.

Acestia se vor reintoarce la Parchetul General. Masura a fost luata ca sa nu fie afectata ancheta DNA ce vizeaza posibile fapte de coruptie in elaborarea si emiterea ordonantei de urgenta contestata in strada.

Daniela Lecca, purtatorul de cuvant al CSM: "S-a decis incetarea detasarii la Ministerul Justitiei a domnilor procurori Haineala Oana si Constantin Sima."

Cei doi procurori chemati inapoi la Parchetul General nu au fost prezenti la Consiliul Superior al Magistraturii, la sedinta in care s-a decis ca nu mai este nevoie de ei la Ministerul Justitiei. A venit insa, ministrul, decis sa isi ceara secretarii de stat inapoi.

Florin Iordache, ministrul de Justitiei: "Avem un regulament si cred ca CSM-ul este primul care trebuie sa respecte acest regulament. Daca in regulament se spune ca revocarea se poate face numai la cererea ministerului, plus cel care a solicitat-o - respectiv cei doi magistrati - fara indoiala - aceasta solicitare nu-si are un temei juridic. Alta intrebare..."

Reprezentantii CSM nu au formulat alta intrebare. Au explicat doar ca Legea privind statutul magistratilor le permite sa recheme un procuror daca situatia o cere. Iar ancheta declansata de DNA la Ministerul Justitiei in legatura cu elaborarea si emiterea ordonantelor de urgenta referitoare la modificarea unor articole din codul penal, este o asemenea situatie.

Augustin Lazar, procurorul general al Romaniei: "Decizia este benefica. Este mai bine nu numai pentru cursul anchetei, pentru impartialitatea ei, dar si pentru Ministerul Justitiei si pentru cei doi procurori sa fie acasa in Ministerul Public."

Directia Nationala Anticoruptie a fost sesizata de o asociatie in legatura cu ordonantele date in regim de urgenta de guvernul Grindeanu. Urmarirea penala a fost deschisa pentru infractiuni de favorizarea faptuitorului si incalcarea legii raspunderii ministeriale.

Mini-vacanta pentru ministrul Justitiei. Si-a delegat atributiile unui secretar de stat, pana pe 7 februarie
Mini-vacanta pentru ministrul Justitiei. Si-a delegat atributiile unui secretar de stat, pana pe 7 februarie
VIDEO PROTVPLUS.RO
atena steaguri
Atenționare de călătorie pentru români în Grecia. Ce se întâmplă în peninsula elenă
Ce au descoperit polițiștii de frontieră printre mărfurile dintr-un microbuz
Accident în Arad, după ce doi șoferi au vrut să facă o depășire în același timp
Rezultatul autopsiei în cazul morții lui Ilie Balaci. Ministrul Sănătății a cerut anchetă
Cu ce alcoolemie a fost prins un șofer de microbuz din Argeș. Explicația bărbatului
Incendiu la un atelier de tâmplărie. Voluntarii au fost chemați să intervină
stefan duta
Reacția SANADOR după ce un copil a murit la câteva ore de la o operație de hernie
România, condamnată la CEDO în cazul tânărului torturat pentru o faptă pe care nu a comis-o
Comisia de la Veneția va publica textul raportului critic la adresa României
Anchetă a Ministerului Sănătăţii la Ambulanţa Craiova ca urmare a decesului lui Ilie Balaci
Anunțul făcut de tatăl copilului care a murit după o operație la un spital privat
Proteste în Piaţa Victoriei şi în marile oraşe. „Vreau să nu o mai văd pe Viorica”