Oamenii au început să se mute înapoi în blocul ars. Unii susţin că dezvoltatorul le-ar fi cerut bani pentru reconstrucţie
La aproape o lună de la incendiul care a devastat un bloc construit ilegal în sectorul 5 al capitalei, unele familii se întorc acasă. Lucrurile sunt însă, departe de a fi lămurite.
Dimpotrivă: încă de la bun început, imobilul ar fi fost racordat, la reţeaua de gaz după ce dezvoltatorul ar fi depus la distribuitor toate documentele necesare inclusiv o autorizaţie care în realitate, nu există.
A trecut aproape o lună de când blocul a luat foc, 50 de familii au rămas pe drumuri, autorităţile şi-au dat seama brusc că este ridicat ilegal de peste 5 ani şi au reluat procedurile pentru demolarea clădirii. Oamenii au început să se mute în casele lor, iar vecinii spun că au început şi lucrările de construcţii pentru etajele 3 şi 4, afectate de incendiu
Se trăieşte şi se munceşte într-un bloc racordat ilegal la curent, conform distribuitorului Enel. Iar marţi a ieşit la iveală şi faptul că inclusiv racordarea la gaz este ilegală. Proprietarul a depus toate actele necesare la dosar, inclusiv autorizaţia de construcţie, conform celor de la Distrigaz. O asemenea autorizaţie nu există însă, iar autorităţile ar trebui să afle cum a fost totuşi posibil că blocul să fie ridicat.
Am încercat să-l contactăm pe proprietar pentru a lămuri aceste aspecte, dar a fost imposibil.
La rândul lor cei care s-au întors în apartamente, după incendiu, nu au aşteptat o expertiză care să le arate că nu sunt în pericol.
Unii locatari susţin incusiv că dezvoltatorul Ilie Ioniţă i-ar fi îndemnat să dea bani pentru că blocul să fie refăcut în speranţa că nu-l mai demolează autorităţile.
„Dacă două săptămâni nu veneau peste mine, că toată strada a făcut sesizare, luam autorizaţia”, spunea Ioniţă, înregistrat cu camera ascunsă. Dezvoltatorul a fost înregistrat explicând şi cum se lua autorizaţia: „Sărut mâna, mulţumesc frumos, gata autorizaţia. Ne dădea imediat. Primăria a zis aşa: aşteaptă să se facă cu ISU, când ISU spune că putem să intrăm acolo, aduc expert să arate că grinzile nu sunt afectate şi pe urmă încerc să dau în folosinţă etajele 3 şi 4. Pe expertiza asta putem să ne jucăm acolo v-aţi-ascunselea. Nu dă nimeni blocul jos, că e caz social.”
Inspectoratul de Stat în Construcţii continua însă demersurile în instanţă pentru obţinerea unei decizii definitive pentru demolare. Conform specialiştilor, nici nu poate fi vorba de intrare în legalitate având în vedere distanţă mult prea mică dintre acest bloc şi celelalte imobile.
Sursa: Pro TV
Etichete: foc, incendiu, pompieri, bloc, salvare, apartamente, sectorul 5, flacari, iesire, ilie ionita,
Dată publicare:
03-10-2018 07:32