Cum a fost posibil ca blocul din sectorul 5 să fie construit fără niciun act. Dezvoltatorul, apropiat al Clanului Cămătarilor

Ultimul update: Duminica 09 Septembrie 2018 19:04
Data publicarii: Duminica 09 Septembrie 2018 17:52
Categorie: Actualitate

La 40 de ore de la incendiul care a lăsat pe drumuri 150 de oameni în sectorul 5 al Capitalei, autoritățile nu au nici un răspuns legat de statutul clădirii.

Autorităţile nu spun cum a fost posibil ca un dezvoltator să poată construi un asemenea imobil, aproape lipit de casele învecinate și să vândă apartamentele fără acte de proprietate. Potrivit unor surse din administrație, dezvoltatorul imobiliar implicat în acest scandal ar mai avea și alte blocuri asemănătoare, ilegal ridicate.

Locatarii blocului distrus spun că nu există autorizaţie de construire. Surse din Primăria Sectorului 5 susţin că dezvoltatorul Ilie Ioniţă ar fi fost amendat de inspectoratul de stat în construcţii, care a cerut oprirea construcţiei, încă de acum 5 ani. De cealaltă parte, Primăria Sectorului 5 condusă la acea vreme de Marian Vanghelie şi în ultimii 2 ani de Daniel Florea, nu a luat nicio măsură, deşi locatarii le-au cerut sprijinul.

Până acum nici Primăria, nici Inspectoratul de Stat în Construcţii şi nici Poliţia Locală, cea responsabilă de disciplina în construcţii, nu au lămurit oficial situaţia imobilului. Cel care a construit blocul care a ars, a mai ridicat şi alte clădiri. În comuna Bragadiru, Inspectorul PRO descoperea în aprilie 2018 ca Ilie Ioniţă, cunoscut ca Ilie Zorilă, a vândut apartamente într-un bloc care nu era racordat la curent electric.

Ilie Ioniţă ar fi găsit soluţia.
Rep.: Contoarele astea sunt legate la ce?
Ilie Ioniţă: Sunt legate la blocul din spate.

Vorbim despre o improvizaţie periculoasă şi ilegală după cum au confirmat şi cei de la ENEL. Ilie Ioniţă a susţinut atunci că problemele pe care le-a avut cu legea l-au împiedicat să branşeze blocul la electricitate.

Ilie Ioniţă, dezvoltator: "Am avut nişte probleme cu circa financiară şi conturile mele s-au blocat, nu am mai putut să finalizez această lucrare. Puteţi verifica că sunt depuse actele pentru branşamentul nou şi aşteptam să ridice blocarea conturilor ca să pot să fac plata pentru că este o plată foarte mare"

Alte clădiri în care locuiesc sute de oameni, construite de acelaşi personaj ar fi, spun surse din administraţia locală, tot fără autorizaţie. Situaţia celor 54 de familii din blocul care a ars vineri noapte este una foarte complicată. Oamenii nu erau proprietari în acte şi nici măcar chiriaşi. Locuiau acolo în baza unei promisiuni de vânzare.

Florin Enache, arhitect: "Atât vreme cât e promisiune, se pare că în România nu poţi să reclami undeva pentru că nu eşti păgubit. Nefiind păgubit, se pare că nu ai statut de reclamant, nu ştiu... e o aberaţie adică"

Unii sinistraţi au fost cazaţi la un cămin şcolar, cu mese asigurate. Vor primi şi haine iar copiii lor, rechizite. Unde vor locui însă mai departe, nimeni nu ştie.

Primele imagini din interiorul blocului din Capitală distrus de incendiu. 54 de familii au rămas fără locuință
Primele imagini din interiorul blocului din Capitală distrus de incendiu. 54 de familii au rămas fără locuință
VIDEO PROTVPLUS.RO
apeluri, panica, cutremur, romania, bucuresti, 28 octombrie,
Nou cutremur în judeţul Vrancea. S-a produs la 70 de kilometri adâncime
Un TIR a rămas suspendat pe Podul din Măgurele, din cauza poleiului
Botoşaniul nu are sare şi nisip pentru deszăpezire. Primar: "Dacă dă îngheţ, am pus-o"
Au rămas fără casă chiar în prag de iarnă. Pompierii nu au mai putut salva nimic
Starea tinerei tâlhărite în scara blocului din Alba Iulia. Agresorul fusese eliberat recent din închisoare
Maria Grapini, implicată într-un accident rutier. „Îngerul meu a fost la post”
Klaus Iohannis
Comisarul european pentru justiţie vine în România. Discuţii cu Iohannis, Toader şi cu şefa ICCJ
Şofer de autocar filmat în timp ce face o depășire periculoasă în ”curba morții”, din Suceava. VIDEO
Momentul șocant în care o tânără este atacată și jefuită în scara unui bloc din Alba Iulia. VIDEO
Gabriela Firea a pierdut toate funcțiile din PSD. FILMUL zilei în care rămas simplu membru de partid
Cum a apărut farsa cu tabloul lui Pablo Picasso. Polițiștii, obligați să continue ancheta
Povestea schiței care ar fi semnată de Pablo Picasso, găsită în Reghin. Cât ar valora lucrarea