Dezvoltatorul blocului care a ars în Capitală mai are 2 construcții cu probleme. Reacția acestuia

11-09-2018 18:46


bloc

Blocul ridicat fără autorizaţie, care a ars recent, nu este din păcate un caz singular. Alte construcţii fără avize se afla în Capitală şi chiar dacă există decizii de demolare, nimeni nu ia nicio măsură.

Chiar acelaşi dezvoltator are alte două construcţii care trebuiau dărâmate, parţial sau total, la decizia instanţei, dar şi în acest moment sunt în picioare.

"Nu o să dărâmăm nimic, o să intrăm în legalitate acolo unde este cazul, dar nu lăsăm lumea pe stradă", spune investitorul. Primăria, în schimb, ne transmite că va investiga situaţia moştenită de la vechea conducere.

Pe strada căpitan Cristea Răducanu din sectorul 5 al Capitalei zeci de oameni au cumpărat de la Ilie Ioniţă apartamente sau garsoniere încă din 2011 în acest bloc care, la prima vedere, pare unul de 3 etaje plus o mansardă.

În acte, de fapt, etajul 3 este mansarda, peste care s-a mai construit o mansardă. Unii proprietari au aflat asta abia când au semnat contractul.

”Pe actele mele scrie că sunt la mansardă 1.
Dar suntem la etajul 3
Da.
În precontract scria că stau la 3 şi pe urmă, în contract, scrie că stau la mansardă 1. Iar sus scrie mansarda 2. Cum a făcut, nu ştiu.”

Conform autorizaţiei, constructorul trebuia să transforme etajul 3 într-o mansardă dublă şi să rezulte astfel parter, două etaje, plus mansarda dublă. În schimb, a lăsat etajul 3 şi a mai ridicat o mansardă. Ea trebuie desfiinţată în baza unei hotărâri definitive şi irevocabile a Tribunalului Bucureşti.

Ilie Ioniță: ”Sunt două etaje plus mansarda dublă. Problema este că nu m-am mai dus cu acoperişul în jos, d-aia pare că este încă un etaj. Noi nu dărâmăm, nu am primit nicio notificare.”

Teoretic, ar fi trebuit s-o facă încă din februarie 2017 doar ca dezvoltatorul susţine că nu a fost anunţat oficial. Iar dacă refuză, primăria era obligată să o dărâme şi să-i dea nota de plată proprietarului.

Dat fiind că e vorba de o moştenire de la fostul primar Marian Vanghelie, actualul, Daniel Florea, a cerut un răgaz pentru elucidarea situaţiei.

Pe strada Ciuboţica Cucului, situaţia e şi mai gravă. Cum sunt construite fără autorizaţie, toate cele 4 etaje ale acestei clădiri ar trebui puse la pământ, iar oamenii care stau acolo, proprietari sau chiriaşi, evacuaţi.

Unii pleacă din proprie iniţiativă, nu mai aşteaptă momentul.

”Eu plătesc chirie dar acum plec. Am văzut ce s-a întâmplat în partea cealaltă şi mi-e frică
Păi e ceva în neregulă aici?
Uitaţi-vă şi dvs, ce să vă mai zic.”

Decizia care prevede demolarea, dată în prima instanţă în 2015 nu a fost contestată de Ioniţă. Şi în acest caz, investitorul spune că va depune actele pentru intrare în legalitate.

Ilie Ioniță: ”Acum mă duc să depun actele, nu dărâm.”

În vizorul autorităţilor a intrat şi un alt bloc, tot din sectorul 5, dar construit de data asta de fostul stelist Aliuță Marian, reprofilat în dezvoltator imobiliar. Reprezentanţii Inspectoratului de Stat în Construcţii susţin că documentele în baza cărora a fost obţinută autorizaţia de construcţie sunt false şi au sesizat Parchetul.

Mai ales că era vorba despre proiectele de structură şi rezistenţa a clădirii. Aliuță, în schimb, susţine că fost victima unui arhitect.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO