Oameni terorizați de urși, la o pensiune din Bacău. „Anul trecut au fost mâncaţi doi ponei chiar sub ochii mei”
De patru ani, patronii unei pensiuni de pe Valea Uzului, judeţul Bacău, sunt terorizați de urşi. Le-au cerut ajutor autorităţilor, dar au fost îndrumaţi să facă sesizări în scris.
Turiştii au prins teamă și evită zona, mai ales că sălbăticiunea a dat iama prin gospodării de 15 ori până acum, spun localnicii. De două ori numai în ultima săptămână.
Ultimul atac al săbăticiunilor a avut loc ieri dimineaţă. Oamenii sunt îngroziți.
Ce spun oamenii din zonă
Femeie: „Un animal foarte mare. Dacă era un pui nu era laba atât de mare.”
Proprietarii spun ca sălbăticiunea a prins curaj și pagubele sunt din ce în ce mai mari. În plus, turiştii au început să evite zona.
Luminiţa Cojocărel, proprietară pensiune: „La 50 de metri de pensiune se află locul unde a atacat ursul. Nu e prima dată, e a 15-a oară. De câte ori am sunat la 112, în schimb primăria nu a luat nicio măsură, doar constatări şi atât.”
Un bărbat din Nepal, care s-a angajat la pensiune în urmă cu aproximativ o lună, este atât de speriat încât le-a spus proprietarilor că vrea să-şi caute un alt loc de muncă.
Sangam Prasad Ghimire, angajat: „Am văzut un urs mare la ora trei și mânca o oaie. În ultima săptămână a venit de două ori şi am pierdut patru animale”.
în ultimii ani, atacurile s-au înmulţit, iar unii turişti au fost martori la scene terifiante.
Marius Ciocan, turist: „Vin de peste 10 ani aici la călărie la pensiune. În ultimii cinci ani au fost nenumărate atacuri de urs şi de lupi. Anul trecut au fost mâncaţi doi ponei chiar sub ochii mei de lupi pe marginea lacului.”
Răspunsul autorităților
Proprietari le-au cerut ajutorul autorităţilor, care i-au îndrumat să... facă sesizări în scris.
Constantin Toma, primarul oraşului Dărmăneşti: „Ambele atacuri din această săptămână s-au desfăşurat în zona de extravilan a localităţii şi conform legislaţiei în vigoare acolo avem competenţe mult mai reduse.”
Adrian Titianu, director vânătoare Romsilva: „Dacă atacul ursului se întâmplă în intravilan se poate interveni. Dacă se întâmplă extravilan din păcate suntem legaţi de mâini şi de picioare legislativ.”
Răspunsul autorităţilor la sesizările oamenilor din zonă a fost atât de greoi, încât un porc mistreţ rănit grav de urs a fost lăsat să agonizeze cinci ore după primul apel la 112.