O româncă venită din Varșovia la Cluj ar fi intrat în contact cu doi colegi confirmați cu coronavirus

×
Codul embed a fost copiat

A fost alertă, marți, pe aeroportul din Cluj-Napoca, unde o pasageră de 28 de ani, româncă din Sighetu Marmaţiei, a anunţat că ar putea fi infectată cu coronavirus.

Tânără, de meserie stewardesă, venea de la Varşovia, însă înainte fusese în Asia, în Vietnam, unde a intrat în contact cu mai mulţi colegi, posibil purtători ai temutului virus din China.

Femeia nu prezenta simptome, însă a fost dusă direct la spitalul de boli infecţioase. Autorităţile au luat datele de contact ale tuturor pasagerilor din avion şi i-au sfătuit să fie atenţi la simptome. În caz că se simt rău, trebuie să apeleze imediat la un medic.

Tânăra lucrează pentru o companie aeriană din Vietnam

 

Tânăra din Sighetu Marmației lucrează pentru o companie aeriană din Vietnam. Astăzi, când s-a urcat în avionul de la Varșovia spre Cluj, le-a spus piloților că a intrat în contact cu doi colegi, suspecți de infecție cu coronavirus. Piloții au dat alerta, iar avionul a fost așteptat de o echipă de medici. Tânăra a fost transportată la Spitalul din Cluj, unde va rămâne șapte zile.

Citește și
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Ceilalți pasageri și echipajul nu au fost lăsați inițial să coboare din avion, până când nu au fos supuși unui control.

Femeia a sosit de la Varşovia cu o cursă aeriană regulată ce a aterizat pe aeroportul internaţional din Cluj Napoca.

Autorităţile au intrat în alertă după ce pasagera a declarat că a fost în Asia şi ar intrat în contact cu persoane contaminate cu coronavirus. Femeia nu a prezentat până acum simptome, însă acest fapt nu este liniştitor.

Prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul institutului Matei Balş: "Am constatat că în primele 2-3 zile pacientul dezvoltă pneumonie în afebrilitate - fără febră, ceea ce schimbă datale problemei şi monitorizarea la intrarea în ţară a unor astfel de persoane.''

Doar analizele de laborator pot spune dacă pasagera a fost infectată cu coronavirus sau nu. Faptul este cu atât mai îngrijorător cu cât, pacienta a mai intrat în contact şi cu alte persoane înainte să meargă la medic.

Prof. dr. Alexandru Rafila, preşedintele societăţii de microbiologie: ''Problema nu e legată de mortalitatea actuală şi de procentul de infecţii grave, ci de posibilitatea că datorită transmiterii repetate interumane acest virus să devină mai patogen şi să producă un număr mai are de decese.''

Vești bune pentru studentul adus luni la București

 

În ceea ce priveşte tânărul care a fost adus din Bacău pentru că existau suspiciuni că ar putea fi infectat cu coronavirusul din China, medicii spun că alerta a fost falsă.

Bărbatul are gripă sezoniera şi adenovirus, iar analizele pentru coronavirus au ieşit negative.

China rămâne un teritoriu supus carantinei

 

În oraşul Wuhan, considerat locul de unde a pornit răspândirea coronavirusului, străzile sunt pustii, iar aproape toate magazinele sunt închise. Pare un oraş fantomă, în care mai sunt zeci de străini care refuză să plece pentru că asta ar însemna să îşi lase în urmă familiile care sunt de cetăţenie chineză.

Primarul din Wuhan a spus că îşi asumă responsabilitatea pentru decizia de a închide complet oraşul şi este dispus să demisioneze dacă i se va cere acest lucru.

Într-o altă localitate din nordul Chinei, transportul public a fost oprit. La rândul lor, autorităţile din Beijing au raportat un prim deces. Este vorba despre un bărbat de 50 de ani care fusese în Wuhan. De asemenea, Sri Lanka, Cambodgia şi Germania au raportat primele cazuri de infecţie.

Pană acum, Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu a decretat starea de urgentă la nivel mondial.
 

 

106 oameni au murit din cauza noului virus

Numărul victimelor noului virus a urcat la 106 şi cel al cazurilor confirmate a depăşit 4.500 în întreaga Chină, potrivit unui bilanţ publicat marţi de autorităţi. Oraşul Beijing a anunţat luni primul deces - un bărbat de 50 de ani care s-a întors de curând din Wuhan.

Alţi 50 de bolnavi au fost identificaţi în restul lumii, iar 12 ţări au fost afectate de noul virus, din Asia şi Australia şi până în Europa şi America de Nord.

Un prim caz de contaminare a fost confirmat luni în Germania, care devine a doua ţară din Europa afectată de noul virus, după Franţa.

Numeroase ţări şi-au întărit măsurile de precauţie la frontieră, Mongolia devenind primul stat care şi-a închis punctele rutiere de trecere a graniţei sale cu China.

În acelaşi timp, persoanele originare din Hubei sunt vizate de interdicţia de a călători în Malaezia. Deşi mai multe ţări îşi sfătuiesc cetăţenii să nu călătorească în provincia Hubei, Germania a depăşit acest prag şi i-a sfătuit în mod public pe cetăţenii ei să nu călătorească în nicio parte a Chinei. Autorităţile americane din Washington i-au urmat exemplul la scurt timp.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care consideră această ameninţare "ridicată", fără să emită totuşi o alertă sanitară internaţională, a declarat luni că nu ştie deocamdată dacă persoanele infectate sunt contagioase înainte de a prezenta simptomele bolii, aşa cum au afirmat anumiţi responsabili sanitari chinezi.

Riscul de propagare este însă şi mai mare, întrucât primarul din Wuhan a anunţat, duminică, că 5 milioane de persoane au părăsit metropola de 11 milioane de locuitori înainte de Anul Nou Chinezesc, sărbătorit în acest an pe 25 ianuarie.

Redeschiderea şcolilor, amânată

 

Autorităţile chineze au decis să prelungească cu trei zile, până pe 2 februarie, vacanţa de Anul Nou (şapte zile libere), cu scopul de a întârzia astfel revenirea masivă în oraşe a sutelor de milioane de muncitori migranţi şi de a reduce riscul de extindere a epidemiei.

Debutul semestrului de primăvară în şcoli, colegii, licee şi universităţi a fost amânat la rândul său, a anunţat marţi Ministerul Educaţiei, care nu a comunicat deocamdată data la care vor fi reluate cursurile şcolare.

În Wuhan, o atmosferă de oraş mort planează asupra metropolei construite pe malurile fluviului Yangtze, unde majoritatea magazinelor sunt închise, iar circulaţia interzisă pentru vehiculele cu rol non-esenţial, potrivit unei echipe de jurnalişti de la AFP.

În spitale, situaţia rămâne haotică: pacienţii trebuie să aştepte mai multe ore înainte de a fi consultaţi de un medic. Construirea celor două spitale suplimentare, care vor putea să aibă fiecare peste 1.000 de paturi, ar trebui să se încheie săptămâna viitoare.

Pentru a ridica puţin moralul locuitorilor, pe un zgârie-nori a fost arborat luni seară un afiş pe care a fost scris cu litere roşii şi supradimensionate mesajul următor: "Haide Wuhan!"

Sloganul a fost reluat şi de liderul guvernului chinez Li Keqiang, aflat luni într-o vizită în acest oraş. El este primul politician de rang înalt din regimul comunist de la Beijing care s-a deplasat la faţa locului după izbucnirea epidemiei.

"Capacitatea de propagare a virusului a crescut", au declarat duminică înalţi responsabili sanitari chinezi, deşi acest coronavirus nu s-a dovedit "la fel de puternic ca SARS", un alt coronavirus care a făcut sute de morţi la începutul anilor 2000.

Noua criză a alimentat temerile legate de o fragilizare suplimentară a economiei chineze, sau chiar a celei mondiale, şi a declanşat prăbuşiri ale indicilor bursieri în Japonia, în Europa şi pe Wall Street. Bursa din Tokyo a înregistrat marţi dimineaţă o nouă scădere de 0,86%.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Prognoza lui Olaf Scholz asupra duratei războiului din Ucraina. A apărat sprijinul Germaniei pentru Ucraina
Prognoza lui Olaf Scholz asupra duratei războiului din Ucraina. A apărat sprijinul Germaniei pentru Ucraina

Războiul din Ucraina ar putea să mai dureze cinci ani, crede cancelarul german Olaf Scholz.

Al doilea asasinat în trei zile. Un primar din Ecuador a fost omorât cu focuri de armă de doi indivizi
Al doilea asasinat în trei zile. Un primar din Ecuador a fost omorât cu focuri de armă de doi indivizi

Primarul unei oraş minier din sudul Ecuadorului a fost asasinat vineri, a anunţat poliţia, a doua crimă de acest gen în trei zile în această ţară grav afectată traficul de droguri şi de violenţele provocate de bandele criminale.

 

Jens Stoltenberg, apel pentru pace în Orientul Mijlociu: „Nimeni nu are de câştigat de pe urma unui alt război”
Jens Stoltenberg, apel pentru pace în Orientul Mijlociu: „Nimeni nu are de câştigat de pe urma unui alt război”

Jens Stoltenberg face apel la toate părțile implicate în conflictele din Orientul Mijlociu să dea dovadă de reţinere", pentru că „nimeni nu are de câştigat de pe urma unui alt război”.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.