O pană generală de curent este puțin probabil să aibă loc în România, spune președintele asociației furnizorilor de energie
O pană de curent generală este puțin probabil să afecteze întreaga țară, consideră președintele asociației furnizorilor de energie, întrucât există „automatizări” concepute exact pentru a împiedica o astfel de situație.
Black-out-ul în România, după mai multe relatări din media despre o posibilă pană de curent care să afecteze întreaga Europă, este puțin probabil să lase fără energie electrică toată țara, consideră Laurenţiu Urluescu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energiei Electrică din România (AFEER).
„Black-out este un termen tehnic, dar văd că în ultimul timp este utilizat ca un termen utilizat în legătură cu piaţa. În general, black-out înseamnă o defecţiune tehnică a unui echipament, care se propagă şi astfel lasă în întuneric o anumită zonă de reţea. Pentru a avea un black-out la nivel de ţară sau de Europă, cum am auzit sau am citit prin presă, este foarte puţin probabil, pentru că există automatizări de insularizare, sunt multe automatizări care evită acest lucru", a spus preşedintele AFEER, marți, în cadrul unei conferințe.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
El a explicat că nu este posibil un black-out cauzat de lipsa de energie.
„Poate să fie un preţ mai mare, iar metoda de aprovizionare să fie greoaie, dar nu cred că există un black-out real din lipsă de energie", a arătat Urluescu.
Reprezentantul furnizorilor a invocat şi experienţa românilor din perioada comunistă, când existau multiple întreruperi în alimentare pentru a se reduce consumul.
„Spre deosebire de alte ţări europene, noi avem şi această experienţă. Sperăm să nu mai ajungem la aşa ceva", a precizat el.