Scenariu negru pentru această iarnă: Capitala ar putea avea un "BLACKOUT"

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Joi 02 Noiembrie 2017 18:47
Categorie: Actualitate

După cea mai mare până de curent din București, din ultimii 10 ani, specialiștii în energie vorbesc despre un scenariu negru.

Sistemul este atât de vechi şi lipsa investiţiilor atât de acută, încă am putea avea în această iarnă o pană de curent generalizată numită "blackout".

Companiile de stat din energie sunt prost administrate şi nu îşi respectă planurile de modernizare de ani de zile. "Sunt doar o sursă de bani pentru guvern ori sunt folosite de politicieni să-şi angajeze rudele", susţin analiştii.

Staţia Fundeni este locul din care miercuri seară a pornit cea mai mare până înregistrată în ultimul deceniu în Capitală. Este vorba despre o pană de curent care a durat o oră şi care a ţinut în beznă 10 cartiere. De ce? Pentru că durata de viaţă a acestor echipamente a expirat. Ele au fost modernizate ultima oară în 2007 şi de atunci nu s-a mai făcut nicio investiţie aici.

Au fost afectate peste 300 de străzi din Nordul până în Estul Bucureştiului, timp de o oră.

Corina Popescu, director Transelectrica: "În ultimii doi ani de zile, planul de mentenanţă a fost realizat la un nivel scăzut, în jur de 50%, ce se întâmplă acum vine practic din urmă.

Compania cu un buget uriaş, curtată mereu de politicieni, are în continuare mari probleme, susţin analiştii.

Ana Otilia Nuțu, analist Expert Forum: "Acum vreo două, trei săptămâni au fost numiţi câţiva directori, dintre care erau două nume controversate: un om care lucrase pe la Silvicultură şi soţia primarului Sectorului 5, iar acum am ajuns să avem în consiliul de administraţie patru membri din cinci care nu au nicio legătură cu energia. Lucrurile astea se văd în timp."

În ultimii ani, avariile s-au ţinut lanţ. Pe 1 iunie anul trecut, în judeţul Argeş o linie de înalta tensiune de la Arefu a cedat. La fel şi o staţie de înalta tensiune a Transelectrica din Tulcea, care a blocat inclusiv centrală de la Cernavodă. În Bucureşti, cea mai recentă până de curent a fost acum două săptămâni la aceeaşi staţie, Fundeni. Deşi reţelele sunt tot mai proaste, facturile sunt tot mai mari pentru că pierderile, contabilizate la peste 2 miliarde de euro din 2010 până azi, conform Curţii de Conturi, au fost suportate tot de români.

La Timişoara, primul oraş iluminat electric din România, penele de curent sunt la ordinea zilei. Autorităţile spun că vinovaţi sunt distribuitorii. Întreruperile de curent înseamnă de multe ori aparatura avariată în casele oamenilor. Veştile proaste se înmulţesc însă, pentru că iarna consumul de curent creşte.

Cristian Secosan, director general Romelectro: "Consumul nu mai e acolo unde era înainte, toată lumea şi-a mai pus un aer condiţionat şi alte aparate prin casă faţă de câteva becuri, cum erau pe vremuri şi tot timpul sunt probleme, una peste alta, conluzia mea e că ne paşte un blackout".

Gabriel Dumitrascu, analist: "Într-un scenariu grav: o iarnă grea, consumuri ridicate, veţi constata că riscăm o pană generalizată de curent care se va răsfrânge asupra securităţii cetăţeanului: vom sta fără lumină, vom sta fără aragaz, vom sta fără televizor, vom sta fără frigider.

Ce spune Transelectrica?

Corina Popescu, director Transelectrica: "Niciodată nu poţi să spui la o avarie că riscul este zero. Dacă toată lumea îşi face treaba şi producătorii îşi realizează stocurile din HG pentru trecerea vârfului de iarnă, atunci pot să spun că sunt riscuri foarte mici să se întâmple.”

Şi Guvernul a contribuit anul acesta la nerespectarea planurilor de investiţii în companiile la care este acţionar, asta pentru că în goană după bani la buget, a retras atât 90% din dividendele pentru anul trecut, cât şi în avans dividendele pentru anul acesta, lăsând firmele fără fonduri de investiţii.

Pană majoră de curent în București. Banii de investiţii în reţea au mers la gaura din buget
Pană majoră de curent în București. Banii de investiţii în reţea au mers la gaura din buget
VIDEO PROTVPLUS.RO
Petre Daea
Daea anunță că a autorizat plata despăgubirilor pentru fermierii loviți de pestă. Când vor intra banii
Exerciţiul ”Seism 2018”. Cel mai recent bilanţ indică peste 4.300 de morţi și peste 8.000 de răniţi
Un bărbat a suferit arsuri pe 80% din suprafața corpului într-un incendiu de vegetație
Un șofer de microbuz a băgat în spital o fetiță de 8 ani din Timișoara
167.000 de prezervative, într-un container sosit din China. Ce au descoperit polițiștii români
Bărbat filmat târându-se pe trotuar, în faţa spitalului din Călăraşi. Reacţia autorităţilor
Fermier - conopida
A pierdut 10.000 de euro, investiți în culturile de conopidă. Reacția fermierului
Lupta cu efectele vizei de flotant. Părinții care împart mașina pot primi 500 lei lunar
Procurorul care îl cercetează pe Dragnea ar putea fi retras din DNA, după OUG privind legile justiţiei
Cazinoul ar putea fi salvat de la ruină. Ce planuri are primarul Constanței
O adolescentă a fost mușcată de ursul cu care a vrut să-și facă selfie
Polițist de frontieră, găsit mort la birou. Ipoteza şocantă a autorităților