Scenariu negru pentru această iarnă: Capitala ar putea avea un "BLACKOUT"


Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Joi 02 Noiembrie 2017 18:47
Categorie: Stiri actuale

După cea mai mare până de curent din București, din ultimii 10 ani, specialiștii în energie vorbesc despre un scenariu negru.

Sistemul este atât de vechi şi lipsa investiţiilor atât de acută, încă am putea avea în această iarnă o pană de curent generalizată numită "blackout".

Companiile de stat din energie sunt prost administrate şi nu îşi respectă planurile de modernizare de ani de zile. "Sunt doar o sursă de bani pentru guvern ori sunt folosite de politicieni să-şi angajeze rudele", susţin analiştii.

Staţia Fundeni este locul din care miercuri seară a pornit cea mai mare până înregistrată în ultimul deceniu în Capitală. Este vorba despre o pană de curent care a durat o oră şi care a ţinut în beznă 10 cartiere. De ce? Pentru că durata de viaţă a acestor echipamente a expirat. Ele au fost modernizate ultima oară în 2007 şi de atunci nu s-a mai făcut nicio investiţie aici.

Au fost afectate peste 300 de străzi din Nordul până în Estul Bucureştiului, timp de o oră.

Corina Popescu, director Transelectrica: "În ultimii doi ani de zile, planul de mentenanţă a fost realizat la un nivel scăzut, în jur de 50%, ce se întâmplă acum vine practic din urmă.

Compania cu un buget uriaş, curtată mereu de politicieni, are în continuare mari probleme, susţin analiştii.

Ana Otilia Nuțu, analist Expert Forum: "Acum vreo două, trei săptămâni au fost numiţi câţiva directori, dintre care erau două nume controversate: un om care lucrase pe la Silvicultură şi soţia primarului Sectorului 5, iar acum am ajuns să avem în consiliul de administraţie patru membri din cinci care nu au nicio legătură cu energia. Lucrurile astea se văd în timp."

În ultimii ani, avariile s-au ţinut lanţ. Pe 1 iunie anul trecut, în judeţul Argeş o linie de înalta tensiune de la Arefu a cedat. La fel şi o staţie de înalta tensiune a Transelectrica din Tulcea, care a blocat inclusiv centrală de la Cernavodă. În Bucureşti, cea mai recentă până de curent a fost acum două săptămâni la aceeaşi staţie, Fundeni. Deşi reţelele sunt tot mai proaste, facturile sunt tot mai mari pentru că pierderile, contabilizate la peste 2 miliarde de euro din 2010 până azi, conform Curţii de Conturi, au fost suportate tot de români.

La Timişoara, primul oraş iluminat electric din România, penele de curent sunt la ordinea zilei. Autorităţile spun că vinovaţi sunt distribuitorii. Întreruperile de curent înseamnă de multe ori aparatura avariată în casele oamenilor. Veştile proaste se înmulţesc însă, pentru că iarna consumul de curent creşte.

Cristian Secosan, director general Romelectro: "Consumul nu mai e acolo unde era înainte, toată lumea şi-a mai pus un aer condiţionat şi alte aparate prin casă faţă de câteva becuri, cum erau pe vremuri şi tot timpul sunt probleme, una peste alta, conluzia mea e că ne paşte un blackout".

Gabriel Dumitrascu, analist: "Într-un scenariu grav: o iarnă grea, consumuri ridicate, veţi constata că riscăm o pană generalizată de curent care se va răsfrânge asupra securităţii cetăţeanului: vom sta fără lumină, vom sta fără aragaz, vom sta fără televizor, vom sta fără frigider.

Ce spune Transelectrica?

Corina Popescu, director Transelectrica: "Niciodată nu poţi să spui la o avarie că riscul este zero. Dacă toată lumea îşi face treaba şi producătorii îşi realizează stocurile din HG pentru trecerea vârfului de iarnă, atunci pot să spun că sunt riscuri foarte mici să se întâmple.”

Şi Guvernul a contribuit anul acesta la nerespectarea planurilor de investiţii în companiile la care este acţionar, asta pentru că în goană după bani la buget, a retras atât 90% din dividendele pentru anul trecut, cât şi în avans dividendele pentru anul acesta, lăsând firmele fără fonduri de investiţii.

Pană majoră de curent în București. Banii de investiţii în reţea au mers la gaura din buget
Pană majoră de curent în București. Banii de investiţii în reţea au mers la gaura din buget
Viața fără curent în București. Avarie nerezolvată de un an, reparată într-o săptămână după sesizarea Inspectorului Pro
Viața fără curent în București. Avarie nerezolvată de un an, reparată într-o săptămână după sesizarea Inspectorului Pro
VIDEO PROTVPLUS.RO
Șoferiță
Șoferiță băută și fără permis, oprită la Iași. Copilul ei de 4 ani se afla în dreapta
Ce a făcut un deputat ALDE după ce a rămas fără permis pentru viteză
Mircea Geoană și-a început oficial activitatea la NATO. Ce funcție va avea
Razie de amploare în trafic. Cele mai periculoase treceri de pietoni din Capitală
Aterizare de urgență a unui avion Tarom. O femeie a suferit un avort spontan
Doi tineri au fost prinși cu obiectele furate dintr-un apartament din Buftea
Sfârșit cumplit pentru pădurarul din Maramureș
Pădurarul din Maramureș a fost împușcat chiar cu arma lui. Mai mulți suspecți sunt audiați
Colegii și apropiații își iau adio de la Tamara Buciuceanu. Înmormântarea are loc vineri
Dragnea vrea să sesizeze CJUE în procesul în care contestă conducerea PSD
Tatăl din Constanța care și-a ucis fiica de 14 ani a fost condamnat. Ultimele clipe ale fetei
Mesajul Custodelui Coroanei Române privind repatrierea trupului Reginei Elena
Motivul halucinant pentru care un minor a sunat la 112 spunând că a fost răpit