Doua tabere si doar o zi ramasa pentru o decizie in cazul orei de religie. Cati parinti si-au inscris pana acum copiii
Elevii care nu merg la orele de religie ar putea sa-si petreaca timpul la biblioteca scolii. Parintii mai au o zi ca sa decida in favoarea sau impotriva religiei.
Pana acum, 1,2 milioane de elevi au fost inscrisi la aceste ore, ceea ce inseamna mai putin de jumatate. Campania din scoli este dublata de una fara precedent, a Patriarhiei Romane, de sustinere a religiei, ca materie.
La o scoala din Bucuresti, din 1.200 de elevi, 100 nu vor mai asista la ora de religie. Iar la o alta unitate scolara, din 800 de elevi, 18 au fost retrasi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La doar 8 ani, Andrei nu stie deocamdata ce sa creada: "Cand o sa cresc mai mare o sa ma decid in ce cred sau nu cred".
"Noi ne facem datoria sa le explicam despre religie, ii ducem la biserica, dar ii lasam sa decida singuri. Fetita a decis si vrea sa faca religie, baiatul nu este hotarat", spune mama baiatului.
In Brasov, de pilda, 3 copii dintr-o clasa au fost retrasi. In ansamblu, cei mai multi parinti considera ora de religie una folositoare, in care copiii sunt invatati sa fie mai buni.
Matei, 9 ani: "Imi place sa invat lucruri despre Dumnhezeu si ma ajuta s anu imi mai fie frica. de ex, cand se intampla ceva rau, ma rog, dar nu asa "Doamne ajuta sau nu stiu ce", ma rog tare si ma ajuta."
Intrebarea este ce vor face timp de o ora copiii ai caror parinti au decis sa nu ii inscrie la religie? Ei bine, directorii scolilor incearca sa gaseasca solutii. O varianta ar fi ca timp de o ora, elevii sa ramana in biblioteca scolii.
In paralel cu campania de inscriere din scoli, Patriarhia Romana a lansat una de sustinere, cu ajutorul unor actori sau cantareti.
Dan Puric: "Credinta este adevarul absolut. despre credinta nu se discuta."
Sofia Vicoveanca: "Mereu m-am incarcat amintindu-mi sfaturi de la acele ore de religie. Sa fim generosi, sa stim a ierta."
Connect-R: "Sfatul meu ca si parinte este sa cereti ora de religie pentru copiii vostri. Eu am crescut cu ora de religie."
In centrul campaniei se afla insusi patriarhul.
"Biserica a botezat copiii pe care parintii i-au nascut si i-au adus sa fie botezati. Daca Biserica a botezat copiii anseamna ca are si datoria de a-i creste in credinta", sustine Patriarhul Daniel.
Pe de alta parte, deputatii se gandesc sa introduca in programa o ora de etica sau istorie a religiilor pentru elevii care se retrag de la religie.