Patriarhul Daniel: Ora de religie nu poate fi inlocuita, stiinta legaturii cu Dumnezeu este cea mai profunda

Dată publicare: 01-03-2015 15:56
Dată actualizare: 04-03-2015 07:01


patriarhul daniel

Patriarhul Daniel a declarat, duminica, la Sfanta Liturghie ca ora de Religie nu poate fiinlocuita cu nimic, fiind stiinta cea mai profunda, a legaturii cu Dumnezeu, iar inscrierea la aceasta disciplina esteun act de marturisire publica a credintei.

"Inscrierea pentru ora de Religie este un act de credinta, de marturisire publica a credintei, a iubirii noastre fata de Hristos si a dorintei noastre de a creste spiritual. Biserica a botezat copiii pe care parintii i-au nascut si i-au adus safie botezati. Daca Biserica a botezat copiii inseamna ca are si datoria de a-i creste in credinta", a spus Preafericitul Daniel, duminica, in cuvantul de invatatura rostit la Sf Liturghie oficiata la Catedrala Patriarhala, relateaza Mediafax.

PF Daniel a aratat ca "este nevoie si de o formare duhovniceasca si intelectuala a copiilor la scoala, impreuna cu alti copii si in dialog cu alte cunostinte, cu alte discipline pe care le studiaza sau le invata copiii la scoala".

In acest sens, el a dat citirii apelului Consiliului Consultativ al Cultelor din Romania, reunit sambata, potrivit caruia fara cunostinte de religie nu poate fi inteleasa istoria si cultura Europei si de aceea in aproape toate tarile europene, religia se preda in cadrul sistemului de invatamant public.

"Predarea religiei in scoala are valente educationale profunde, prin rolul ei formativ in viata copiilor si a tinerilor,demonstrat si de studiile educationale si sociologice in domeniu. Ora de religie contribuie la reducerea efectelor negative ale crizei contemporane de identitate si de orientare,intrucat propune modele viabile de bunatate,sfintenie si convietuire umana. Educatia religioasa contribuie la depasirea ignorantei religioase, care poate favoriza atitudini ideologice de intoleranta", se arata in apelul consiliului.

Potrivit lui PFDaniel, la ora de religie copiii invata " ca universul, cerul si pamantul nu sunt produsul intamplarii, ci sunt darul intelepciunii si iubirii lui Dumnezeu pentru om", "ca omul nu este un simplu animal evoluat, ci este o fiinta inteligenta, libera si iubitoare, creata dupa chipul lui Dumnezeu" si "ca orice fapta buna izvorata din iubire smerita si milostiva nu piere niciodata", ci "ramane in memoria si binecuvantarea lui Dumnezeu si fiecare fapta buna savarsita in timpul vietii trecatoare are o valoare vesnica in imparatia lui Dumnezeu".

"De aceea, ora de Religie nu poate fi inlocuita cu nimic, cu nicio alta stiinta pentru ca de fapt stiinta cea maiprofunda este stiinta legaturii noastre cu Dumnezeu cel vesnic Care ne-a creat pentru viata vesnica, pentru iubire si fericire vesnica in imparatia Preasfintei Treimi, spre slava lui Dumnezeu si spre a noastra mantuire! Amin!", a conchis Patriarhul Romaniei.

Consiliul Consultativ al Cultelor din Romania, intrunit sambata in ședința de lucru la Resedinta Patriarhala, a luat act de motivarea deciziei Curții Constituționale nr. 669 din 12 noiembrie 2014 privitoare la statutul orei de religie si a observat ca CC a menținut statutul orei de religie ca disciplina școlara, parte a trunchiului comun, obligatorie pentru scoala, si a modificat un singur aspect referitor la procedura de participare a elevului la ora de religie, si anume pe baza unei cereri de inscriere.

Curtea Constitutionala a decis, in 12 noiembrie 2014, ca art. 18 alin. 2 teza I din Legea educatiei nationale privind obligatia de a face cerere pentru ca un elev sa nu participe la ora de religie este neconstitutional, oficiali ai Curtii precizand ca, urmare a hotararii, o astfel de solicitare va trebui facuta de cei care vor sa studieze disciplina.

CC arata, in motivarea deciziei, ca oferta educationala pentru aceasta disciplina este de natura sa afecteze libertatea de constiinta.

Consiliul Consultativ al Cultelor din Romania solicita Parlamentului ca atunci cand va completa art. 18 alin. 2 teza I din Legea educatiei nationale sa prevada clar ca inscrierea sau reinscrierea elevului pentru a frecventa ora dereligie, dar si retragerea acestuia se vor face prin cerere scrisa.

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, spunea, in 13 februarie, ca elevii ar putea face solicitare pentru participarea laora de religie o singura data pe ciclu de invatamant - primar, gimnazial si liceal, exceptie facand anul scolar 2015-2016, cand isi vor exprima optiunea indiferent de anul de studiu.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO