O nouă zi de protest al transportatorilor şi fermierilor. Negocieri intense cu ministerele. „Ne pierdem locurile de muncă”
A fost o nouă zi de proteste la marginea Bucureștiului și în alte orașe din țară.
Unii dintre reprezentanții fermierilor și ai transportatorilor au stat în stradă cu utilajele agricole și camioanele și au creat din nou probleme în trafic.
După discuțiile de la Guvern, oficialii din Ministerele Agriculturii și Transporturilor au stat de vorbă cu oamenii și le-au promis că lucrurile se vor rezolva.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Într-un zgomot asurzitor de muzică și claxoane, câțiva dintre reprezentanții fermierilor și ai transportatorilor s-au instalat din nou la una dintre intrările în Capitală. La prânz, camioane, tractoare și TIR-uri de marfă staționau pe una dintre benzile principale ale Șoselei București-Urziceni, o zonă și așa aglomerată.
Dirijați de un echipaj al Poliției, mai mulți reprezentanți ai transportatorilor au pornit într-un marș pe Șoseaua de Centură. Cei mai mulți dintre ei au ajuns aici de câteva zile, spun că nu vor să plece, nu vor renunța la protest până când autoritățile nu le vor soluția problemele.
Transportator: „Noi nu vom pleca de aici decât atunci când vom avea. Tolerăm până luni, nu vrem protest violent”.
Transportator: „La noi RCA-ul a crescut cu 400%. Dacă în 2018 plăteai un 2.800 de lei, acum plătesti 18.000 de lei - accize, prețuri la transporturi”.
Agricultor: „Nu doar fermierii suferă. Și noi angajații suferim. Nu sunt fermier, lucrez în agricultură. Dacă ei își pierd afacerile ne pierdem locurile de muncă”.
Fermier: „Suntem agricultori. Suntem din Brașov. La 120 de hectare lucrate, am terminat cu vreo pierdere de 11.000 de lei. Sunt foarte scumpe - sămânța, îngrășămintele, toate. Nu sunt ajutați. Subvențiile nu se dau la timp”.
Și traficul pe Centură a fost îngreunat, iar șoferii au mers bară la bară. La toate intrările erau formate filtre, iar echipajele de poliție încercau să dirijeze circulația.
Protestele au continuat și în țară
Pe centura Timișoarei traficul a fost complet blocat pe sensul de mers spre aeroport.
În Tulcea, o coloană de tractoare și TIR-uri a încercat să se îndrepte spre Portul Constanța, dar a fost oprită de poliție. S-a circulat greu și pe centura orașului Constanța, din cauza mai multor TIR-uri și camioane.
Între timp au fost reluate negocierile cu autoritățile. La Ministerul Agriculturii după mai bine de trei ore de discuții, protestatarii au primit promisiuni în scris că vor fi rezolvate o parte dintre probleme.
Florin Barbu, ministrul Agriculturii: „Toate actele normative, toate revendicările, Ministerul Agriculturii și-a asumat acest lucru - decizia. Actele asumate prin proces verbal vor fi în prima ședință de Guvern, miercuri, joi, care va avea loc”.
Agricultor: „Eu cred că protestele vor continua, dar nu din privința Ministerului Agriculturii. Ministerul Agriculturii și-a asumat acestea. Avem un document asumat din partea Ministerului”.
Negocieri vor avea loc și la Ministerul Transporturilor și la Autoritatea de Supraveghere Financiară.
echipa: Florentina Bălășoiu, Emanuela Băluș, Yvette Mîrza, Dan Petcu