Proteste de amploare în Germania. Mii de fermieri blochează cu tractoare și camioane șosele importante
Mii de fermieri blochează cu tractoare și camioane șosele importante din Germania de mai bine de 24 de ore. Vor să pună astfel presiune pe Guvern, care intenționează să elimine o parte din subvențiile agricole.
Protestatarii sunt hotărâți să rămână fermi pe poziție toată săptămâna. Pe lângă problemele din trafic din aproape toată țara, există riscul să apară dificultăți în a aproviziona cu alimente alte state din Uniunea Europeană.
„Răbdarea a luat sfârșit!” - au spus mii de agricultori, care de ieri au paralizat traficul pe sosele importante din Germania. Fermierii au blocat cu vehicule accesul pe autostrăzi și în centrele marilor orașe. Au aparut ambuteiaje inclusiv la granitele cu Polonia, Cehia şi Franţa.
Furia manifestanților este îndreptată împotriva guvernului german, în special pentru că politicienii vor să reducă scutirile de taxe pentru motorina utilizată în agricultură. Acest lucru va duce la falimentul fermelor, susțin protestatarii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Reinhard Jung, protestatar: „Guvernul federal vrea o creștere a taxelor împotriva singurei industrii care este în mare măsură neutră din punct de vedere climatic, și anume agricultura, care folosește în principal energie solară. Este o lovitură economică foarte dură împotriva noastră, iar asta a fost picătura care a umplut paharul."
Însă guvernul își menține poziția. Spune că a făcut deja mai multe concesii pentru fermieri. Iar introducerea impozitului pentru vehicule agricole și reducerea subvenției pentru motorină ar urma să fie implementate treptat, pe parcursul a doi ani. Dar pentru că țara este amenințată de o recesiune, din cauza unor dificultăţi în sectorul industrial, afectat de costurile energiei, nu va fi posibil să fie pastrate subvențiile, existând presiunea de a face economii.
Șofer: „Înțeleg că sunt supărați că li se taie subvențiile. Eu nu sunt în măsură să spun ce implică acest lucru, dar e de înțeles. Dacă le iei ceva, se supără. Este dreptul lor."
Șofer: „Nu cred că protestul este atât de rău, altfel cum ar trebui să se facă auziți? Cred că e de înțeles."
Agricultorii germani amenință că vor bloca rutele importante toată săptămâna dacă politicienii nu renunță la măsurile de austeritate.
În plus, începând de mâine, vor intra în grevă timp de trei zile și angajații din transporturile feroviare, nemulțumiți de program şi de salariu.