Camionagiii și fermierii români au paralizat traficul pe șoselele. Șofer: „Este fundul sacului, suntem rupți de tot."
Transportatorii şi unii dintre fermieri au protestat miercuri, nemulţumiţi de preţurile poliţelor RCA, dar şi de noile taxe pe care trebuie să le plătească.
Cu sute de camioane şi tractoare, aceştia au circulat încolonaţi, şi cu viteză redusă, pe şoselele şi autostrăzile din toată ţara. Unii şi-au dat întâlnire în Bucureşti, unde aproape că au blocat circulaţia, pe centura Capitalei.
S-a circulat cu dificultate, miercuri, pe cele mai aglomerate şosele din ţară. Pe Drumul European 85, coloanele de maşini se întindeau la prânz pe zeci de kilometri. Aşa a fost şi pe Autostrada Soarelui, sau pe cea dintre Bucureşti şi Piteşti. După modelul colegilor din Germania, unii fermieri şi transportatori români și-au propus să paralizeze arterele importante.
Șofer: „Asigurări mari, avem accize, taxe de drum, impozite, și toate astea ne-au ajuns până la os. Protestul se vede că a început din țările occidentale. Dacă nici la ăia nu le este bine, la noi deja este fundul sacului, suntem rupți de tot."
(...)
„Hotărârile le facem spontan. Cum e și protestul: spontan."
Șoferiță: „Plecăm unde este nevoie, numai să se facă dreptate și pentru noi, transportatorii."
Fermierii spun că dacă statul îi obligă să îşi înmatriculeze şi să facă inspecţie tehnică periodică la toate utilajele, vor da faliment, aşa că au pornit spre Capitală. Pe drum, 40 de camioane ale unor transportatori din zona Buzăului s-au alăturat protestului.
Ionuț Cercel, transportator: „Uitați-vă la ce s-a întâmplat cu acciza la motorină, începând cu 1 ianuarie s-a mărit din nou.”
Şi aşa aglomerată, şoseaua de centură a Capitalei a fost gâtuită. Aici au apărut 60 de camioane din Argeş şi Vâlcea.
Nu doar circulaţia a fost dată peste cap pe centura Bucureştiului, dar şi alimentarea la pompe. Într-o benzinărie situată lângă autostrada A1 sunt zeci de şoferi care protestează. Alţii care ar vrea să alimenteze nu au nici o şansă până când camionagii nu îşi vor muta capetele tractor de aici.
Șofer de camion: „E imposibil de trăit în România. Patru companii de asigurări au dat faliment, cu acordul celor de la ASF! Ce au păzit cei de la ASF de nu au observat că nu sunt competitivi?”
Reporter: Si cum vă afectează că au dat faliment?
Șofer: „Ne-au crescut poliţele foarte mult. 7.000, 8.000, 18.000 de ron, sunt foarte mari!”
„30/40 la oră pe prima bandă, nu vream să înghesuim sau să blocăm, vrem doar să ne spunem punctul de vedere. Oradea, Arad şi Timişoara, se duc spre punctele de frontieră, unde şi acolo stai cu zilele la coadă ca să poţi să pleci la muncă” explică alt camionagiu.
Şi pe drumurile din Cluj şi Braşov au fost proteste. Camioanele încolonate, claxonând, au venit până aproape de intrarea în oraș, circulând cu o viteză de 10 km/h.
Convoaiele protestatarilor au fost monitorizate atent de poliţişti. Protestul spontan i-a alertat şi pe jandarmi, care au împrejmuit cu garduri metalice zona centrală a Pieţei Victoria, locul unde transportatorii au ameninţat că vor parca toate camioanele.
Deocamdată, intre guvernanţi şi protestatari nu au avut loc negocieri.
Reporteri: Teodora Puzdrea, Marius Grama, Alexandra Clej, Daniel Nițoiu