O noua sansa la viata oferita copiilor de 1 iunie. S-a deschis o noua sectie oncologica in Capitala
O noua sansa la viata oferita copiilor de 1 iunie: s-a deschis o noua sectie oncologica din Capitala.
Intr-o lume ideala, plina de soare si zambet, pruncii nu ar trebui sa afle vreodata ce este durerea. Din pacate insa, in lumea reala, spitalele sunt pline pentru ca bolile perfide nu tin cont de varsta.
Pentru acesti ingeri in suferinta, cel mai frumos cadou de ziua lor este o noua sansa la viata. Tocmai de aceea astazi, la "Institutul Oncologic Bucuresti" a fost inaugurata o sectie noua, dotata cu aparatura performanta.
La doi ani si jumatate Bianca este mai incercata decat altii intr-o viata. Soarta a lovit-o de doua ori. Dupa nastere a fost abandonata de parinti, iar un an mai tarziu doctorii au descoperit ca are cancer. Si totusi printre curele de medicamente are puterea sa zambeasca si este plina de viata.
"Am luat-o acasa si la cateva luni, in septembrie 2011 am aflat ca are cancer. Raspunde bine la tratament", spune mama ei.
Anual la Institutul Oncologic Bucuresti, sunt tratati 120 de copii bolnavi din totalul de 500 in toata tara. Noua sectie, inaugurata astazi este dotata cu 50 de paturi, sali de joaca, si chiar o sala de clasa pentru elevii aflati sub tratament.
Andrei are 11 ani si isi imparte viata intre "acasa" si spital. "Trebuia sa merg marti la scoala, dar am stat la tratament", spune el.
Pentru copiii bolnavi, sansele de vindecare sunt mai mari. Cu ajutorul noilor dotari, medicii isi propun sa trateze un numar dublu de pacienti. In plus, salile au fost amenjate in asa fel incat tratamentul sa para mai degraba o simpla joaca.
"E un lucru trist ca de 1 iunie sa dai un astfel de cadou copiilor, dar pentru copiii bolnavi de cancer, acest cadou este foarte important. Mai ales ca la copiii depistati cu cancer sansa de vindecare este foarte mare" spune Raed Arafat, secretarul de stat din cadrul Ministerului Sanatatii.
Tot aici au ajuns si doua acceleratoare lineare care asigura iradierea corecta."Iradierea va asigura o doza mare la tumora si doze mici pentru organele sanatoase din jur. Ceea ce inseamna rata mare de vindecare a pacientilor fara efecte secundare la nivelul organelor sanatoase", explica Rodica Anghel.
Ministerul sanatatii si doua fundatii umanitare au investit in total 54 de milioane de lei.