Povestea Victoriei, primul copil de alta cetatenie transplantat in tara: "Romania e singura sansa"
Progresele facute de Romania in domeniul transplantului ajuta acum si pacienti care nu au sansa unei asemenea interventii in tara de origine.
In baza unui acord cu Republica Moldova, Victoria va fi primul copil de alta cetatenie transplantat la noi.
La 10 ani, fetita nu are nicio alta speranta in afara inlocuirii ficatului. O boala genetica de origine necunoscuta i-a creat complicatii brutale, de la hemoragii interne pana la crize neurologice si a impiedicat-o sa se dezvolte normal.
Marti, Victoria a luat avionul spre ceea ce parintii ei cred ca va fi noua sa viata. Este primul copil din Republica Moldova acceptat pe lista noastra de asteptare pentru transplant hepatic.
"Cand moare un om si de la dansul iau un ficat, organul se pune la un copil bolnav. Atunci el se face bine. Vreau sa ma duc acasa si sa ma fac un doctor. Vreau asta tare!" spune Victoria.
"Este o fibroza hepatica congenitala cu toate complicatiile acestei afectiuni" a povestit doctorul Alexandrina Constantinescu.
De ceva timp, Victoria are splina marita si dureroasa. Zilnic apar sangerari nazale si la ale gingiilor. Are varice pe esofag si din cauza problemelor de coagulare se pot produce oricand hemoragii digestive. Operatia poate fi facuta si astazi daca apare un donator. Parintii au strans cei 50 de mii de euro.
Acesta e costul transplantului in Romania, acoperit in principiu de statul moldovean. In acest caz, guvernul a dat doar jumatate. Restul s-a strans din donatii. "Va rog, ajutati-ma sa traiesc mult ca toti ceilalti", spune Victoria.
"E tot pentru familia noastra. Este viata copilului, viata mea. Romania este singura sansa pentru Victoria. La noi nu se face, nu-i asa ceva", spune mama fetei.
Intre timp, exista cativa moldoveni care au gasit aici vindecare. Olesia a primit un rinichi in Romania dupa 13 ani de dializa. Ati vazut-o la cateva ore dupa transplant: "Pot sa zic ca nici n-am avut-o, adolescenta. Ma simteam atat de rau incat credeam ca e ultima zi" a spus ea.
Progresul ei medical spune multe."M-am ridicat de a doua zi, am facut primii pasi. Vreau sa ies mai repede afara."
"Romania, pe acest segment, in unele clinici, nu este cu nimic mai prejos fata de Occidentul atat de ravnit" spune doctorul Ioanel Sinescu.
Indiferent de ce alte acorduri ar face statul roman, similare acestuia cu Moldova, cetatenii romani vor avea oricum prioritate. Iar vestea buna e ca, aparent, fondurile incep sa fie dirijate acolo unde trebuie. 200 de posturi pentru transplant la spitalul Fundeni vor fi deblocate. Iar Adrian, barbatul caruia ii fusese respins dosarul pentru transplant la Viena, din lipsa de fonduri, a fost anuntat ca va primi finantarea.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, copil, Republica Moldova, transplat,
Dată publicare:
30-05-2013 18:22