Medicii trag un semnal de alarmă după ce zeci de copii s-au ales cu fracturi după „Superman challenge”
''Superman challenge'', o nouă provocare lansată pe TikTok, a trimis la spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală zeci de adolescenți.
Cei implicaţi în acest joc se filmează în timp ce sar unii în brațele celorlalți cu mâinile întinse. Însă, de cele mai multe ori se rănesc.
Medicii vorbesc despre un fenomen îngrjjorător. Potrivit acestora, în numai 3 ore au ajuns la camera de gardă 14 pacienţi.
Alegeri 2024
08:05
Lasconi: Atunci când încearcă cineva, care îl are pe Putin în spate, în casa ta, nu ieşi tu din casă, îl scoţi pe el afară
22:25
Elena Lasconi, explicaţii despre acuzaţii precum „vrea să ne facă copiii homosexuali”: Este o manipulare de tip rusesc
20:46
BEC: Transmiterea de mesaje pentru influenţarea opţiunii de vot, după încheierea campaniei, considerată propagandă
17:25
Elena Lasconi: Sunt sigură că nici voi nu vă doriţi un preşedinte care ameninţă că va scoate România din UE şi din NATO
De cele mai multe ori adolescenţii prinşi în acest joc de pe TikTok, în care îl imită pe Superman, nu sunt prinși de prietenii lor, cad sau sunt împinși. Așa ajung să se rănească.
Conform managerului de la spitalul Grigore Alexandrescu, primii adolescenţi au început să sosească la unitatea medicală în urmă cu câteva zile. Şi asta pentru că au făcut aşa numita provocare Superman. Numai într-o zi medicii de aici au îngrijit 20 de copii cu fracturi, iar doi dintre ei urmează să fie inclusiv operaţi.
Medicii trag un semnal de alarmă şi îi roagă pe părinţi să le explice copiilor pericolele la care se expun mai ales că au apărut scene şi cu adulţi care răspund provocării.
Prof. Dr. Ulici Alexandru - Manager Spitalul Grigore Alexandrescu: „Nu există o fractură banală. Fractura nu înseamnă doar ruperea unui os, ci e o boală a întregului organism care poate lăsa complicaţii, uneori cu sechele pe toată viaţa, o fractură are nevoie de timp ca să se vindece, se consolidează în 4-6 săptămâni în funcție de localizare, dar vindecarea este doar după un an de zile. Deci lasă o fragilitate şi poate lăsa o mică impotență funcţională pe o perioadă lungă de timp.”
Astfel de provocări apar de plictiseală, cred specialiștii în rețele sociale, care consideră că în spatele lor stau şi alte motive. Tinerii simt astfel că fac parte dintr-un grup.
Alexandru Negrea - Consultant Social Media: „Avem aici o zonă de căutare a identității. Încearcă să fie parte dintr-o comunitate, încearcă să fie acceptați de către ceilalți, mai ales dacă au tot felul de traume în direcția asta. Din păcate platformele nu sunt atât de interesate ca noi, să facă ceva. Ele o fac mai degrabă ca să se acopere în cazul unor procese. Au luat deja o grămadă de amenzi”.
Alte țări încearcă să-i țină departe pe adolescenţi de rețelele sociale. În Australia, Parlamentul a aprobat săptămâna trecută o lege care interzice accesul la reţelele sociale pentru cei sub 16 ani, inclusiv pe TikTok.