O nouă campanie de sterilizare gratuită pentru câini de rasă comună a început în București. Ce obligații au stăpânii
O campanie amplă de sterilizare gratuită a câinilor de rasă comună a început în București, iar cabinetele mobile în care se realizează operațiile se vor muta pe parcursul următoarelor luni în mai multe zone din oraș.
Autoritatea pentru Protecția Animalelor împreună cu Poliția au început să se plimbe din poartă în poartă pentru a le spune stăpânilor de câini că sunt obligați să îi sterilizeze și microcipeze dacă nu au pedigree. Amenda poate ajunge la 10.000 de lei.
În a doua zi a campaniei de sterilizare gratuită, aproape 40 de câini au fost aduși în prima clinică mobilă. Iar pe listele de așteptare sunt deja sute de programări pentru următoarele zile.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
După ce sunt sterilizați, câinii sunt ținuți sub supraveghere câteva ore, apoi sunt înapoiați stăpânilor, cu un set de instrucțiuni pentru îngrijirea lor în următoarele zile, până la vindecarea operației.
În cazul câinilor de rasă comună, proprietarii sunt obligați să îi sterilizeze și să îi microcipeze. În caz contrar, amenzile ajung și la 10.000 de lei. Stăpânii care nu le oferă animalelor un adăpost corespunzător, hrană și apă suficiente sau asistență medicală riscă amenzi cuprinse între 3.000 și 12.000 lei.
Mircea Stefanache, medic veterinar: „Sterilizarea este foarte importantă, odată că nu o să mai avem animaluțe care apar pe stradă și sunt abandonate, și în al doilea rând e foarte bine pentru sănătatea câinelui, atât la mascul cât și la femele procedura de sterilizare aduce doar beneficii. Încercăm să facem incizii cât mai mici, ceea ce scurtează mult timpul de recuperare”.
Cătălina Trănescu, purtător de cuvânt ASPA: „Cunoscând foarte bine zonele cu probleme ale Bucurestiului, de unde ridicăm mulți câini, am considerat că e nevoie de o astfel de campanie, cu clinici mobile, să le putem muta poziția și să mergem în aceste zone roșii, la persoane care nu cunosc legea, fie nu înțeleg beneficiile ori n-au cond financiară bună pentru a steriliza”.
În paralel, există și organizații neguvernamentale care se dedică aceleiași cauze.
Primăria Capitalei are în acest an și un program de sterilizare a pisicilor.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: bucuresti, sterilizare, caini comunitari,
Dată publicare:
19-11-2022 19:37