Ne asteapta un val nou de infectii respiratorii. Vestile despre vreme anunta o luna ianuarie plina de probleme
Este abia ianuarie in calendar, dar un vanticel prietenos de martie ne-a dat vineri senzatia ca vine primavara. Dupa o saptamana de ger, ploi inghetate si zapezi, meteorologii ne dau o veste surprinzatoare.
O masa de aer cald, de origine subtropicala, va ajunge in Romania si va aduce, pe langa precipitatii abundente in nord, vest si centru, temperaturi cu 10 grade peste cele normale in luna lui Gerar. Asta inseamna ca un val nou de infectii respiratorii ar putea sa ne faca necazuri.
Urmeaza cinci zile cu temperaturi de primavara, fara nicio legatura cu prima luna din an. Se vor inregistra chiar si 12 grade in Oltenia si Muntenia, iar noaptea minimele nu vor cobora sub - 3 grade C.
Acest val de cadura vine insa cu umezeala. Iar ploile vor ii vor sacai pe cei care stau in Vest, Centru si Nordul tarii. Sunt anuntate precipitatii si la peste 1.800 de metri altitudine.
Nu va bucurati, avertizeaza doctorii. Sa nu uitam ca suntem in ianuarie si ca fluctuatiile de temperatura au efecte asupra starii de sanatate.
Valeria Herdea, medic pediatru: "Cu risc sunt cei mici, sub un an si varstnicii peste 65 de ani cu afectiuni cronice. Fluctuatii de temperatura pot duce la cresterea infectiilor respiratorii, un stres la nivelul organismului."
De la inceputul sezonului friguros, peste 45.000 de romani au fost diagnosticati cu viroze respiratorii, iar trei cu gripa. Tocmai de aceea, pentru prevenirea imbolnavirilor, Ministerul Sanatatii a suplimentat canitatea de vaccin gripal cu inca 143.000 de doze.
Aceste treceri vor afecta si culturile agricole.
Costel Vanatoru, inginer agronom: "Acum, majoritatea plantelor trebuiau sa fie in faza de repaus, insa aceste temperaturi ridicate favorizeaza pornirea in vegetatie a plantelor si, sigur, perturbeaza viata lor. Daca temperaturile vor creste, mugurii incep sa se umfle si exista pericolul inghetului. Momentan suntem in statiul de alarma, nu de pericol."
Elena Mateescu, INMH: "In absenta unui strat protector de zapada, s-ar putea sa avem efecte asupra viabilitatii culturilor in camp si, in special, la cultura de rapita sau orz, considerate cele mai sensibile in aceasta perioada."
Dupa 14 ianuarie, se raceste iar si astfel ajungem la regimul termic specific lui Gerar.