Peste 6000 de incendii de vegetație de la începutul anului. Mii de hectare de teren au fost arse
Incendiile de vegetație au pârjolit, de la începutul anului, mii de hectare de teren. Au fost de patru ori mai multe comparativ cu anul trecut.
Majoritatea sunt provocate de cei care vor să își curețe terenul și nu țin cont că o scânteie poate provoca o tragedie. Iar vinovații nu pot fi trași la răspundere pentru că amenzile se aplică doar în anumite condiții. Acestea pot ajunge la 6.000 lei pentru persoane fizice şi 50.000 lei pentru cele juridice.
Fâșii de foc de câteva sute de metri au pârjolit o porțiune de aproximativ cinci hectare de la marginea Clujului. Un călător dintr-un avion care trecea pe deasupra zonei a surprins acțiunea pompierilor. Trei ore s-au luptat să stingă vâlvătaia. Care, spun ei, ar fi fost un foc pus deliberat, pe un teren care trebuia curățat de uscături.
Cu câteva ore mai devreme, tot la periferia Clujului, au ars și cinci hectare de pășune.
Din cauza vântului care bate, flăcările s-au extins zeci de metri în doar câteva minute. Acum există pericolul ca vâlvătaia să ajungă la pădurea din spate.
Pe lângă pericolul extinderii focului, există și riscuri pentru cei care îl aprind. O femeie de 70 de ani din Maramureș a suferit arsuri pe 85 la sută din corp în timp ce incendia un teren și a murit.
În Delta Dunării, zonă plină de vegetație, se întâmplă des ca incendiile provocate să facă scrum hectare întregi. Aceste imagini sunt din zona lacului Somova.
Iată ce s-a întâmplat și în Mureș: un incendiu menit să ardă vegetația uscată a făcut topit și 29 de autoturisme dintr-un centru de dezmembrări auto. Vâlvătaia s-a propagat rapid.
Primăvara, când oamenii pregătesc terenurile agricole, sunt numeroase incendii de vegetație. Mulți preferă să le curețe dând foc, chiar daca este ilegal și pot pierde ușor controlul asupra flăcărilor.
De la începutul anului și până acum, pompierii din țară au intervenit pentru stingerea a 6.028 de incendii de vegetație uscată. O creștere de aproape patru ori față de aceeași perioadă din 2021.
Atât ISU, cât și Poliția Locală, Primăriile sau Garda de Mediu pot da amenzi celor care incendiază terenuri. Dar trebuie să îi prindă pe făptași în flagrant. Iar dacă proprietarul terenului face plângere și spune că nu el a pus focul, autoritățile nu îl mai pot amenda.
De exemplu, pompierii din Cluj au dat doar două amenzi în ultimele două zile, cu toate că au avut zeci de incendii de vegetație.
„Este necesar ca inspectorii de prevenire sau inspectorii de la celelalte agenții responsabile pe această linie să identifice persoanele care pun focul”, a transmis purtătorul de cuvânt al ISU Cluj.
Cei de la APIA pot tăia subvenția pentru teren în cazul proprietarilor care le incendiază. Dar, trebuie să aibă dovada că ei au pus focul.
„În momentul în care vor solicita adeverințe APIA și vom constata că aceste terenuri sunt incendiate, ne rezervăm dreptul să nu eliberăm aceste adeverințe pentru a beneficia de subvenții din fonduri europene”, a declarat primarul comunei Chințeni.
În ultimele două săptămâni au ars 4.630 hectare de teren, peste 4 hectare de fond forestier și 19 hectare de lizieră, la nivelul țării.