O familie cu doi copii, în România, are nevoie de cel puțin 8.600 de lei, lunar, pentru a trăi decent
Este tot mai scumpă viața în România. Potrivit unui studiu recent, o familie cu doi copii, are nevoie de cel puțin 8.600 de lei, lunar, pentru a trăi decent.
Această sumă reprezintă valoarea coșului minim de consum, adică toate cheltuielile cu mâncarea, întreținerea locuinței, educația, sănatatea, dar și ieșirile în oraș sau vacanțele. Cifrele sunt cu aproape 20 de procente mai mari, față de aceeași perioadă a anului trecut.
Mamă: „Prețurile sunt foarte mari, ne strângem și noi cât este plapuma! Tot se duce pe mâncare, pe îmbrăcăminte mai puțin”.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Salariul nu este suficient nici pentru o altă familie cu doi copii. Ambii părinți lucrează, dar cheltuielile cu mâncarea, produsele de igienă și îngrijire, dar și hainele, sunt cu o mie de lei mai mari, față de anul trecut.
Mamă: „Foarte mult, 30-40 la sută, în plus”.
Ce arată un studiu recent
Potrivit unui studiu recent, valoarea coșului pentru un trai decent pentru o familie cu doi adulți și doi copii, pentru luna septembrie 2022, este de peste 8.600 de lei, în creștere cu 19,7% față de aceeași perioadă a anului trecut. Valoarea coșului pentru o familie cu doi adulți și un copil ajunge la puțin peste șapte mii de lei și scade la aproximativ 5.300 de lei pentru o familie fără copii. Un adult care trăiește singur are nevoie de cel puțin 3.200 de lei pentru a trăi decent.
Un coș de consum a fost împărțit în 11 categorii, iar cheltuielile cele mai mari sunt legate de întreținerea locuinței, unde apare o creștere de peste 34 la sută, față de anul trecut. Asta și pentru că ratele la credite au crescut galopant, în ultima perioadă. Cheltuielile mari, de peste 18 procente, sunt și la alimente, îmbrăcăminte și încălțăminte.
Victoria, autor al studiului: „Coșul, în linii mari, poate fi împărțit în două categorii. Avem cheltuieli legate de subzistența fizică, locuință, îmbrăcăminte, hrană. Și avem nevoi sociale, legate de educație cultură, sănătate, vacanță și recreere, care nu sunt indispensabile supraviețuirii fizice, dar, tocmai, este coș pentru un tari decent. În decembrie, consumul va fi și mai mare”.
Cristian Năsulea, economist: „Utilitatea acestui gen de măsurătoare este aceea de a ne ajuta să ne dăm seama cât de mare este inflația. Dacă ne uităm pe datele din studiu, incluzând un alt mix de lucruri, vom avea o inflație mai mare. Inflația ar fi de 19,7 la sută”.
Un coș de aproximativ 8.600 de lei, „un deziderat imposibil de atins în România”
Potrivit INS, rata anuală a inflației a urcat la 15,88 la sută în luna septembrie a acestui an. La capitolul alimente, cel mai mult s-au scumpit untul, pâinea, brânzeturile și laptele, care a înregistrat o creștere de peste 24 la sută. În coșul minim de consum, autorii studiului, au luat, însă în calcul și activitățile culturale și de recreere, vacanțele sau economiile unei familii.
Dan Chirleșan, economist: „Trebuie să conștientizăm că ceea ce spun statisticienii, că un coș minim de trăit, o familie cu doi adulți și doi copii este de aproximativ 8.600 de lei, este un deziderat imposibil de atins în România. La nivelul mediu al veniturilor pe o familie, acest lucru se atinge doar dacă înmulțim cu doi sau trei”.
În paralel, specialiștii de la INS și Institutul pentru Calitatea Vieții au calculat, zilele trecute, că valoarea unui coș minim este de peste 3.500 de lei. Suma a născut controverse, pentru că nu au fost incluse mai multe categorii de cheltuieli, cum ar fi ieșirile în oraș sau concediile, ratele la credite ori chiriile.
Puține țări calculează, însă valoarea unui coș minim de consum. În Germania, de exemplu, autoritățile au stabilit un prag minim pentru cetățenii care câștigă în jur de 9.700 de euro anual, adică sub o mie de euro lunar, care sunt scutiți de taxele pe venit.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: romania, INS, cheltuieli, familie, consum,
Dată publicare:
19-10-2022 17:38