Mitul colesterolului. Ce alimente conțin grăsimi și cum trebuie să le consumăm cu măsură
Mihaela Bilic vine cu explicații despre colesterolul din mâncare și cum se depune acesta pe vase.
Mihaela Bilic, medic nutriționist: „Din anii 70, grăsimile au fost acuzate de toate relele din viața noastră, când, de fapt, zahărul era vinovatul. Colesterolul din mâncare se transformă în colesterol care se depune pe vase, ei bine, a fost nevoie de 50 de ani să distrugem acest mit. Nu colesterolul din mâncare e vinovat, ficatul face singur colesterol, colesterol alimentar are impact 10% pe nivel total de colesterol, nu unul. Cașcavalul face coelsterol, ci mai degrabă ficatul nostru obosit face colesterol prea mult. Haideți să lămurim un pic care sunt procentele de grăsime din diverse alimente grase. Cașcavalul are 45% grăsime și untul 80% grăsime. Slănina e cea mai bogată în grăsime, avem 70% grăsime, mezeluri concentrate, 45% carnea proaspată, chiar și cea împănată, nu depasește 20% grăsime, iar mușchiulețul 4% grăsime. Uleiul de măsline ori floarea soarelui, 100 % grăsime, în unt doar 80%, uleiul e mai concetrat în calorii decât untul și slănina. Tot vorbeam de fructe oleaginoase, sunt o gustare sănătoasă, dar 40% grăsime, în jur de 600 de calorii la 100 de grame, 900 de calorii uleiul. Avocado, pe care mulți dintre noi îl considerăm un fruct, este, mai degrabă, un unt vegetal, deci avocado nu se mănâncă bucată cu bucată, 350 de calorii grăsime în avocado. Grăsimea se mănâncă cu măsură, dar este esențială în alimentația noastră”.