O comisie va analiza acuzațiile de plagiat la doctoratele coordonate de ÎPS Teodosie
Este scandal la Constanța, unde o comisie a Universităţii Ovidius va analiza acuzaţiile potrivit cărora mai multe doctorate coordonate de Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, ar fi fost plagiate.
Lucrările au fost depuse la Scoala Doctorală de Teologie din cadrul universităţii şi inclusiv Sinodul Bisericii Ortodoxe Române ar fi atras atenţia că nu sunt tocmai în regulă.
Problema doctoratelor a fost scoasă la iveală atât de mass media, cât şi de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Într-o scrisoare adresată Înalt Prea Sfinţitului Teodosie, mai marii bisericii române i-au atras atenţia ierarhului că a admis la doctorat candidaţi cu note mai mici de 8,50 deşi regulile Sfântului Sinod interzic acest lucru. Au apărut şi informaţii potrivit cărora mai multe lucrări de doctorat ar fi fost plagiate. Ca urmare a acestor informaţii, Consiliul de Administraţie al Universităţii Ovidius a decis să înfiinţeze o comisie de analiză care va studia toate aspectele reclamate.
Pe de altă parte, într-un comunicat de presă semnat de IPS Teodosie referitor la doctoratele plagiate, acesta susţine că la Facultatea de Teologie au fost invalidate 8 lucrări, dar nu definitiv.
Din cele opt teze, două au fost deja confirmate pozitiv și doctoranzii au primit titlul de doctor, cinci sunt în curs de modificare, urmând a fi reanalizate și doar una a fost invalidată definitiv, se mai precizează în comunicat
IPS Teodosie mai spune că la Facultatea de Teologie conducătorii de doctorat nu au studenți-doctoranzi peste limita legală.
Arhiepiscopia Tomisului susţine că nu există doctorate plagiate sub îndrumarea IPS Teodosie
Arhiepiscopia Tomisului a anunţat că nu există doctorate plagiate sub îndrumarea Înalt Prea Sfinţitului Teodosie (ÎPS), iar din tezele de doctorat invalidate de către CNATDCU nu toate au decizii definitive. "(...) din anul 2016 şi până în prezent, ÎPS Teodosie, ca îndrumător, a avut invalidate un număr de opt teze de doctorat, conform deciziei întâi a CNATDCU, adică nu sunt invalidate definitiv", arată sursa citată, conformn news.ro.
Arhiepiscopia Tomisului a reacţionat marţi, printr-un comunicat de presă, la acuzaţiile aduse Şcolii Doctorale de Teologie din cadrul Universităţii Ovidius.
"Conducătorii de doctorat nu au studenţi-doctoranzi peste limita legală. Conform articolului 19 din Regulamentul instituţional de organizare a studiilor doctorale în cadrul Universităţii «Un conducător de doctorat poate îndruma la UOC maximum 20 doctoranzi, indiferent de stadiul în care se află studenţii-doctoranzi». Actualmente, ÎPS Teodosie are 17 doctoranzi, iar ceilalţi profesori nu depăşesc limita de 20 de doctoranzi, cum eronat a fost prezentat public”, a transmis Arhiepiscopia Tomisului.
Sursa citată a menţionat că ÎPS Teodosie a avut invalidate opt teze de doctorat de către CNATDCU, dar nu toate deciziile sunt definitive.
"Referitor la invalidările prezentate public, din anul 2016 şi până în prezent, ÎPS Teodosie, ca îndrumător, a avut invalidate un număr de opt teze de doctorat, conform deciziei întâi a CNATDCU, adică nu sunt invalidate definitiv. În această fază, CNATDCU propune diferite modificări necesare tezelor, după care tezele sunt reanalizate. Din cele opt teze, două au fost deja confirmate pozitiv şi doctoranzii au primit titlul de doctor, cinci sunt în curs de modificare, urmând a fi reanalizate şi doar una a fost invalidată definitiv, CNATDCU considerând că teza nu a fost modificată corespunzător”, a explicat Arhiepiscopia Tomisului.
Aceasta a menţionat că nu există doctorate plagiate sub îndrumarea ÎPS Teodosie.
"Softul antiplagiat determină ce procent dintr-o teză constituie similitudine, iar ghidul de interpretare menţionează că suspiciunea de plagiat începe de la un procent de 5% din teză. În cazul tezelor coordonate de către ÎPS Teodosie, nici una dintre teze nu a depăşit procentul de 5%, altfel n-ar fi putut pleca către CNATDCU. În concluzie, nu există nouă doctorate plagiate, sub îndrumarea IPS Teodosie, cum iarăşi eronat s-a afirmat public”, a mai transmis Arhiepiscopia Tomisului.