O aviatoare inconjoara lumea la bordul unui avion vechi de 70 de ani. Ce a patit cand a ajuns in Romania

Ultima actualizare: 13-10-2015 07:01

Sambata a aterizat la Bucuresti Tracey Curtis Taylor, o femeie-pilot de 51 de ani, decisa sa strabata jumatate din globul pamantesc la mansa unui biplan Boeing construit in 1942.

"Nu aveam cum sa ratez tara asta despre care am auzit atat de multe lucruri frumoase de la prietenii mei englezi", a marturisit ea. Zborul pana aici nu a fost insa deloc usor. Din cauza vremii, a fost cat pe ce sa aterizeze pe un camp.

Este un eveniment istoric pentru Aeroportul Baneasa dar si pentru Romania. Tracey Curtis Taylor, vrea sa fie perceputa drept o femeie obisnuita. Dar nu este deloc asa. Zboara de 3 decenii, prima lectie de pilotaj a luat-o la 16 ani, iar acum vrea sa ajunga din Anglia pana in Australia la bordul batranului Boeing fabricat in 1942 si restaurat recent. A lucrat in diplomatie, si ca evaluator de diamante.

“ Intotdeauna exista un risc atunci cand zbori, iar oamenii se gandesc ca pericolul este mai mare in cazul avioanelor vechi si poate ca asa e. Dar daca iubesti ceea ce faci, iar eu fac asta de multa vreme, chiar daca sunt o amatoare plina de entuziasm, si nu sunt o experta “

A ales sa faca acest zbor lung si istovitor in memoria aviatoarei Amy Johnson, una dintre primele femei pilot din lume, intrata in cartea recordurilor dupa ce in 1930 a zburat singura tot din Anglia pana in Australia.

Aventura lui Tracey a inceput pe 1 octombrie si va dura aproximativ 3 luni, timp in care va zbura  peste 23 de tari. Destinatia Romania nu a fost intamplator aleasa - desi zborul pana aici a fost extrem de solicitant din cauza vremii. “Am avut turbulente si curenti montani si nori, iar vizibilitatea a fost groaznica, de doar 1 sau 2 kilometri", spune Tracey Curtis Taylor.

I-au trebuit 5 ore sa ajunga din Arad pana in Bucuresti unde va ramane peste noapte. Cu zambetul pe buze ne-a mai marturisit ca pasiunea pentru avioane si zbor nu i-a mai lasat timp si pentru altceva. Nu este casatorita, nu are copii. S-a dedicat trup si suflet acestei mari iubiri - pilotajul. Concluzia o trage tot ea.

“Merita pretul, asta este ideea.Ca sa traiesti o viata extraordinara, trebuie sa platesti un pret extraordinar si sa fii obsedat de pasiunea ta. Nu ma gandesc la mine ca la o persoana  obsedata, dar probabil ca asa sunt.”

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO