Deutsche Welle: Avioane de vanatoare germane cu munitie completa la bord patruleaza spatiul aerian al tarilor baltice

Ultima actualizare: 24-09-2015 07:07
Eurofighter

Pentru prima oara de la inceputul crizei ucrainene, spatiul aerian al celor trei republici baltice a inceput sa fie patrulat de avioane germane Eurofighter cu munitie completa la bord, a relatat duminica Deutsche Welle in limba rusa.

Karl Müllner, inspector general in cadrul aviatiei germane, a declarat ca armamentul de la bordul avioanelor 'nu reprezinta un mijloc de escaladare', ci vizeaza o eventuala riposta impotriva unui potential adversar in conditii de egalitate. In plus, munitia la bordul avioanelor are rolul de a "motiva militarii" implicati in misiunea de patrulare de deasupra tarilor baltice, potrivit oficialului militar german, relateaza Agerpres.

Avioane germane au mai fost implicate in astfel de misiuni in Letonia, Lituania si Estonia intre septembrie si decembrie 2014, dar niciodata cu munitie la bord. Aceasta decizie fusese luata la nivel politic la acea vreme pentru a nu provoca escaladarea conflictului cu fortele ruse, a explicat Karl Müllner.

De la anexarea Crimeii de catre Rusia in martie 2014, tarile baltice si-au declarat nu o data vulnerabilitatea in fata a ceea ce ele considera a fi o politica agresiva a Moscovei. Pe acest fundal de ingrijorare, NATO si-a amplificat patrularea spatiului aerian al celor trei aliati baltici.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO