O aplicație pentru telefon trezește avertismentele experților cibernetici. „Poate cauza probleme”

Ultima actualizare: 11-05-2022 16:54
telefon mobil
Shutterstock

Experții cibernetici au avertizat oamenii în legătură cu descărcarea unei noi aplicații de mobil, spunând că este realizată de o firmă din Moscova care exploatează datele personale ale utilizatorilor.

Aplicația, pe care mii de oameni și-au încărcat deja fotografiile, oferă un avatar digital gratuit. Însă, compania din spatele ei, Linerock Investments, care se află lângă Ministerul Apărării al Rusiei, a trezit suspiciuni în rândul specialiștilor în tehnologie, conform Daily Mail.

Jake Moore, consilier în securitate cibernetică globală, a spus că oamenii trebuie să aibă grijă când își trimit fotografiile prin aplicația New Profile Pic.

„Poate cauza probleme de securitate”

„Această aplicație este o manieră probabilă de a captura fețele oamenilor în rezoluție mare și aș pune la îndoială orice aplicație care vrea un asemenea volum de date, în special una de care, în mare, nu s-a mai auzit și care este din altă țară,” a spus Moore.

Acesta a mai spus că înainte ca oamenii să își încarce fotografiile sau datele personale pe un site nou nouț, aceștia trebuie să judece pe cont propriu dacă este decizia potrivită.

„Deși cei mai mulți oameni nu vor pune la îndoială posibilitățile ca ceva neplăcut să se întâmple doar din încărcarea unei poze, volumul de date luat sub radar poate adesea să fie mult mai mare decât a intenționat userul să partajezeze, ceea ce poate cauza probleme de securitate,” a avertizat Moore.

Ce spune politica colectării de date a firmei

Acesta a adăugat că „indiferent” de unde provine compania, ar avea mereu grijă să nu distribuie „date sensibile”, întrucât „odată distribuite, este imposibil să se preia înapoi controlul asupra lor”.

Utilizatorii care descarcă aplicația își dau acordul să ofere acces la locația lor, dar și detalii despre dispozitivul pe care îl folosesc și alte fotografii postate pe rețelele lor de socializare.

Politica colectării de date a firmei afirmă colectarea „numelui, adresei de email, numelui de utilizator, informației de pe rețeaua de socializare și altor informații oferite în momentul înregistrării”.

Răspunsul unui purtător de cuvânt al New Profile Pic

De asemenea, potrivit MailOnline, aceștia adună date despre utilizator „de la alte companii și le combină cu propriul lor dosar”, dar și adresa IP, tipul de browser folosit și setările computerului sau date ale telefonului mobil.

Un purtător de cuvânt al aplicației i-a spus publicației britanice că firma are birouri de dezvoltare în Rusia, Belarus și Ucraina, dar a respins acuzațiile conform cărora ar distribui vreo informație a utilizatorilor într-o manieră care nu este menționată în politica de confidențialitate a companiei.

CITEȘTE ȘI: Meseria apărută în România care nu mai există nicăieri în Europa. „Până în 2026 vom avea 2.000 de astfel de experţi”

Elon Musk a spus că ar putea muri „în circumstanțe misterioase” după acuzațiile unui oficial din Rusia. Reacția mamei sale

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO