Ucraina și Moldova în finala Eurovision 2022. Ucraina a cerut permisiunea de a participa la concurs

Ultima actualizare: 13-05-2022 15:00
Eurovision 2022
Getty

Ucraina și Moldova s-au calificat în finala de sâmbătă, 14 mai, 2022, care se va difuza pe TVR1 și TVR Internațional, de la ora 22.

 

 Concursul Eurovision, 200 de milioane de telespectatori

Urmărită în fiecare an de aproape 200 de milioane de telespectatori, competiţia, care se desfăşoară anul acesta în Italia, la Torino, oferă un moment de pauză Europei afectate de război.

După prima semifinală de marţi seară şi cea de-a doua programată joi, dintre cele 40 de ţări din competiţie vor rămâne 25, care vor participa la marea finală de sâmbătă, 14 mai.
Printre cele 18 țări care au cântat în semifinala Eurovision 2022, marți, 10 mai, de la ora 22, Ucraina și Moldova au fost printre cele 10 țări care s-au calificat în semifinală.

Ucraina, în finala Eurovision 2022

Grupul de rap Kalush Orchestra au reprezentat Ucraina în prima semifinală Eurovision 2022 cu piesa “Stefania” care i-a dus în finala de sămbătă. „Vă mulţumim că sprijiniţi Ucraina!”, a spus solistul Oleg Psyuk pe scena Arena Pala Olimpico.

Cine reprezintă Ucraina în finala Eurovision 2022?

 Grupul Kalush Orchestra este format din șase persoane și provin din orașul cu același nume, Kalusuh din vestul Ucrainei.
În timpul atacurilor din Ucraina, grupul se afla într-un turneu național, iar unul dintre membrii s-au alăturat forțelor teritoriale care apărau Kievul.

Formația Zdob și Zdub, alături de frații Advahov, în finală Eurovison 2022

"Trenulețul" i-a dus în finală.

Formația Zdob și Zdub și frații Advahov au reprezentat Republica Moldova, marți seară, pe scena Eurovision 2022 și s-au făcut remarcați cu piesa “Trenulețul”, care i-a trimis în finală.

Cine reprezintă Moldova la Eurovision 2022?

Cei de la Zdob și Zdub și-au început cariera muzicală pe la începutul anilor '90 și au încantat publicul cu melodii cu ritmuri săltărețe și pline de energie.

Printre melodiile de succes cu care au cucerit publicul de-a lungul anilor sunt: “Moldovenii s-au născut” și “Bunica bate toba”.

Zdob și Zdub a mai concurat la Eurovision în 2005 și s-au clasat pe locul 6.

Frații Advahov, maeștrii folclorului

Frații Vitalie și Vasile Advahov s-au născut în orașul Cahul din Republica Moldova și sunt fondatorii orechestrei Advahov.

Orchestra Advahov este cunoscută în Republica Moldova, dar și peste hotare, cu turnee în România, Bulgaria și Franța.

Orchestra Advahov a făcut show alături de formația Zdob și Zdub, în prima semifinală Eurovision 2022, și s-a calificat în finala de sâmbătă, 14 mai.

Eurovision 2022. Ucraina a cerut permisiunea să participe la concurs

Orchestra Kalush a trebuit să obțină permisiunea specială pentru a cânta la Eurovision Song Contest de la Torino în acest an, după ce guvernul a cerut majorității bărbaților să rămână în urmă în Ucraina pentru a ajuta la efortul de război al țării împotriva Rusiei.

Cântărețul grupului, Oleg Psyuk, a declarat pentru Sky News că este concentrat să câștige. „Cred că victoria este importantă”

„Ar fi important pentru fiecare ucrainean și ar fi un merit pentru fiecare ucrainean în acest moment, pentru că orice fel de victorie sub orice aspect este foarte importantă pentru ucraineni mai ales în acest moment", a declarat artistul.

„Ar ridica spiritul poporului nostru”.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO