Numărul românilor infectați cu varianta britanică a coronavirusului a crescut la 136

19-02-2021 18:29


În șase săptămâni, numărul românilor infectați cu varianta britanică a coronavirusului a crescut de la 1 la 136. Medicii atrag însă atenția că numărul real este mai mare, pentru că la noi se fac puține teste speciale pentru noua mutație.

Procedura de depistare a noii tulpini, cu 70% mai contagioasă, este scumpă. Vestea bună este că din datele de până acum, toate cele trei vaccinuri folosite în România oferă protecție împotriva acestei tulpini.

Pe 8 ianuarie aveam primul caz confirmată de tulpină britanică în România, o femeie din Giurgiu. Vineri, ministerul sănătăţii a anunţat că am ajuns la 136.

Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Bucureşti, Timiş şi Cluj. În alte 14 judeţe a fost confirmat cel puţin un caz. Mulţi dintre cei depistaţi nu au călătorit sau nu au intrat în contact cu cineva care să fi fost în Marea Britanie, semn că vorbim de o transmitere comunitară a noii tulpini pe teritoriul României.

Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: ”Rata de transmitere şi contaciozitate este mai mare în rândul copiilor. Ceea ce înseamnă că ei pot să se îmbolnăvească mai uşor decât o făceau cu tulpina veche, dar nu fac neapărat cazuri mai grave.”

Reporter: „Cam cu cât mai mare este, există estimări în acest sens?”

Andreea Moldovan: ”Există estimări undeva 10-15% -20% în mare. Şi atunci din acest punct de vedere acele măsuri de precauţie pe care le-am propus cu masca, distanţare în şcoli, igiena mâinilor respectate foarte riguros inclusiv în timpul orelor de educaţie fizică ni se par mai mult decât justificate”.

Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”: ”Există transmitere comunitară şi oarecum evoluţia firească a valului 3 va fi probabil cu creşterea cazurilor, a răspândirii acestei tulpini. Nu avem încă testare suficientă, zic eu, ca să putem determina toate persoanele care au tulpina britanică”.

Un studiu Medlife arată că tulpina britanică este deja dominantă în zonele urbane din România şi că în câteva săptămâni va fi tulpina dominantă pe întreg teritoriul ţării. Vom deveni astfel una dintre primele ţări din Uniune în care variantă britanică predomină.

Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”: ”Până în acest moment toate vaccinurile sunt eficiente împotriva tulpinii britanice. Astea sunt datele pe care le avem. Înainte de a ne administra vaccinul şi după să încercăm o perioadă de timp să avem o viaţă cât se poate de echilibrată, cu administraţie corespunzătoare cu somn odihnitor cu evitarea stresului major pentru a permite organismului să producă acei anticorpi de care toţi avem nevoie”.

Nu ştim însă cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva tulpinilor din Africa de Sud şi Brazilia. Deocamdată, acestea nu au fost depistate pe teritoriul României.


VIDEO PROTVPLUS.RO