Vaccinul Pfizer/BioNTech poate fi depozitat la temperaturi mai ridicate

19-02-2021 17:39


Vaccin Pfizer

Vaccinul contra Covid-19 BioNTech / Pfizer - care în prezent trebuie transportat la temperaturi ultra-scăzute cuprinse între -80 și -60 grade Celsius - poate rămâne de fapt stabil la temperaturi mult mai ridicate, au anunțat astăzi cele două companii.

Noi date indică faptul că vaccinul este stabil la -25 până la -15 grade Celsius, temperaturi care se găsesc mai frecvent în congelatoarele farmaceutice, au anunțat Pfizer și BioNTech într-un comunicat. Aceștia vor trimite aceste date Administrației SUA pentru Alimente și Medicamente și, dacă sunt acceptate, flacoanele cu vaccin ar putea fi păstrate la aceste temperaturi timp de două săptămâni, scrie Politico.eu.

Ugur Sahin, directorul executiv al BioNTech, a declarat că abilitatea de a păstra vaccinul la temperaturi mai ridicate va oferi centrelor de vaccinare "o mai mare flexibilitate", adăugând că compania continuă să dezvolte noi metode pentru a face vaccinul "şi mai uşor de transportat şi utilizat".

Vaccinul BioNTech / Pfizer a fost primul care a obţinut aprobarea de reglementare în Marea Britanie, SUA şi UE anul trecut, dar nevoia de a stoca şi transportă fiolele sub minus 60 de grade celsius a complicat lansarea, în special în zonele îndepărtate fără infrastructură "cu lanţ de frig".

Noile cerinţe de depozitare ar trebui să uşureze aceste constrângeri şi să facă vaccinul mai competitiv. Vaccinul Covid-19 de la Modernă, bazat pe tehnologie similară ARN messenger, poate fi deja păstrat la temperaturi normale ale frigiderului între 2 grade celsius şi 8 grade celsius timp de 30 de zile, în timp ce un alt mARN dezvoltat de CureVac din Germania poate fi păstrat la temperaturi similare timp de trei luni.

 

Sursa: Politico.eu


VIDEO PROTVPLUS.RO