Efectele noului Cod Penal. Ucigasul in faimosul dosar Larisa Chelaru, transferat din inchisoare intr-un centru de reeducare
122 de detinuti au fost eliberati in ultimele 24 de ore, odata cu intrarea in vigoare a noilor coduri. Mai mult, alti 176 de condamnati au fost transferati din inchisori in centre de reeducare.
Asta pentru ca multi dintre ei erau minori cand au comis infractiunile. Printre ei se afla si Robert Ciobanu - individul care la inceputul lui 2006 a socat intreaga Romanie cu cruzimea cu care a chinuit-o pe Larisa - o scolarita din Iasi care a fost rapita, ucisa si violata.
Printre cei transferati din inchisoare in centrul de reeducare se mai afla si Lucian Hoara, baiatul emo care in 2008 si-a ucis iubita de 15 ani. Suspectul fusese condamnat la 9 ani de inchisoare.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Astfel, ucigasul Larisei Chelaru, fetita de la Iasi al carei tata s-a sinucis dupa ce ea a fost violata si ucisa de un adolescent in varsta de 17 ani, beneficiaza de noul Cod Penal. Robert Ciobanu poate fi transferat intr-un centru de reeducare pentru a ispasi si restul din pedeapsa de 20 de ani de detentie pe care a primit-o.
Cazul Larisei Chelaru intr-un REPORTAJ marca "Romania, te iubesc" - realizat de Paula Herlo, castigatoare a unui premiu Emmy
Crima "Larisa Chelaru" a fost unul dintre cele mai mari cazuri in care sistemul judiciar din Romania si-a arata neputinta si ineficienta. Pe 18 octombrie 2005, fetita de 8 ani a disparut de acasa si a fost gasita abia 2 luni mai tarziu, din cauza modului total eronat in care politistii au tratat acest caz.
Nesiguranta lor si indiferenta cu care au tratat disparitia unui copil de 8 ani, au avut consecinte greu de inchipuit. Atunci cand au fost chemati prima data de parinti, politistii nu aveau echipamente de cautare, nu aveau o strategie si nu dadeau semne ca ar vrea sa cheme ajutoare. Prima echipa care a venit sa verifice subsolul locuintei Larise .. s-a intors din drum, pentru ca nu avea lanterna. "Am coborat cu Politia, era si o alta vecina. N-au avut lanterna, le-am dat eu. S-au uitat sumar, de jur imprejur." - spunea o vecina la acea vreme.
Plecat in capitala cu probleme de serviciu, Gheorghe Plai, seful Politiei Iasi il desemneaza pe adjunctul sau, Dumitru Tarcan, sa conduca ancheta. Tarcan, fost ofiter la transporturi feroviare, nu are nici un fel de experienta in astfel de cercetari. Acesta imparte sarcinile, dar fara sa ceara rapoarte de constatare pentru fiecare actiune. Are incredere in oamenii lui, care-l asigura ca verifica fiecare metru patrat. Cautarile nu duc la niciun rezultat. Politistii privesc neputinciosi spre parintii care asteapta un raspuns de la ei. Il afla intr-o seara de la stiri, dupa 9 zile de la disparitia Larisei: un tanar ajunge in vizorul politiei pentru ca plecase de acasa exact in ziua in care disparuse Larisa, iar prietenii il auzisera vorbind atunci fara noima despre o fetita.
Cornel Rusu era un tanar taximetrist, iar in jurul lui se tese o intreaga poveste. Toata atentia opiniei publice se concentreaza asupra lui. Barbatul se internase la Spitalul de Psihiatrie fara sa spuna familiei. A aflat din presa ca este suspect, dar a negat tot timpul ca ar avea vreo legatura cu cazul Larisa. Nu a putut face fata presiunii la care fusese supus, iar in seara zilei de 5 noiembrie asistentele il gasesc spanzurat in curtea spitalului unde era internat. Un om fragil psihic, dar nevinovat, a fost impins la moarte de cei care au ignorat o regula elementara a sistemului judiciar. Datele unui suspect nu trebuie facute publice pana cand probele nu-l incrimineaza.
Astfel, dupa 18 zile de la disparitia fetitei, cazul Larisa a facut prima victima colaterala: Cornel Rusu a fost ucis de lipsa prezumtiei de nevinovatie. La o zi dupa inmormatarea taximetristului, politia a anuntat sec: Cornel Rusu nu are nicio legatura cu disparitia Larisei. Familia tanarului este si acum in stare de soc.
Dupa acest esec politistii largesc cercul de suspecti. Inclusiv parintii Larisei sunt luati in vizor, iar fratele fetitei, Cosmin, este audiat ca principal suspect. In camera de audieri ajunge si un tanar din anturajul lui Cosmin, care cade testul poligraf si n-are alibi: Robert Ciobanu. Ii minte pe politisti spunand ca a fost la scoala in dupa amiaza zilei de 18 noiembrie 2005, insa profesorii nu confirma acest lucru. Un suspect aparent usor de dovedit. Si totusi greu.
La 3 saptamani de la disparitia Larisei polististii obtin mandat de perchezitie pentru apartamentul in care locuieste tanarul, Robert Ciobanu, vecinul de vis a vis al Larisei si unul dintre cei mai buni prieteni ai fratelui ei.
Pe 27 decembrie, la usa lui Robert suna un vecin, care se intorsese din Italia si a carui boxa de la subsol o aveau in grija parintii lui. Barbatul ii spune baiatului sa o curete pentru ca miroasea urat. Abia dupa doua zile, baiatul a coborit in boxa, de unde a luat o cutie si a aruncat-o la gunoi. Mama lui a venit si a spalat pe jos, ca sa inlature mirosul greu. Peste cateva ore, doi lucratori de la salubritate anuntau politia ca au gasit in containar cadavrul unei fetite.
Tatal Larisei a stiut atunci ca avusese dreptate. Criminalul fusese langa el in tot acest timp, iar el nu si-a putut razbuna copilul. Astepta sa o faca justitia. Dupa ore intregi de audieri, Robert Ciobanu, a recunoscut:
"- Prima data cand am strans-o de gat si-a revenit inapoi… Dupa care am mai strans-o o data.. Nu in acelasi timp, dupa un sfert de ora, sa zic… Si tot asa ma gandeam, primele zile, primele saptamani, sa nu-si revina, sa nu fie intr-o coma ceva... Mi-era teama.
- Nu erai sigur ca a murit?
- Chiar daca atunci verificasem pulsul... Daca are puls. Deci am constatat ca nu avea si nu stiam sigur acum".
Marturiile criminalului ii incrimineaza si mai mult pe anchetatori. Intrebarile se inmultesc. De ce politistii nu au gasit cadavrul mai repede? Cum s-a desfasurat, de fapt, ancheta? De ce au chinuit familia? De ce nu au fost in stare sa dovedeasca vinovatia unui suspect cu antecedente?
Cosmin, fratele Larisei, este a doua victima colaterala in acest cazul cutremurator, dupa taximetristul declarat nevinovat. A fost mutilat psihic de un sistem in stare sa sacrifice un copil nevinovat pentru a inchide un dosar care dovedea in fiecare zi incompetenta.
In dimineata zilei de 14 iulie, colegii l-au gasit pe Constantin Chelaru plangand in atelierul in care muncea. Nu avea incredere ca judecatorii vor face dreptate.. La pranz s-a intors in atelier si si-a pus capat zilelor, disperat ca nu si-a putut razbuna copilul. A fost omorat de acelasi sistem care timp de 9 luni n-a fost in stare sa-i faca dreptate. Constantin Chelaru a devenit a a treia victima colaterala in cazul Larisa. Un sistem care i-a dovedit ca nu-i va razbuna niciodata copilul.
Judecatorii l-au condamnat in cele din urma pe Robert Ciobanu la 20 de ani de inchisoare.
Cazul Larisa a schimbat din temelii modul de actionare al politistilor in cazuri de dispartie. Acum minorii sunt dati imediat in urmarire generala. Aproape de casa Larisei, primaria a facut un parc ce-i poarta numele. Aici isi odihneste unori mama ei sufletul. Inca mai lupta cu demonii care nu o lasa sa doarma noaptea. Pentru ea nimic nu va mai fi ca inainte. Cosmin, fiul ei, refuza ajutorul specialistilor, desi psihic a fost cel mai afectat. Uneori are accese de furie in care striga ca-si va razbuna sora.
Mama lui Robert este de nerecunoscut. Dupa arestarea fiului ei, a transformat in altar camera in care si-a gasit Larisa sfaristul. Acolo mergea in fiecare noapte sa se roage, pana in ziua in care au fost evacuati. Apartamentul lor a fost scos la vanzare, pentru plata daunelor morale catre mama Larisei, de 1 miliard 250 de milioane de lei vechi.
Ministrul Adminstratiei si Internelor de la acea vreme, Vasile Blaga a sanctionat toti politistii care au lucrat dosarul Larisa.
Noul Cod Penal prevede si pedepsirea autoritatilor, care provoaca victime prin indolenta lor
Instantele care au in aria de competenta inchisori continua, la propunerea comisiilor speciale, sa dezbata si alte situatii similare. Administratia Penitenciarelor sustinea ca dintre cei peste 30.000 de detinuti inregistrati in prezent in Romania, 400 ar putea fi eliberati mult mai devreme, odata ce pedepsele pentru infractiunile pe care le-au savarsit au fost micsorate in noul Cod Penal. Interesant este si un articol nou, care le va trimite in spatele gratiilor pe autoritatile care prin indolenta lor au provocat victime sau daune.
Inspirati de la spanioli, autorii noului COD PENAL sustin ca infractiunea este similara cu actiunea, cata vreme autoritatile au obligatia de a actiona, iar indolenta creeaza o stare de pericol.
Cele mai recente exemple care se pot incadra aici sunt cazul lui Ionut, baietelul de patru ani ucis de o haita de maidanezi pe un camp viran din vecintatea parcului Tei. Dar si tragedia aviatica din muntii Apuseni.
Noul Cod Penal reglementeaza si ingaduinta judecatorilor fata de cei condamnati. Pentru motive ce tin de anumite circumstante, condamnatului i se ofera sansa de a scapa de inchisoare. Timp de doi ani este lasat in libertate, dar supravegheat, iar daca da dovezi de indreptare si nu comite alte infractiuni, pedeapsa ii este anulata.
Micii infractori care pot fi pedepsiti au si ei parte de alternative la inchisoare sau centrele de reeducare. In afara de faptul ca pot fi obligati sa urmeze cursuri de educare civica sau pot fi monitorizati atent, lor li se pot impune restrictii de miscare cum ar fi consemnarea la sfarsit de saptamana.
Sursa: Pro TV
Etichete: inchisoare, justitie, minori, cod penal, detinuti,
Dată publicare:
02-02-2014 11:27