Eutanasia si hartuirea sexuala, incluse in noul Cod Penal. Care sunt modificarile facute si miza disputei Basescu - Ponta
Primul beneficiar al aplicarii legii mai favorabile in cazul detinutilor din Capitala este un minor, acesta urmand sa fie transferat intr-un centru educativ, in urma unei decizii luate de Tribunalul Municipiului Bucuresti.
"Minorul nu a fost adus la instanta. Comisia penitenciarului a trimis la tribunal dosarul acestuia, iar judecatorul a dispus incadrarea lui intr-un centru educativ", a declarat, presedintele Tribunalului Bucuresti, Laura Andrei.
Decizia instantei a fost deja transmisa penitenciarului unde minorul executa pedeapsa.
De la 1 februarie, mai multe dosare controversate ar putea fi pur si simplu inchise. Este urmare a intrarii in vigoare a codurilor penal si de procedura penala.
Printre cei care beneficiaza de pe urma noilor legi se afla si Gigi Becali.
Noul cod de procedura penala revolutioneaza sistemul stabilirii vinovatiei. Procurorul si suspectul vor putea incheia un acord de recunoastere a vinovatiei, ceea ce inseamna ca se evita un proces lung, dar mai ales pedeapsa maxima.
ART. 479 Acordul de recunoastere a vinovatiei are ca obiect recunoasterea faptei, acceptarea incadrarii juridice dar si cuantumul pedepsei, si forma de executare a acesteia. (Noul Cod de Procedura Penala)
Nu pot fi negociate decat infractiuni ce sunt pedepsite cu maximum sapte ani de inchisoare. Vesti proaste primesc detinutii care au implinit varsta de 60 de ani.
De sambata, ei nu mai pot fi eliberati decat dupa ce au ispasit jumatate din pedeapsa si nu o treime ca pana acum.
Eutanasia este clar definita ca infractiune de noul cod penal si se pedepseste cu cinci ani de inchisoare.
Mult discutata hartuire este de astazi si ea pedepsita. Iar Noul Cod penal este explicit cand descrie situatiile de hartuire: urmarirea sau supravegherea unei persoane si locuinta acesteia, in mod repetat si fara drept se pedepseste cu inchisoare de la trei la sase luni. Iar hartuirea sexuala este pedepsita aparte atunci cand ea intervine intre un sef si un subordonat.
CART. 223 (1) Pretinderea de favoruri de natura sexuala in cadrul unei relatii de munca, iar victima a fost intimidata sau umilita, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.
Noile Coduri fac ca aproape 400 de detinuti aflati dupa gratii sa intre in discutia instantelor de judecata pentru a le fi micsorate pedespele si, poate chiar pentru o eliberare anticipata.
Intens dezbatute in ultima perioada, codurile au starnit un razboi intre Palate, dar si reactii europene. Chiar si asa, nimic nu s-a schimbat, insa premierul a declarat ca va lua in discutie o propunere de modificare a catorva articole, in sedinta de Guvern de miercuri.
Procurorii se tem ca, odata cu scaderea pedepselor pentru unele infractiuni de coruptie, cum ar fi inselaciunile care au prejudiciat statul, multi dintre cei care au dosare pe rol sau sunt deja inchisi ar putea scapa basma curata pentru ca, implicit, se reduce de 3 ori termenul de prescriptie pentru aceste fapte.
De altfel, presedintele Traian Basescu i-a cerut premierului Victor Ponta sa modifice textele prin ordonanta de urgenta.
"Daca prim-ministrul nu-si asuma emiterea unei ordonante de urgenta care sa corecteze neajunsurile Articolului 140 din Codul de procedura penala, este emblema coruptiei", a spus Traian Basescu.
Vineri, seful statului a trimis si o scrisoare, in acest sens, la Palatul Victoria. In replica, prim-ministrul spune ca Traian Basescu a promulgat Codul Penal si pe cel de procedura penala fara sa le citeasca.
"Pentru marinari, de exemplu, nu inteleg nimic din lucrurile astea si trebuie sa inteleaga ca Codul Penal nu se refera doar la traficul de blugi. Codurile oricum intra in vigoare. Daca in urma discutiilor, este nevoie de vreo ajustare la vreun text de procedura, miercuri, in baza propunerii Ministrului Justiei, vom aproba modificarea", a spus Ponta.
Tot vineri, premierul a anuntat ca va solicita abrogarea articolului care ingradeste libertatea presei.