Codul Fiscal a fost aprobat in Senat. Ce cuprinde varianta finala, negociata de Dragnea cu toate partidele

Ultima actualizare: 04-09-2015 07:00

Cererea de reexaminare a proiectului Codului fiscal, transmisa Parlamentului de catre seful statului Klaus Iohannis, a fost adoptata de Senat in prima sedinta de plen a celei de-a doua sesiuni ordinare din acest an.

In favoarea solicitarii presedintelui s-au exprimat 130 de senatori, in timp ce 'impotriva' au fost inregistrate patru voturi si o abtinere.

20 la suta TVA, de la 1 ianuarie 2016 si 19 la suta, un an mai tarziu - sunt principalele prevederi ale documentului dezbatut marti, in prima zi dupa vacanta parlamentarilor.

Dupa ce a fost adoptat la Senat, si deputatii trebuie sa voteze Codul Fiscal, iar acest lucru se va intampla cel mai probabil joi. Apoi legea va merge spre promulgare la presedintele Klaus Iohannis, care a retrimis Codul inapoi la Parlament, spre reexamninare, pe 17 iulie.

Calendarul adoptarii Codului Fiscal
Presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a anuntat marti programul adoptarii Codului Fiscal, care a fost convenit si cu Opozitia saptamana trecuta. "Am avut o ultima discutie pe calendarul de aprobare a Codului fiscal. Astazi va fi votul final la Senat, in seara asta va ajunge la Camera Deputatilor. Maine va fi comisia de buget din Camera Deputatilor, joi la 10,00 incepe dezbaterea in plenul Camerei Deputatilor si la 12,00 - 12,30 joi va fi votul final, in asa fel incat duminica sa fie trimis acest proiect de lege la promulgare", a precizat Dragnea, citat de Agerpres.

El a mentionat ca le-a prezentat colegilor din coalitie un set de propuneri pentru imbunatatirea functionarii Parlamentului. "Am convenit impreuna ca pana joi sa se uite pe aceste propuneri si ele fiind o baza de discutie sa se imbunatateasca si joi, dupa votul final, impreuna va vom prezenta acest set de principii. De asemenea, am stabilit luni la ora 14,00 sa avem o intalnire a grupurilor reunite din toata coalitia, o intalnire pe care sa o facem cu premierul si la care sa participe si premierul si toata echipa guvernamentala", a declarat presedintele interimar al PSD.

Citeste si: Care va fi pretul benzinei si motorinei dupa scaderea TVA de la 1 ianuarie. Romania, in topul "suferintei la pompa"

Ce modificari a suferit Codul Fiscal
Joia trecuta, Dragnea a clarificat, dupa discutiile cu partidele parlamentare, ce modificari s-au facut la Codul Fiscal si ce masuri din varianta initiala se vor aplica etapizat. Potrivit liderului PSD, TVA va fi redusa la 20% de la 1 ianuarie 2016 si la 19% de la 1 ianuarie 2017. "Taxa pe stalp" va fi eliminata de la 1 ianuarie 2017, cu o exceptie, solicitata de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, si anume in cazul constructiilor speciale din agricultura, pentru care taxa va fi scoasa din 2016.

Totodata, s-a convenit ca supraacciza la carburanti sa fie eliminata de la 1 ianuarie 2017, impozitele pe dividende sa fie reduse la 5% din 2017 si s-a cazut de acord asupra mentinerii unui deficit bugetar de sub 2%, a adaugat Dragnea.

"Modificarile la Codul fiscal vor fi adoptate in forma initiala care a fost adoptata in Parlament, dar unele masuri vor fi aplicate etapizat. TVA - va fi o reducere de pana la 20% cota de TVA incepand cu 1 ianuarie 2016 si 19% incepand cu 1 ianuarie 2017. Impozitul pe constructiile speciale, taxa pe stalp - va fi eliminata incepand cu 1 ianuarie 2017, cu o exceptie solicitata de ministrul Agriculturii referitoare la constructiile speciale din agricultura. Aceasta taxa va fi eliminata de la 1 ianuarie 2016. Supraacciza la carburanti va fi eliminata incepand cu 1 ianuarie 2017. Plafonarea contributiilor la asigurarile de sanatate va fi aplicata incepand cu 1 ianuarie 2017, este vorba de plafonarea acestei contributii la cinci venituri medii brute pe economie. De asemenea, reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5% va fi operata incepand cu 1 ianuarie 2017", a explicat Dragnea, la finalul negocierilor.

Un alt aspect asupra caruia majoritatea si Opozitia au ajuns la un consens vizeaza angajamentul Executivului de a prezenta, pana la data de 15 noiembrie, proiectul bugetului de stat pe anul 2016.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO