Cum ar putea fi afectata Romania de problemele Chinei. Avertismentul expertilor despre masurile incluse in noul COD FISCAL


Ultimul update: Vineri 28 August 2015 07:01
Data publicarii: Marti 25 August 2015 19:59
Categorie: Stiri Economice

Desi se afla la mii de kilometri distanta, Romania poate fi afectata de problemele Chinei. Autoritatile de la Bucuresti ar trebui sa fie mai prudente, spun analistii. Sa nu promita reduceri de taxe si cresteri de salarii in acelasi timp.

Specialistii spun ca o agravare a situatiei din China va afecta intreaga lume.

Radu Craciun, economist sef BCR: "Exista temeri serioase vis-a-vis de o posibila incetinire a economiei globale datorata in esenta incetinirii economiei Chinei si s-ar propaga in mod inevitabil si in economia romaneasca, datorita importantei pe care o au exporturile."

Desi exporturile Romaniei catre China sunt neglijabile, criza asiatica ar putea ajunge la noi... "pe usa din dos".

Ciprian, expert ING: "China este al patrulea partener comercial al Germaniei, unde merg cam 6 la suta din exporturile germane, iar Germania este principalul partener comercial al Romaniei, cu peste 19 la suta din exporturi. Deci am putea avea un impact indirect, dar greu de cuantificat inca asupra cresterii economice."

Economia romaneasca a crescut cu 3,7 la suta in prima jumatate a anului, dar o agravare a problemelor din China ar putea sa o incetineasa mult.

Radu Craciun, economist sef BCR: "Nu e cazul sa ne hazardam cu prognoze economice optimiste doar extrapoland niste cresteri economice bune din primele doua trimestre, deorece ele nu sunt o garantie si a evolutiilor viitoare."

De aceea economistii se opun reducerii impozitelor prevazuta in noul Cod Fiscal simultan cu cresterea salariilor.

Dragos Cabat, manager Risco: "A face toate aceste masuri deodata poate conduce la dezechilibre in cascada pe care nu le mai poti opri dupa aceea sau ai nevoie de multe masuri contrare celor care au fost luate, deci cresteri de taxe si scaderi de salarii ca sa poti sa echilibrezi situatia."

De aceea economistii le recomdanda autoritatilor sa amane deciziile pana cand situatia internationala se va linisti.

Tags: burse, china, criza,

VIDEO PROTVPLUS.RO