Noua metodă prin care românii sunt păcăliți la telefon: „Era un ton foarte autoritar, să te facă să suni”
După valul de apeluri cu suprataxă din ţări exotice, escrocii au trecut acum la un nou mod de operare, numit de experţii în securitate cibernetică, „vishing".
Hackerii folosesc numerele de telefon din Europa, iar dacă răspund, clienţii sunt îndemnaţi să sune de urgenţă la un număr de telefon ca să rezolve o problemă administrativă. De acolo, o voce în limba română încearcă să îi convingă pe oameni să rămână cât mai mult pe fir şi să dea date despre conturi bancare.
Ovidiu Neghină: „Era un robot telefonic care avea un ritm foarte alert, vorbea în limba română. A început să îmi spună că mă sună în legătură cu contul meu de asigurare, „este foarte important să mă sunaţi acum înapoi, este critic să ne sunaţi, vă rog frumos să nu întârziaţi să ne sunaţi." Era un ton foarte autoritar, să te facă să suni."
Bărbatul a răspuns la un apel din Albania, dar, din fericire, nu a sunat înapoi. În acelaşi mod, în ultimele zile au fost terorizaţi mulţi alţi români. Vorbim despre un fenomen potrivit reprezentanţilor Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică. Aceştia au emis inclusiv o alertă.
Nelu Munteanu, director Tehnic Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică: „Dacă ar fi sunat, ar fi fost preluat de un robot, care încearcă să te ţină cât mai mult la telefon, ţi se adresează pe numele real, ca să aibă credibilitate."
Hackerii încearcă să afle de la oameni date despre conturile bancare sau despre parole. Pornind de la metoda de furturi de date prin e-mail-uri infectate, experţii în securitate cibernetică au denumit acest nou mod de operare „vishing".
Dan Demeter, specialist securitate cibernetică: „Acum s-ar putea ca ei să închirieze chiar numere cu suprataxă româneşti cu, 07..., şi să înceapă să sune oamenii de pe aceste numere. Numerele cu suprataxă pot fi închiriate din România, dar şi din străinătate, unde taxa este mai mare."
Luminiţa Bud, expert în fraudă companie de telefonie mobilă: „În primăvara primeam reclamaţii pentru ţări exotice, acum primim de la țări din Europa, Franţa, Belgia pe cele pe care le depistăm că sunt frauduloase le blocăm.”
Singurul mod în care vă puteţi apăra de aceşti infractori este să nu sunaţi înapoi dacă sunteţi apelat de un număr necunoscut din străinătate, iar dacă aveţi rude sau prieteni în afara ţării, verificaţi înainte prin alte mijloace de comunicare numerele de telefon.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!