Pe aceste acte scrie FRAUDA. Noua schema a parintelui Mondoprosper, primul joc piramidal de dupa '89
MATERIAL STIRILE PROTV CU CAMERA ASCUNSA. Situatie incredibila. Parintele "Mondoprosper", primul joc piramidal de dupa Revolutie, Gheorghe Popilean, revine in atentia autoritatilor.
Politia cerceteaza activitatea noii sale companii: "Uniunea pentru Accesarea Fondurilor Europene". Motivul: uniunea le promite patronilor de firme fonduri europene sau ajutoare nerambursabile, de 100 de mii de euro. Trebuie doar sa plateasca 300 de lei pentru o consultanta. "O frauda in toata regula", spune un angajat, care a filmat, din interior, noua schema.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
"...incasez niste bani pe niste hartii care sunt fara valoare. Frauda. Sunt implicata si eu, fara voia mea", a declarat o angajata a firmei.
Aceasta angajata a firmei a filmat cu o camera ascunsa activitatea Uniunii conduse de Gheorghe Popilean, un barbat ajuns la respectabila varsta de 80 de ani. In birouri austere muncesc cam 10 oameni.
Inregistrarea cu camera ascunsa:
"- Incercam sa dam si noi niste telefoane, dar nu avem telefon. Astea sunt descarcate.
- Pai bagati-le la incarcat.
- Nu avem incarcator."
Asa ca, in actiune intra Gheorghe Popilean
Gheorghe Popilean filmat cu camera ascunsa:"Este vorba de o suta de mii de euro. Suntem Uniunea pentru Accesarea Integrala a Fondurilor Comunitare Europene. Lucram cu Institutul National pentru Finantarea Agentilor Economici.Costa 300 de lei. Nu este un capat de tara."
La fel cred si multi patroni, care vor sa plateasca chiar si prin virament bancar. Gheorghe Popilean doar lichiditati.
Camera ascunsa:
Angajat: Sunt clienti care spun ca vor sa plateasca prin cont.
Gheorghe Popilean-Nu, tu nu ai timp, nu ai timp. Trebuie sa lucram cu ceea ce ai. Cum, faci consultanta, si banii pe urma? Nu se poate.
Culmea, de frauda se plange si proprietara cladirii in care isi are sediul firma.
Pentru a raspunde la toate aceste acuzatii, am incercat sa-l contactam pe Gheorghe Popilean la sediul firmei, insa un angajat ne-a declarat ca nu este in birou, asa ca l-am sunat chiar din fata usii.Reporter: Putem sa discutam? Va aud, sunteti chiar in interior, eu sunt afara.Gheorghe Popilean: Nu avem nicio discutie, va rog sa va vedeti de treaba."
Intre timp, politia a anuntat ca cerceteaza toata povestea.
"Politia Capitalei recomanda tuturor persoanelor care au intrat in contact cu aceasta firma, daca se simt prejudiciate, sau daca considera ca s-a savarsit vreo fapta de natura contraventionala sau penala, sa mearga de indata la cea mai apropiata sectie de politie, sa depuna o plangere", a declarat Emilia Mihai, purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei.
Gheorghe Popilean a fost condamnat definitiv la trei ani de inchisoare pentru afacerea Mondoprosper. A fost eliberat la sfarsitul anului 2011. In jur de 12 mii de oameni ar fi fost inselati atunci.
MINIMIS, NOUL CARITAS. CUM PLATESC PATRONII DE IMM-URI CONSULTANTA PENTRU FONDURI EUROPENE IMAGINARE
“Buna ziua, sunt de la accesarea fondurilor europene.” Daca primiti un apel telefonic care incepe asa, asteptati-va la o teapa. Dar nu de orice fel: o teapa ca in anii ’90, ca pe vremea Caritasului.
Va mai aduceti aminte de Caritas, Mondragon, Gerald, Mondoprosper? In anii ’90, aceste “jocuri piramidale” le promiteau romanilor care tocmai descoperisera capitalismul o sansa de imbogatire rapida. Acum, locul lor a fost luat de “consultanta in fonduri europene”
„Incheiem un contract de consultanta in valoare de 300 de lei pentru asa-zise proiecte de ajutor minimis. Fonduri europene. Oferim o consultanta verbala si incheiem un contract pe baza unei chitante si a unei facturi fiscale. Banii ii predam domnului director Ticu Eugen” Aceasta e relatarea angajatei unei firme care le promite patronilor de IMM-uri ca-i va ajuta sa obtina fonduri europene Minimis. Doar ca minimis nu sunt bani europeni, e un ajutor de stat. Iar pe Ticu Eugen nu il cheama asa, ci Gheorghe Popilean.
Jocurile piramidale, mai putin trainice ca piramidele
Modelul pentru astfel de afaceri a fost Caritas. Infiintat in 1992, jocul promitea de 8 ori suma depusa. Atunci cand, inevitabil, s-a prabusit, Caritas a lasat mai saraci aproape jumatate de milion de romani. Asta nu a oprit insa aparitia imitatorilor. Despre jocul piramidal Gerald se spune ca ar fi facut chiar mai multi pagubiti, dat fiind ca a trecut si Prutul.
Mondoprosper, care se prezenta drept fond de investitii, in niciun caz joc piramidal – o reteta folosita mai tarziu si de FNI – promitea castiguri ceva mai realiste. Cei care depuneau bani erau asigurati ca la sfarsitul anului vor primi o dobanda de peste 200%. Si Mondoprosper s-a incheiat, ca in toate aceste cazuri, tot cu proces si inchisoare pentru creierul afacerii, Gheorghe Popilean.
Anul acesta se implinesc 20 de ani de la caderea Mondoprosper. Un prilej bun pentru Gheorghe Popilean, care intre timp a mai intrat si a mai iesit de cateva ori din inchisoare, sa isi incerce iar norocul cu o idee de afacere. Se pare, din aceeasi categorie ca Mondoprosper.
Fondurile europene, noua formula pentru bani din cer
Fiindca vremurile s-au schimbat, “jocurile piramidale” si “fondurile de investitii” nu mai sunt la moda. Acum, romanii asteapta bani din fonduri europene, iar Gheorghe Popilean s-a specializat si in acest domeniu, in ciuda varstei inaintate: este nascut in 1935.
Dupa ce a fost candidat la presedintie si la primaria Capitalei, presedinte de partid politic si comisar la “Comisariatul National Anticoruptie”, Popilean se prezinta acum drept “consultant in fonduri europene”. Si fiindca numele sau e mult prea usor de gasit de cand cu Google, fostul patron al Mondoprosper si-a facut diverse institutii in spatele carora sa se ascunda.
La scurt timp dupa ce Romania a intrat in UE, Popilean a infiintat „Uniunea Civica Solidaritatea Romanilor de Pretutindeni pentru Apararea Drepturilor Omului si Ajutor Umanitar – Institutul National pentru Finantarea Agentilor Economici”. In schimbul unei taxe modice – 2 milioane de lei vechi pe ora – el asigura consultanta privind atragerea de fonduri europene unor clienti pe care-i contacta direct dupa ce i alegea din anunturile de la Mica Publicitate sau din bazele de date ale Ministerului Finantelor. In 2009, „Uniunea” a intrat in insolventa la cererea unuia dintre clienti, o intreprindere turistica, careia i s-au alturat apoi si alti creditori – Fiscul, Inspectoratul de Munca, Adminstratia de Mediu (dosarul 27930/3/2009 de la Tribunalul Bucuresti).
Uniunea pentru Accesarea Integrala
Dar, cum justitia nu a fost de acord ca datoriile firmei sa fie platite de patronul acesteia, Gheorghe Popilean a infiintat rapid o alta companie de consultanta. Se cheama Uniunea pentru Accesarea Integrala a Fondurilor Comunitare Europene Alocate Tarii Noastre pentru Perioada 2007-2013 si desi se recomanda drept un ONG, e de fapt o firma inregistrata la Registrul Comertului pe 15 noiembrie 2010, cu codul fiscal 27708476. Noua Uniune se prezinta la telefon drept „un grup de asociatii” care lucreaza cu „institutul national pentru finantarea agentilor economici” si asigura consultanta IMM-urilor pentru obtinereade ajutoare de stat prin schema de minimis.
Schema de minimis, e drept, exista, chiar daca nu are absolut nicio legatura cu fondurile europene. E de fapt un ajutor de stat pentru IMM-uri, in valoarea maxima de 200.000 de euro, pentru achizitia de tehnologie, mijloace de transport, birotica sau pentru constructia de cladiri industriale si turistice. Anul trecut, de altfel, a izbucnit un scandal – fara vreo legatura cu Gheorghe Popilean – legat de modul in care s-a facut inscrierea pe lista pentru aceste ajutoare. Serverele Ministerului de Finante s-au blocat si zeci de mii de patroni nu au reusit sa aplice pentru aceste fonduri.
Consultantii de fonduri europene care te ajuta sa ramai fara bani
Dat fiind ca IMM-urilor nu e le e tocmai usor sa ajunga al fondurile Minimis, un pic de ajutor de la un consultant cu experienta cu are cum sa strice. Aici intervine Uniunea pentru Accesarea Integrala a Fondurilor Comunitare Europene, care ia din baza de date de pe site-ul Finantelor lista firmelor care au aplicat la Minimis si le contacteaza.
Sub protectia anonimatului, o angajata a Uniunii pentru Accesarea Integrala relateaza cum decurg lucrurile. „Am fost chemata acolo pentru un alt post, dansii mi-au spus ca sunt facuta pentru acest post de consilier afaceri europene. Directorul s-a recomandat Ticu Eugen, am aflat de fapt ca este alta persoana de pe contract, unde scrie reprezentant Director Gheorghe Popilean. Contractul de munca era scris in alb, completat de mana. Aspectul firmei foarte modest, avand in vedere asocierea de nume a acestei firme. Foarte modest. Toti salariatii sunt de cateva zile.”
„La telefon, pentru clienti, directorul se recomanda Ticu Eugen. Cand mergem pe teren incheiem un contract de consultanta in valoare de 300 de lei pentru asa-zise proiecte de ajutor minimis, fonduri europene”, spune angajata Uniunii pentru Accesarea Integrala.
Consultanta verbala de 300 de lei
„Le oferim o consultanta verbala si incheiem un contract pe baza unei chitante si a unei facturi fiscale. Banii ii predam domnului asa zis Ticu Eugen, care se numeste Popilean. In mod normal. nu se inmaneaza banii directorului. Orice angajat in comert are casier, acolo nu exista nici casiera, nici resurse umane, nimic din ce ar trebui sa aiba o firma”. Asa ca intentioneaza acum sa depuna plangere la politie, temandu-se ca este implicata intr-o frauda.
Nu ar fi prima data cand se intampla asta. In 2013, in dosarul 19510/3/2012 Tribunalul Bucuresti i-a dat dreptate unui fost angajat al Uniunii pentru Accesarea Integrala care isi cerea drepturile salariale cuvenite. Iar doi ani mai inante, in 2011, Gheorghe Popilean a fost condamnat de Judecatoria Sectorului 4 la un an de inchisoare pentru inselaciune, intr-un dosar (91/4/2008) in care a fost dat in judecata de peste o duzina de firme. Curtea de Apel nu i-a admis recursul. Dar, pana la urma, consultanta pentru fonduri europene Minimis se poate da si dupa gratii. Doar imaginatie iti trebuie.