1992-1995. Romanii viseaza la capitalism si bogatie, dar se trezesc din cosmarul primelor tepe

×
Codul embed a fost copiat

Daca primii doi ani post revolutionari au fost ani de cautare si confuzie, urmatorii 4 ne-au invatat cit de greu de gestionat poate fi libertatea.

 

<<< Citeste si 1990-1991: copilaria democratiei

Am aflat atunci ca democratie nu inseamna neaparat bogatie. In acei ani, Romania a inregistrat un numar record de someri, fabricile au falimentat una dupa alta, iar leul s-a devalorizat de 7 ori.

Insa in aceeasi perioada echipa Romaniei a ajuns pe locul 5 la Campionatul Mondial de fotbal, iar in decembrie 1995 s-a nascut fenomenul PRO TV.

Citește și
Nicolae Bogdan Buzăianu
Milionarul român care a făcut afaceri cu un dictator african. Legătura cu Elena Udrea

Primul recensamant al populatiei de dupa 1989
1992, Romania. O tara in criza: dupa o revolutie, trei mineriade si o bruma de democratie anul 1992 debuteaza cu o numaratoare. Toata lumea a vrut sa stie cati am ramas, la ce ne inchinam si drept ce ne dam atunci cand suntem intrebati de nationalitate. La recensamant, care incepe pe 7 ianuarie aici traiau douazeci si doua de milioane opt sutezeci mii de romani. Dintre acestia 54% in mediul urban iar 2 milioane numai in Bucuresti . Femeile, mai numeroase decat barbatii – aproape 51%. 86,7% dintre romani se declara ortodocsi.

Eram multi, asa ca strainii au venit sa infieze. La inceputul lui 92, aeroportul Otopeni arata ca o gradinita. Oameni cu copii in brate, parinti adoptivi fericiti, intermediari cu papornite care verificau greutatea marfii. Copii adoptati paraseau Romania. In tara, minorii semnau procese verbale pentru adoptia fratilor.

Regele Mihai se intoarce in Romania cu acordul autoritatilor
Pe acelasi aeroport Otopeni in Saptamana Mare aterizeaza Regele Mihai. Doi ani la rand, guvernantii s-au temut sa-l primeasca in tara si l-au intors din drum. Acum primeste unda verde. Urcati prin pomi sau pe schele, sperand intr-o schimbare, aproape un milion de romani, dupa cum spuneau ziarele vremii au iesit in strada sa-si intampine regele. Spiritul revolutiei inca mai palpaia iar oamenilor nu le trebuia mult sa umple imediat strazile. Liberalii in frunte cu Radu Campeanu ii propun fostului suveran sa candideze la presedintie. Regele refuza, dar autoritatile se sperie din nou si pentru inca 5 ani nu va mai putea intra in tara.

In tot acest timp, in ciuda masurilor luate de guvernul Stolojan criza economica se agraveaza. Dolarul creste. Se dechide piata valutara iar pe langa casele de schimb apar valutistii, varianta romaneasca a mafiotilor. “Combinatiile” lor devin legendare.

Poti vedea evenimentele si in infograficul interactiv!


Se infiinteaza Caritas. Un miracol care a tinut doar 2 ani
Si daca tot a venit vorba de bani, Clujul devine o adevarata Meca a Romaniei. Atrasi de mirajul imbogatirii, sute de mii de romani se aseaza la cozi de kilometri. Depun pungi de bani iar dupa o perioada iau de opt ori mai mult. Toata aceasta schema financiara se numeste Caritas - un joc de intrajutorare. Inventivul Ioan Stoica, parintele sistemului, pozeaza in salvatorul natiunii si mesager divin iar romanii ii cad la picioare cu bani cu tot. Sediul Caritas functioneaza pentru inceput chiar in cladirea Prefecturii. Totul se intampla cu acordul statului. Oficialii suplimenteaza graniturile de tren catre Cluj.

Caritasul se extinde in 1993 si in alte orase. Apar noi retele de intrajutorare. Aproape jumatate de milion de romani depun bani, in total 1 miliard de dolari. In 1994, insa, Caritas se prabuseste. Stoica recunoaste ca mai are in cont doar 3 lei. E arestat si condamnat la 7 ani de inchisoare, din care face doar 1 si jumatate. Pagubele sunt enorme, procesele continua si azi. Multe voci sustin ca banii au ajuns in buzunarele unor politicieni, politistii si membri ai serviciilor secrete. Cum spunea un hit al acelor ani, a fost mare party in Transilvania:

Alegerile din 1992: Ion Iliescu castiga iar, cu un FSN cu o litera in plus
Intre timp, La Bucuresti, Petre Roman rupe prietenia cu Ion Iliescu si pleaca cu sustinatorii sai din FSN, formand Partidul Democrat. Fidelii lui Ion Iliescu mai adauga un “democrat” la FSN si il transforma in FDSN, condus de Oliviu Gherman.

Vezi retrospectiva in varianta VIDEO

Toamna lui '92 ii gaseste pe romani la mitinguri electorale. Se organizeaza alegeri si opt partide politice intra in parlament in timp ce pentru presedintie se organizeaza al doilea tur: in competitie Emil Constantinescusi Ion Iliescu. Castigator Iliescu. Nici la alegerile legislative sustinatorii presedintelui nu mai castiga la fel de usor ca in 1990: FDSN nu reuseste sa obtina majoritatea parlamentara si va fi nevoit sa guverneze cu ajutorul partidelor nationaliste si de stanga, asa-numitul “patrulater rosu”. In locul lui Stolojan vine independentul Nicolae Vacaroiu.


Concertul lui Michael Jackson: dupa Regele Mihai, Regele Pop

Intre cele doua tururi romanii au cu adevarat parte de un moment istoric. Michael Jackson vine in Romania in apogeul gloriei sale. Este primul superstar care concerteaza la noi.

Nu-i de mirare ca 70 de mii de romani iau cu asalt Stadionul National. Un vis devenea realitate: primul concert de proportii la noi in tara. Chiar si presedintele Iliescu il primeste la Cotroceni iar Michael ramane si azi idolul a mii de romani, printre care multi care nici macar nu se nascusera in 1992.


Se introduce TVA, taxa care ii ingrozeste pe romani
1993 este anul dozatorului. Romanii beau apa cu bule amestecata cu esenta de suc. La orice colt de strada gasesti un dozator. In acelasi timp, criza economica atinge proportii nebanuite: inflatia ajunge la 300 la suta, preturile explodeaza. Dolarul creste de trei ori fata de 1992. Saracia pune stapanire pe tara. In apartamente frigul face ravagii. Romanii nu au bani pentru caldura si in multe case caloriferele sunt mai reci decat afara. Totul era perfect, vorba hitului uneia din cele mai de succes formatii a momentului, Timpuri Noi:

Criza e accentuata de introducerea Taxei pe Valoare Adaugata, de 18%, in locul vechiului impozit pe circulatia marfurilor. Taxa ii sperie pe romani si duce la scumpiri in lant, dar guvernul Vacaroiu sustine ca astfel a reusit macar sa stimuleze investitiile straine si sa alinieze fiscalitatea din Romania la practicile europene.


Academia schimba ortografia

Oamenii ies in strada. Partidele cauta solutii. Intr-un limbaj de lemn, fara sa spuna nimic politicienii vor sa lase impresia ca au rezolvarea. La aceasta criza de comunicare contribuie si Academia Romana, care introduce in februarie 1993 noua grafie, inspirata de cea interbelica. Paradoxal, academiciienii lingvisti sunt impotriva sau se abtin. “Reforma ortografica” devine prilej de glume si multi refuza cu incapatanare sa o adopte. Publicatiile care sustin puterea adopta noua grafie, cele care sunt de partea Opozitiei raman in genera la cea veche. Academia incearca sa-i pedepseasca prin lege pe cei care iau in deradere “reforma ortografica”, ceea ce nu face decat sa alimenteze atacurile la adresa acesteia. Normal, hitul zilei, cu care Romania a mers si la Eurovision, era in engleza:

 


Un loc aparte in istoria anului 1993 il ocupa revoltele din mai multe zone din tara unde comunitatea majoritara s-a ridicat improtriva romilor. La Hadareni, in judetul Mures, 4 romi au fost ucisi iar casele a zeci de familii au fost facute una cu pamantul. Oamenii au fost mutati intr-un grajd. Jurnalistii straini spun ca imaginile par mai degraba din Somalia.

Totusi, finalul de an ne gaseste nu in Africa, ci in Consiliul Europei unde Romania este admisa ca membru cu drepturi depline. FMI ne imprumuta 70 de milioane de dolari.

Bani le da romanilor si Robingo, prima emisiune concurs de dupa '89, care lanseaza si prima vedeta TV post-decembrista: Horia Brenciu.


Romania intra in Parteneriatul pentru Pace al NATO. Tara merge rau, diplomatia merge bine

In 1994 Bucurestiul intra in istoria diplomatiei mondiale. La Forumul Crans Montana, in Casa Poporului se intalnesc pentru prima data in public Shimon Perez, ministru de externe al Israelului si Yasser Arafat, liderul organizatiei pentru eliberarea Palestinei. Intalnirea duce la constituirea Autoritatii Palestiniene.

Este si anul in care aderam la diverse organisme internationale. Suntem vizitati de sefi de stat, iar mai marii de la Bucuresti sunt primiti peste tot in lume. In ianuarie Romania intra in Parteneriatul pentru Pace al NATO, o organizatie creata pentru a apropia statele ex-comuniste de cele occidentale. Suntem prima tara ex-comunista care are o astfel de initiativa. La recomandarea presedintelui american Bill Clinton, Romania beneficiaza inca un an de reinnoirea clauzei natiunii celei mai favorizate in relatiile cu Statele Unite iar soldatii nostri participa la primul exercitiu NATO in Polonia.

Vin si alte vesti bune, tot de peste hotare. Roberta Anastase, care va ajunge apoi in fruntea Camerei Deputatilor iese Miss Romania si pleaca la mondiale. Si razboiul din Iugoslavia e o veste buna pentru romani: cei cu spirit de aventura sfideaza embargoul impus de comunitatea internationala Serbiei si trec Dunarea in fiecare noapte cu barcile incarcate cu benzina. Multi s-au imbogatit si au existat voci care sustineau ca traficul de peste Dunare se dasfasura cu ingaduinta unor inalti demnitari de la Bucuresti.


Campionatul Mondial din SUA: Fotbalul la putere
1994 este si anul in care Romania a urcat cel mai sus in ierarhia fotbalului mondial. La World Cup 1994 am ajuns in sferturile de finala. In optimi elevii lui Iordanescu bat Argentina, in sferturi sunt eliminati la penalty-uri de Suedia.

Campionatul este si scena unei tragedii: columbianul Andres Escobar, care joaca si impotriva Romaniei, este asasinat la intoarcerea in tara din cauza unui autogol. La noi, in schimb, suporterii ies in strada dupa fiecare meci, inspaimantand autoritatile, care se tem de o noua Piata a Universitatii. Hagi devine eroul zilei. La intoarcerea in tara romanii cer ca Regele Fotbalului sa fie ales presedinte. Hagi alege sa se insoare. Un alt erou, doar ca negativ, e Jean Vladoiu, care intra in Cartea Recordurilor pentru cel mai scurt timp petrecut in teren. Scurt, dar eficient: in cele 3 minute de joc ii rupe picioarele elvetianului Ohrel.

Iar pentru cei care nu se omorau dupa fotbal apar jocurile pe calculator, copiate pe casete audio sau descarcate de la televizor, cu microfonul. Cine s-a jucat pe HC isi mai aduce aminte cum statea cu sufletul la gura sa vada daca apar liniutele galbene si albastre care aratau ca jocul se incarca.

Accidentul de la Balotesti. ’95, anul accidentelor aviatice
In primavara lui 1995 are loc si cel mai grav accident din istoria aviatiei romane. Airbus-ul A 310 care zbura de la Bucuresti al Bruxelles se prabuseste la doar 3 minute de la decolare in apropierea localitatii Balotesti. Nu exista supravietuitori. 61 de oameni au murit iar cauzele accidentului nu sunt clare nici astazi. 1995 e, de altfel, anul accidentelor aviatice. Incep sa cada celebrele MIG-uri 21 ale Fortelor Aeriene Romane: langa Timisoara, Turda, Furculesti, Caracal. Doua MIG-uri chiar se cionesc in aer. Autoritatile dau vina pe piloti, care au prea putine ore de zbor.

1995 a inceput cu o majorare uriasa a datoriilor catre stat: la 1 ianuarie taxele cresc de 20 de ori. Majorarea face victime. In prima zi a anului Ana Moraru moare in Circa Financiara cand vede cat are de platit la stat. In tara criza economica se agraveaza. Un dolar ajunge la 2.500 de lei. O crestere de aproape 7 de ori fata de 1992.

Guvernantii cauta solutii si se lauda cu surle si trambite ca au gasit salvarea. Incepe „Marea Cuponiada"-un program de privatizare in masa demarat cu intentii bune dar care sfarseste prost. Dupa valutisti, apar bisnitarii de cupoane. Multe fabrici si uzine care de bine de rau mai functionau ajung ruine si sunt vandute la fier vechi.


Romania depune cererea oficiala de aderare la UE

Unul dintre putinele obiective comune ale Puterii si Opozitiei din acea perioada este aderarea la Uniunea Europerana. Scrisoarea oficiala prin care ceream aderarea a fost sustinuta de toate partidele, Romania devenind a treia tara ex-comunista, dupa Ungaria si Polonia, care solicita intrarea in UE. Aderarea a avut insa loc abia in 2007.

In acelasi an este promulgata legea caselor nationalizate, se infiinteaza compania nationala de Autostrazi are loc prima operatie de schimbare de sex iar guvernul decide ca nou-nascutii nu mai au voie sa primeasca nume indecente.


Se stinge din viata Corneliu Coposu. Opozitia ramane fara lider

Pe 11 noiembrie scena politica si toata tara este zguduita de vestea ca taranistul Corneliu Coposu a murit. Sediul PNT este luat cu asalt de oameni din toata tara. Multi reprezentanti ai puterii, fosti adversari ai lui Coposu sunt scosi prin spatele cladirii pentru a nu fi linsati de multime. Masina in care se afla presedintele Senatului Oliviu Gherman este atacata.

Poti vedea evenimentele epocii si in infograficul interactiv!


Peste o suta de mii de oameni din Bucuresti si toata tara au participat la funeralii. Corneliu Coposu, un supravietuitor al inchisorilor comuniste, a condus PNTCD si Opozitia cu o mana de fier, dar disparitia lui lasa Opozitia fara un lider real, ceea ce se va resimti un mai tarziu, cand Opozitia castiga alegerile.


Se lanseaza Dacia Nova, prima masina 100% romaneasca

La finalul anului, cu mare tam tam este prezentata Dacia Nova- conceptie si realizare integral romaneasca. Prezentata pentru prima data in primvara, la TIBCO, masina se vinde bine. Desi depasita si pentru standardele epocii, masina este ieftina si un real motiv de mandrie pentru industria romaneasca, altminteri in colaps.

Vezi restrospectiva si in varianta VIDEO

Muzica vremii, in schimb, nu e deloc depasita. Anii '90 au avut Lala Band-ul lor, Scoala Vedetelor lansata in 1995 de Titus Munteanu, care a consacrat multe din starurile de mai tarziu ale Romaniei - Calin Goia, Adi Despot dar si membrii viitoarei trupe Class.

Si tot atunci apare si prima trupa dance de la noi, t-Short. Ei vor fi si primii romani care apar pe un post TV muzical international:

Se lanseaza PRO TV. Romanii incep sa viseze iar
Pe 1 decembrie 1995 cu indemnul „te uiti si castigi"se lanseaza PRO TV. Romanii aveau nevoie de divertisment. Pentru perioada postrevolutionara PRO TV insemna cea mai mare investititie de capital strain intr-o companie privata in Romania. Cu mii de filme, divertisment si stiri din toata lumea, televiziunea din Pache Protopescu a devenit imediat un adevarat fenomen.

Intr-o lume saraca, cu politicieni lipsiti de interes si solutii, PRO TV insemna scaparea, o evadare catre Occident. Romanii se uitau si primeau nu doar divertisment, ci si bani. In noaptea dintre ani, PRO TV a dat 110 milioane de lei. O suma uriasa pentru acea data, peste 350 de salarii medii.

Trecem in 1996. Alt an electoral, alte promisiuni, devalorizare, tranzitie, mitinguri, retributie si asa mai departe. Cuvinte noi pentru romani invatate in mare parte si mai ales traite in anii 1992-1995.

 

Istoria continua: 1996-1999, Romania e prea ocupata cu mineriadele ca sa mai intre si in NATO >>>

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Milionarul român care a făcut afaceri cu un dictator african. Legătura cu Elena Udrea
Milionarul român care a făcut afaceri cu un dictator african. Legătura cu Elena Udrea

Campania "Africa, pământ românesc" ajunge în vestul continentului negru, în Gambia.

Românul supranumit
Românul supranumit "Împăratul resurselor din Africa de Vest", cu afaceri de miliarde de $

Campania ''Africa, pământ românesc'' continuă cu un nou episod în care vorbim despre corupție.

Ce urmează după respingerea Rovanei Plumb. Procedura este fără precedent în istoria UE
Ce urmează după respingerea Rovanei Plumb. Procedura este fără precedent în istoria UE

Comisia Europeană condusă de Ursula von der Leyen se confruntă cu prima sa provocare chiar înainte de a-şi începe mandatul, după ce comisarii desemnaţi de România şi Ungaria au fost respinşi de Comisia juridică a Parlamentului European.

Recomandări
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.  

Lasconi, după consultările cu Iohannis: ”Nu are legitimitatea de a mai sta în vârful statului”. ”Suntem în război hibrid”
Lasconi, după consultările cu Iohannis: ”Nu are legitimitatea de a mai sta în vârful statului”. ”Suntem în război hibrid”

Elena Lasconi a declarat după consultările de la Cotroceni că Iohannis ”nu are legitimitatea morală, nici legală de a mai sta în vârful statului român”. Președinta USR i-a cerut lui Klaus Iohannis să-și dea demisia.

Paradoxul liberal: PSD l-ar accepta pe liberalul Crin Antonescu candidat la prezidențiale, PNL se gândește la Nicușor Dan
Paradoxul liberal: PSD l-ar accepta pe liberalul Crin Antonescu candidat la prezidențiale, PNL se gândește la Nicușor Dan

Liberalul Crin Antonescu este varianta cea mai vehiculată pentru poziția de candidat comun al alianței PSD-PNL-UDMR-minorități la alegerile prezidențiale. Paradoxal, însă, nominalizarea sa este întârziată pentru că PNL ar înclina și spre Nicușor Dan.