Noile materii ale elevilor de clasa a II-a. Motivul pentru care specialistii, dar si o parte din parinti le contesta
Fractii, tabla inmultirii, magnetismul si circuitul electric sunt doar cateva dintre temele care vor fi studiate de copiii de clasa a II-a incepand cu aceasta toamna.
Lectiile se regasesc in noile manuale, care vor aparea in septembrie atat in format tiparit, cat si digital. Asadar in timpul orelor cei mici isi vor lua informatiile si de pe tablete sau calculatoare prin sute de aplicatii, jocuri interactive ori referate.
Unii specialisti contesta situatia si spun ca materia ar fi prea grea pentru niste copii de 8 ani.
Dincolo de atractivitatea jocurilor din manualele digitale, este vorba despre o programa noua eleborata de Ministerul Educatiei care in loc sa se simplifice, mai rau ii incarca pe copii.
In clasa a II-a elevii vor invata tabla inmultirii si fractii, lectii pe care le studiau in clasa a III- a, tot la 8 ani vor afla despre magnetism si forta, notiuni de fizica pe care le aflau abia in gimnaziu.
Altfel, cartile sunt atractive. Manualul de comunicare in limba romana, pe care elevii il vor primi in septembrie, a fost impartita in doua volume, cate unul pentru fiecare semestru, iar cele 120 de pagini sunt pline cu jocuri interactive si pot fi descarcate si instalate pe calculator, tableta sau telefon.
Noile manuale vor fi disponibile in trei variante: tiparita, digitala si online. Elevii vor primi, la inceputul anului scolar, cartile tiparite, dar si varianta stocata pe CD.
Florin Ilia: ''Parintii le vor putea descarca de pe manuale.edu.ro, asa cum a cerut Ministerul Educatiei, si le pot cumpara daca le vor si in format tiparit''.
Prea complicat spun unii parinti, in timp ce altii asteapta cu incantare manualele digitale.
Ministerul Educatiei a ales 9 proiecte de manuale scolare, dar sunt inca 6 discipline pentru care ar trebui sa se organizeze o licitatie. Reprezentantii Uniunii Editorilor din Romania vor contesca alegerile Ministerului.
Mihai Penescu, presedintele UER: ''Pretul unui manual e de 5 lei, ei au licitat sub 5 lei, deci e o hotie, au fost refuzate toate Editurile cu traditie''.
Noile manuale ar trebui sa fie disponibile la inceputul anului scolar.