Lider FSLI: Programele scolare trebuie regandite. Vom intocmi un material pe care il vom trimite ministerului

elevi

 Programele scolare trebuie regandite "din temelii", chiar daca in Romania se intampla "pe dos" si se lucreaza mai intai la schimbarea manualelor scolare, a declarat, joi, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din invatamant (FSLI), Simion Hancescu.

 Liderul sindical a spus, la dezbaterea cu tema "Dezvoltarea competentelor cheie in scolile din Romania. Provocari si oportunitati pentru actualele politici educationale", ca programele scolare trebuie regandite.

El a explicat ca Romania a inceput sa lucreze "pe dos", in sensul ca a inceput cu schimbarea manualelor, programele scolare fiind lasate la urma.

"Agentii economici se plang ca forta de munca e prost calificata si nu au de unde angaja. Cei mai multi calificati lucreaza in alte tari. Integrarea in campul muncii presupune practica si mai putina teorie. Aici avem o problema. Schimbarea programelor nu e o procedura simpla, trebuie facuta de practicieni, cu oameni de la catedra, care ar trebui scosi din productie o vreme. Schimbarea programei a fost pusa in vizor de foarte multa vreme de FSLI, sper ca in urma acestei dezbateri sa se intample ceva pozitiv. Vom intocmi un material pe care il vom trimite ministerului", a spus Hancescu.

Presedintele FSLI a explicat ca Romania este prinsa intr-un "malaxor al schimbarilor" din toate domeniile, pentru ca zilnic apar lucruri noi in ce priveste piata muncii si ca, din pacate, aceasta are de suferit din cauza fortei de munca.

Citește și
scoala de corectie
Inchizitie in scolile din Capitala. Comisiile de ancheta care verifica ilegalitatile sunt si ele ilegale
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

"Intre ceea ce scoate scoala si realitatile din piata este o neconcordanta, in sensul ca programele scolare, cele care conduc la dobandirea acelor competente, nu mai sunt in consonanta cu realitatile din economie. Asa cum sunt programele acum, se pune foarte mult accent pe partea teoretica, iar un agent economic, daca are nevoie sa angajeze un om, e mai putin interesat de cata teorie stie. (...) Trebuie regandit din temelii acest mecanism complex care inseamna programe scolare si sistemul de evaluare. La noi se tot vorbeste de manuale, dar nu se pleaca din jos in sus, de la temelie. Cand faci o casa, pleci de la temelie, nu de la acoperis. Or temelia este programa scolara, apoi planul cadru, sistemul de evaluare. Manualul este un intrument de lucru, programa este esentiala", a mai spus liderul sindical.

Inspectorul scolar general de la Inspectoratului scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB), Constantin Traistaru, a declarat, cu acelasi prilej, ca nu exista analize in baza carora sa se creioneze directii pe termen mediu si lung, ceea ce inseamna, in opinia lui, ca nu exista interes pentru ca o structura creata sa aiba un program bine definit.

"Mi-am propus ca ISMB sa-si urmeze un plan propriu. Evaluarea trebuie regandita in perspectiva evaluarii europene, de a promova un program de antrenare a copiilor, si voi propune acest lucru ministrului, cu un deadline anul viitor. Programele scolare realizate in conformitate cu ariile curriculare trebuie realizate. Formarea continua a profesorilor este foarte necesara pentru a face fata cerintelor UE. Trebuie sa lucram intr-un sistem integrat, nu fiecare de capul lui", a spus inspectorul scolar general.

Directorul Institutului de stiinte ale Educatiei, Ciprian Fartusnic, a afirmat ca trebuie stabilit un reper de la inceput, adica "sa stim ce fel de elevi ne dorim la finalul invatamantului obligatoriu".

El a vorbit despre cele opt domenii de competente realizate intr-un raport al CE, respectiv comunicarea in limba materna, comunicarea intr-o limba straina, competenta matematica si de baza in stiinte si tehnologie, competente digitale, competente sociale si civice, a invata sa inveti, spirit de initiativa si antreprenoriat, sensibilizare si exprimare culturala.

"In viata reala, trebuie sa pui la lucru toate aceste competente pentru a rezolva o problema, nu doar cunostintele de matematica. Nu trebuie sa predai o disciplina, ci sa educi printr-o disciplina, iar asta nu e usor de realizat. Un cadru didactic are nevoie de un sprinjin consistent. Competentele-cheie nu le sunt explicate in demersul didactic decat in proportie de 50 la suta", a spus directorul Institutului de stiinte ale Educatiei.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Pricopie:
Pricopie: "Nu vrem examen, vrem pregatirea elevilor." Elevii din clasa a IV-a vor sustine prima evaluare nationala pe 28 mai

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a prezentat joi, intr-o conferinta de presa modul de functionare al evaluarilor nationale, la care vor participa si elevii de la clasele a II-a, a IV-a si a VI-a.

Inchizitie in scolile din Capitala. Comisiile de ancheta care verifica ilegalitatile sunt si ele ilegale
Inchizitie in scolile din Capitala. Comisiile de ancheta care verifica ilegalitatile sunt si ele ilegale

Scandaluri de spaga de la clasa I pana la a XII-a: asa a aratat in ultima vreme invatamantul romanesc pentru cei care au urmarit stirile. Si fiindca printre ei s-a numarat si premierul, oficialilor din Ministerul Educatiei li s-a cerut sa ia masuri.

"Profesorilor le este frica de elevi". Seful FSLI vorbeste despre "centre de reeducare" pentru copii

Elevi care provin din familii dezorganizate sau "copii de bani gata" sunt, de cele mai multe ori, implicati in cazurile de violenta in scoala, iar sanctiunile ar trebui inasprite, pentru ca dascalilor le este uneori frica sa intervina.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.