Noi reguli pentru tăierea porcului. "Până vine veterinarul, eu mănânc jumătate"
O notă trimisă de Autoritatea Națională Sanitar Veterinară, în legătură cu sacrificarea porcilor din gospodării, a dus la interpretări diferite.
În unele județe, localnicii au fost anunțați că sunt obligați să cheme medicul veterinar când taie porcul de Crăciun.
În alte părți, autoritățile spun că documentul nu are caracter obligatoriu, pentru că nu este act normativ. În realitate, sunt foarte puțini doctori veterinari și nu pot ajunge peste tot.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
În județul Iași, localnicii știu că sacrificarea porcului se face doar în prezența veterinarului. Dar în Costuleni, de exemplu, oamenii nu cred că medicul va putea ajunge la toți, mai ales că are în grijă două comune.
Femeie: „Nu stiu daca o să facă față la toată lumea. Toți au un porc de tăiat, iar el e unul singur și are și mai multe comune.”
Tiberiu Ignat, medic veterinar Costuleni: „Numai ei să fie receptivi.”
Reporter: „Credeți că oamenii vor anunța?”
Medic: „Rămâne de văzut. Ei nu sunt familiarizați cu așa ceva."
Reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare spun că la începutul lunii au primit o notă de la centru, în care este menționată prezența obligatorie a medicului.
Gabriel Ciobanu, director DSV Iași: „Ca urmare a pestei porcine, ANSVSA ne-a trimis o notă de serviciu, în care se specifică faptul că toate sacrificările tradiționale să se facă în prezența medicului veterinar.”
Doar că în tot județul sunt 65 de veterinari, la 93 de comune.
Viorel Ionescu, președinte Colegiul Medicilor Veterinari Iași: „Au contracte pentru 90 de circumscripții din județ. Este imposibil să ajungă medicul la toate exploatațiile. Avem situație de medici care au renunțat și au plecat. S-au reorientat în ultimii 3 ani. În jur de 80 de tineri au cerut certificate pentru a pleca în UE."
Și localnicii din Topolovățu Mare, județul Timiș, au auzit că trebuie să cheme veterinarul când sacrifică porcul. Dar în zonă este un singur medic.
Localnic: „Când se apropie de Crăciun, multă lume, toți taie într-o zi. Și atunci nu știu cum s-ar descurca. Că el o să vină, dar eu îl tai dimineață și el poate vine la două când am și mâncat jumate."
Viorel Agud, director DSVAS Arad: „Ideal ar fi așa, dar într-o comună, în perioada sărbătorilor, se sacrifică foarte mulți. Colegii mei vor încerca să facă față acestei probleme, vorbesc de cei de la circumscripții.”
Reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Brăila în schimb, spun că nota ANSVSA nu impune prezența veterinarului.
Gicu Drăgan, director DSVSA Brăila: „Nu există niciun act nornativ eliberat, dat de ministrul Agriculturii. Deci Autoritatea Națională Sanitar Veterinară a trimis acum două săptămâni o notă de servici pentru limitarea răspândirii virusului pestei porcine africane, gospodării care își sacrifică porcii și suspicionează că porcul este bolnav sau, în momentul când l-au sacrificat, organele prezintă anumite modificări, să anunțe de urgență medicul nu că trebuie, la toți porcii.”
Carmen Stroia, director executiv adjunct DSVSA Galați: „Cetățeanul este de dorit să apeleze la medicul veterinar pentru a fi scos din baza de date, sau, la cumpărarea cu documente legale.”
Potrivit DSV Galați, oamenii nu sunt obligați să cheme medicul veterinar în gospodărie, ci doar să îl înștiințeze că au sacrificat porcul.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!