Românii riscă să nu aibă carne de porc pe masa de Crăciun. Dezastrul din ferme
Scump și fără prea multe excese. În asta riscă să se transforme Crăciunul de anul acesta.
Și asta pentru că, în ultimele două săptămâni, carnea de porc s-a scumpit cu aproape 30 la sută. Pesta porcină care a dus la sacrificarea a peste o jumătate de milion de animale, a afectat dramatic inclusiv prețul produselor finite.
La această fermă din localitatea Lăpușel, județul Maramureș, sunt crescuți în aer liber porci din rasele Mangalița și Bazna.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Din cauza pestei porcine africane, efectivele de animale s-au diminuat dramatic iar prețurile s-au umflat.
Fermier: „În ultimele 2-3 săptămâni, prețul pe kilogram de porc în viu, a crescut cu 20-30 la sută. Din ferma noastră pleacă cu 15-16 lei pe kilogram. Anul trecut, în aceeași perioadă, era 11-12 lei maxim."
Ioan Tătăran, Asociația Producătorilor de Produse Tradiționale Maramureș: „Dacă anul trecut un coș pentru o familie era între 150-300 de lei, acum depășește 500 de lei, pentru că fiecare produs s-a scumpit cu până 25 la sută. Anul trecut, toba și caltanoșul erau 25 de lei, acum au ajuns la 30 de lei, cârnatul depășește 50 de lei, iar cotletul 75 de lei. Eu sper ca până la Crăciun să menținem prețurile."
Bianca Mogoș, proprietar carmangerie: „În ultimele 2 săptămâni, am fost și noi nevoiți să majorăm prețurile la preparatele făcute în mod tradițional din carne de porc. Am început deja să luăm comenzi pentru Crăciun și sperăm că până atunci să nu fim nevoiți să majorăm prețurile, mai ales că nu importăm carne."
Și în alte județe scumpirile sunt semnificative.
În carmangeriile din Cluj-Napoca, dacă în urmă cu 6 luni, un kilogram de ceafă de porc costa 20 de lei, acum, în prag de sărbători, vom scoate din buzunare chiar și cu 6 lei mai mult. Și prețurile produselor finite vor fi mai mari de Crăciun. De pildă, un caltaboș și tobă, împreună, costau 6,5 lei, dar acum, pentru aceeași sumă, vom primi cu 10 sau 15% mai puțin.
Mulți procesatori sunt nevoiți să aducă din Uniunea Europeană carcasele de porc.
Sabina Lelcu, director comunicare carmangerie: „Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, prețul carcaselor de porc s-au majorat cu 2 lei, astfel că acum costă 10-10,5 lei, ceea ce înseamnă o creștere cu 20-25%."
Până acum, eram învățați cu aceste creșteri de prețuri chiar înainte de sărbători. Acum însă, odată cu această criză generată de pestă porcină, au devenit o realitate de neevitat. În plus, nu se știe dacă este ultima majorare până la sfârșitul lui decembrie sau vor apărea și altele.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: scumpiri, pesta porcina, sarbatori, carne de porc,
Dată publicare:
05-11-2019 19:55