Carnea românească riscă să dispară de pe piață. Până și micii sunt aduşi din Belgia
Producătorii români de carne de porc se pregătesc să intre în concurență directă cu omologii lor belgieni, care vor să ne vândă și mai multă carne, dar și preparate locale, cum sunt micii.
La doi ani după ce România a anunțat primele cazuri de pestă porcină, Uniunea Europeană tocmai a extins în 35 de judeţe interdicția pentru export. Procesatorii din industria cărnii trec prin cele mai grele momente din ultimii 30 de ani.
500.000 de porci au fost sacrificați pentru a limita epidemia, și au lăsat loc unor importuri masive.
Până şi carnea trebuie să spună o poveste, ca să-i atragă pe clienţi. Cu un astfel de film, asociaţia celor mai puternici producători de vită şi porc din Belgia şi-a trimis delegaţii în România.
Belgienii aduc deja în ţara noastră aproximativ 10.000 de tone de carne pe an, dar vor să tripleze cantitatea.
Joris Coenen, Belgian Meat Office: "Avem o carcasă de porc foarte bună, dar şi feluri procesate, de exemplu cârnaţii, dar şi mici, un produs tipic românesc. Putem aduce aşa ceva şi ne putem adapta cumpărătorilor români."
Spania, Germania şi Ungaria sunt, lângă Belgia, pe lista de tari către care s-au orientat, de nevoie, pentru importuri, fabricanţii de mezeluri români. De la începutul epidemiei de pesta, s-au confruntat cu situaţii în care nu au mai primit materia primă pentru ca fermele au fost închise.
Nicolae Săveanu, director de vânzări: "Apar sincope în aprovizionare, descoperim în fiecare săptămână ca un furnizor care poate înseamnă 30 la sută din aportul nostru de animale vii este închis."
Acum un an şi jumătate au apărut, în România, primele focare mari de pestă porcină. Însă abia acum industria cărnii se resimte cel mai puternic. România e "roşie", spun procesatorii. Adică majoritatea combinatelor mari sunt în zone de unde nu pot livra carne pentru export.
O lună şi jumătate de carantină înseamnă că porcii buni tăiat se îngraşă peste standard, iar calitatea scade.
Şi piaţa cărnii de vită e în suferinţă. Topul importurilor e condus de Italia, Olanda şi Germania. Între timp, crescătorii români se plâng că deşi livrează marfa de calitate, cum este de pildă, o variantă îmbunătăţită a bălţatei româneşti, specie mixtă de lapte şi carne, mulţi clienţi prefera carnea mai scump de vită angus de import.