Filmul protestelor din Capitala, la care au participat 120.000 de oameni. Ciocniri intre jandarmi si cativa indivizi violenti

×
Codul embed a fost copiat

Peste 120.000 de oamenii au ocupat Piata Victoriei pentru a protesta fata de deciziile luate marti seara de Guvern cu privire la modificarea si completarea Codurilor penale, la gratierea unor pedepse si la masuri educative privative de libertate.

IMAGINI LIVE:

LIVE TEXT:

Citește și
protest
Reuters: "Romania este unul dintre cele mai corupte state din Europa". Ordonanta de urgenta in presa internationala
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

UPDATE 00:40 Protestul s-a incheiat. Aproximativ 50 de persoane care au atacat jandarmii au fost ridicate si duse la politie.

UPDATE 23:50 Numarul manifestantilor din Piata Victoriei a inceput sa scada, ajungand acum la aproximativ o mie. 

UPDATE 23:40 Pompierii intervin sa stinga un incendiu care a izbucnit la un panou publicitar amplasat in zona Pietei Victoriei, la intrarea pe Calea Victoriei. La fata locului a fost trimisa o autospeciala de stingere. Din zona Calea Victoriei, un grup izolat de persoane continua sa arunce cu obiecte inspre fortele de ordine. A fost solicitata si o ambulanta in piata.

Jandarmii au inaintat spre CalXea Victoriei. In centrul pietei sunt efective de jandarmi, in timp ce restul manifestantilor, pasnici, s-au dispersat in jurul acestora. Majoritatea celor din piata striga "Nu mai dati cu gaze!", "Zi de zi, aici vom fi!" si "Fara violenta!".

UPDATE 23:25 Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat la Antena 3 ca un jandarm a fost ranit in urma altercatiilor din Piata Victoriei, el fiind transportat la Spitalul Floreasca unde se afla sub ingrijire medicala si este in afara pericolului, iar alti membri ai fortelor de ordine au fost raniti usor, dar au revenit in dispozitiv.

Ministrul de Interne a spus ca, din informatiile ei, un singur jandarm a fost ranit, el fiind transportat la Spitalul Floreasca, dar din informatiile ei se afla sub ingrijire medicala si "isi va reveni".

Ea a precizat ca si alti jandarmi au fost raniti, dar au primit ingrijiri la fata locului si au revenit in dispozitiv.

UPDATE 23:05 Forte de la Brigada Speciala de Interventie si reprezentanti ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta au ajuns in Piata Victoriei, in urma incidentelor provocate de doua grupuri izolate. In urma acestor incidente, Jandarmeria a facut apel catre manifestanti sa se delimiteze de aceste persoane. Numarul manifestantilor din Piata Victoriei din Capitala care, la un moment dat, ajunsese la 120.000 a inceput sa scada, ajungand acum la cateva mii.

O persoana din grupul violent a fost ridicata si dusa in curtea Guvernului, in timp ce incidentele continua.

UPDATE 22:35 Cativa protestatari au aruncat cu petarde in jandarmi, care au raspuns cu gaze lacrimogene. Manifestantii s-au delimitat de acestia.

 UPDATE 22:25 Jandarmeria face apel catre protestatarii din Piata Victoriei sa se manifeste ”in limite normale”, a declarat Georgian Enache, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Bucuresti, precizand ca in multime sunt persoane care arunca spre jandarmi cu obiecte pirotehnice si cu obiecte contondente, iar cei care observa astfel de persoane sa se delimiteze de acestea.

"Sunt persoane care se manifesta in limite normale, dar sunt si unele care arunca spre jandarmi cu obiecte pirotehnice si cu obiecte contondente. Facem apel catre cei care observa astfel de manifestanti sa se delimiteze de ei. In continuare vom avea aceeasi atitudine, dar este important sa prevenim orice fel de incidente si sa ne asiguram ca toti acesti oameni vor ajunge acasa in siguranta", a declarat Enache.

Dupa aceste incidente, un reprezentant al Jandarmeriei s-a adreseat manifestantilor, spunandu-le ca actiunea la care participa este ilegala. "Va recomandam sa respectati legea, sa nu recurgeti la acte de vjolenta. Atentiune, activitatea dumneavostra este ilegala, participati la o manifestare publica neutorizata, va rugam sa respectati legea!", a fost anuntul facut prin portavoce de catre reprezentantul Jandarmeriei. Din acel moment, multimea a inceput sa huiduie.

UPDATE 21:45 Un reprezentant al Jandarmeriei se adreseaza, la aceasta ora, manifestantilor din Piata Victoriei din Capitala, spunandu-le ca actiunea la care participa ei este ilegala.

UPDATE 21:40 Numarul manifestantilor care se se afla in fata sediului Guvernului a ajuns la circa 120.000. Manifestantii huiduie, fluiera si bat in tobe. La un moment dat, s-au auzit mai multe petarde in mijlocul multimii, urmate de scandarea: "Fara violenta". Una dintre petarde a ajuns in apropierea unui grup de jandarmi, care, insa, nu au reactionat.

Protestatarii striga: "DNA sa vina sa va ia", "Mai am un singur dor, Dragnea scriitor", "Abrogare", "Afara, afara, cu leprele din tara", "Dragnea, nu uita, o sa vina sa te ia".

Manifestantii continua sa vina in numar mare in Piata Victoriei, iar iesirea de la metrou se desfasoara cu dificultate in zona. Multi calatori au preferat sa ia trenul in alte directii, vazand ca iesirea este greoaie.

UPDATE 21:13 Toate bulevardele din zona sunt blocate, iar piata este ocupata in totalitate. In continuare, grupuri mari de oameni se indreapta spre sediul Guvernului, o mare parte venind cu metroul.

Un incident a avut loc la manifestatia din Piata Victoriei, unde mai multi protestatari au aruncat cu sticle pline cu pietre spre gardul de la intrarea principala a Guvernului. De asemenea, cativa protestatari au aruncat cu mai multe petarde in curtea Guvernului.

UPDATE 21:10 Metrorex ar putea sa suplimenteze numarul de trenuri, in caz de supraaglomerare, au declarat, miercuri, pentru Agerpres, reprezentanti ai Metrorex.

"Monitorizam situatia si incercam, in functie de evolutia fluxului de calatori, sa suplimentam numarul de trenuri, astfel incat sa nu se supraaglomereze, conform procedurilor pe care noi le avem. Este foarte aglomerat la Piata Victoriei. Se poate iesi de la metrou, doar ca este foarte aglomerat. Noi am introdus si trenuri in plus. Exista niste reguli pe care le respectam. Cand este aglomerat, conform procedurilor noastre, suplimentam cu trenuri. Insa, se iese mai greu si se intra mai greu", au spus reprezentantii companiei.

UPDATE 20:18 100.000 de oameni sunt la Guvern in acest moment.

"Prostul satului face legea in Romania", "Guvern de slugi", "Sunt aici pentru ca tu nu ai votat", "Desteapta-te, romane", "Noapte de noapte cerem dreptate", "Alta intrebare: Cand dai abrogare?", "Iordache, mama ta stie cu ce te ocupi? E mandra de tine? Hotule!", "Sa va fie frica, tara se ridica", sunt cateva dintre mesajele de pe pancartele manifestantilor.

Oamenii scandeaza "Hotii", "Jos Guvernul comunist", "DNA sa vina sa va ia", "Puscaria conduce Romania", "Abrogati si plecati", "Dragnea, nu uita, Romania nu-i a ta", "Corectorul", "Mafia", "PSD, ciuma rosie".

UPDATE 19:50 60.000 de oameni protesteaza in Piata Victoriei.

UPDATE 19:20 Aproximativ 30.000 de oameni s-au strans in fata Guvernului.

UPDATE 19:10 Peste 15.000 de oameni s-au strans in Piata Victoriei.

UPDATE 19:05 Jandarmii au legitimat si sanctionat trei persoane care consumau bauturi alcoolice in Piata Victoriei, in urma unei sesizari primite din partea unor participanti la protest, a declarat, pentru Agerpres, Georgian Enache, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Capitalei. Doi dintre cei sanctionati au primit amenda de 100 de lei, iar al treilea, avertisment.

Politistii rutieri au luat decizia sa restrictioneze si sa devieze traficul pe mai multe artere ce converg in Piata Victoriei, pentru protectia manifestantilor si a soferilor care doresc sa circule in zona, a declarat Ovidiu Munteanu, purtator de cuvant al Brigazii Rutiere a Capitalei.

Potrivit acestuia, in prezent, se circula doar pe sensul dinspre Romana pe bulevardul Lascar Catargiu catre Piata Aviatorilor, in rest, dinspre Iancu de Hunedoara spre Piata Victoriei si dinspre bd.Kiseleff spre Piata Victoriei nu se circula.

"Sunt foarte multe persoane si nu au masinile pe unde sa mai treaca. Oamenii tot vin. Posibil ca intr-o ora sa se inchida tot bulevardul Lascar Catargiu", a precizat Munteanu.

UPDATE 18:45 In Piata Victoriei s-au adunat aproximativ 10.000 de oameni. In urma cu putin timp, au avut loc imbranceli intre jandarmi si manifestantii care voiau sa inainteze catre cladirea Guvernului.

UPDATE 18:23 Jurnalistilor acreditati la Guvern li s-a cerut de catre reprezentantii Serviciului de Protectie si Paza sa paraseasca Palatul Victoria, pentru siguranta lor, avand in vedere ca este de asteptat o manifestatie de amploare la Guvern in cursul serii de miercuri.

Toate intrarile din Guvern au fost blocate si asigurate si, la aceasta ora, angajatii Guvernului au parasit Palatul Victoria

Marti seara, jurnalistilor nu li s-a mai permis sa paraseasca incinta Guvernului din motive de securitate dupa ce protestatarii au blocat toate caile de acces in Palatul Victoria. Aproximativ 15 jurnalisti au fost nevoiti sa astepte pana in jurul orei 3.00 pentru a putea parasi Guvernul. Pentru a nu se mai ajunge intr-o situatie similara, SPP a cerut jurnalistilor sa paraseasca sediul Executivului.

Premierul Sorin Grindeanu nu a venit in cursul zilei de miercuri la Guvern.

UPDATE 18:15 Peste 5.000 de oameni s-au adunat in fata Guvernului.

UPDATE 17:50 Numarul manifestantilor din Piata Victoriei incepe sa creasca, in zona fiind mobilizate si forte de ordine suplimentare. Protestatarii, care cer demisia Cabinetului Grindeanu, striga Hotii, iar soferii care trec prin rondul din fata Guvernului claxoneaza.

Oamenii scandeaza "Nu plecam, nu plecam!", "DNA sa vina sa va ia!" si "Nu scapati!".

Circulatia rutiera este oprita pe bulevardele adiacente Pietei Victoriei.

UPDATE 17:30 Aproximativ 4.000 de oameni s-au strans in Piata Victoriei.

UPDATE 15:30 Soferii care trec prin zona unde se afla protestatarii claxoneaza indelung, in semn de solidaritate cu acestia. Forte ale Jandarmeriei sunt localizate in zona de protest. Manifestatia decurge fara incidente. Mai multe persoane sunt asteptate sa soseasca incepand cu ora 17:00.

UPDATE 15:00 Peste 1.500 de oameni protesteaza, la aceasta ora, in Piata Victoriei, potrivit news.ro. Numarul protestatarilor este in crestere. Oamenii au vuvuzele, fluiere si tobe, dar si PET-uri umplute cu pietre si cer demisia Guvernului.

"Nu este normal ce s-a intamplat aseara. Nu este normala atitudinea lor. De fapt, nimic nu mai e normal. Sunt furioasa! Cand am vazut la televizor ce au facut, am plans. Jur ca am plans! Dar am venit astazi aici si voi sta pana diseara, chiar si la noapte, daca e nevoie, ca sa le spun celor din Guvern ca noi nu renuntam. Vrem sa plece toti! Sa plece hotii care ne-au furat tara! Cand vor invata sa nu se puna cu poporul?", a spus o femeie care protesteaza in fata Guvernului.

Protestatarii striga "Noaptea, ca hotii" si "Romania, trezeste-te" si au steaguri si pancarte cu mesaje precum ”Ordonanta de urgenta: demisia", "Demisia, ati legalizat hotia", "Copiilor, nepotilor, prosperitate, democratie, nu coruptie, oligarhie" sau "#guverNUL".

UPDATE 13:30 "Rusine, hotii, demisia, jos Guvernul, ciuma rosie", asta au scandat mii de oameni in fata Guvernului miercuri, in Piata Victoriei.

Oamenii au iesit in strada, au fost de marti noapte acolo. Mobilizarea este fara precedent, tinand cont ca suntem in timpul saptamanii. Pe retelele de socializare este si mai mare mobilizare, asa cum a fost de la Colectiv incoace.

Toate indemnurile la proteste pe Facebook se vor vedea in strada, diseara, in Bucuresti si celelallte orase. Soferii claxoneaza in semn de solidaritate cu cei care protesteaza, a relatatat de la fata locului corespondentul, Stirilor PRO TV, Catalin Radu Tanase.

Peste 10.000 de oameni, 15.000 estimeaza unii dintre cei care au fost prezenti la proteste, au fost marti noapte. O noapte alba, care vine dupa o marti neagra, in care la 22:30 de minute, Ministrul Justitiei a iesit sa zica ca a aranjat legea gratierii.

Protestara:" Am venit pentru ce s-a intamplat aseara a fost o rusine, am iesit pentru copii, sper sa iesim mult mai multi"

Protestar: "E mai rau ca pe vremea comunistilor, aveau niste limite, partidul, astia nu au limite"

Protestara: "Guvernul lucreaza pentru noi, nu noi pentru ei, din momentt ce sunt platiti ar trebui sa faca ce trebuie, nu sa fure"

"In sesiunea asta pica doar Guvernul", asta scria pe pancarda unui student. Ziua abia incepe din punct de vedere al protestelor

A fost o noapte ciudata, "furati ca hotii, noaptea?" asta reproseaza oamenii, pe langa legea gratierii, care a fost trimisa in Parlament unde PSD si ALDE au majoritate, si Legea Codului Penal care imblanzeste pedepsele si atenueaza semnificatia abuzului in serviciu.

Declaratiile facute la Palatul Victoriei, marti seara, au declansat un razboi fundamental intre doua puteri ale statului roman: puterea executiva, reprezentanta de Guvern si cea judecatoreasca, extrem de importanta pentru orice stat de drept. Oamenii sunt revoltati pentru ca acest vot popular nu iti da dreptul sa iei ce masuri iti convin tie si sa o faci pe furis, a transmis din Piata Victoriei corespondentul Stirilor PRO TV Catalin Radu Tanase.

UPDATE 13:30 Celebrul filosof Mihai Sora s-a alaturat si el multimii care protesteaza in fata Guvernului, miercuri. "Nu ne intoarcem in 1990, ci in 1947, ceea ce au facut guvernantii in aceasta noapte pot face oricand in orice moment, cu orice lege, nu doar in Justitie" a scris acesta intr-un mesaj amplu pe Facebook, in care a criticat decizia Guvernului.

 


UPDATE 11:45 Peste o mie de persoane continua sa protesteze miercuri in fata Guvernului fata de adoptarea OUG privind modificarea Codurilor penale.

Se scandeaza "Anticipate", "Noaptea ca hotii", "Sobolanii", "Romania, trezeste-te!".

Protestul se desfasoara in mod pasnic, fara incidente. Forte ale Jandarmeriei Capitalei supravegheaza zona in care se afla protestatarii.

UPDATE 10:40 Senatorii si deputatii USR protesteaza miercuri la Palatul Parlamentului fata de OUG adoptata de Guvern privind Codurile penale. La Parlament se desfasoara miercuri dimineata sedinta Birourilor permanente reunite.

Parlamentarii USR au venit imbracati in negru si afiseaza pancarte pe care scrie ''Rusine''.

"Ce s-a intamplat azi-noapte este atac la statul de drept din Romania. Este actiune miseleasca a unor oameni care au fost alesi de cetateni ca sa ne faca o viata mai buna, nu ca sa dea ordonante prin care sa se scoata pe ei insisi si pe colegii lor din puscarie. In acest moment, consideram foarte importanta reactia cetatenilor. Vom merge si noi la proteste si ne asteptam ca oamenii sa iasa in numar mare pentru a se opune tipului acestuia de politica", a declarat liderul USR, Nicusor Dan.

UPDATE 10:00 Dupa deciziile Guvernului de marti seara, s-au anuntat proteste in toata tara, miercuri. La aceasta ora, in Capitala s-au strans deja 1000 de oameni, in fata Guvernului

Protestatarii au inceput sa se stranga in Piata Victoriei in jurul orei 9,00. Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache, a declarat miercuri, pentru Agerpres, ca numarul acestora este estimat la aproximativ 300 - 400 de persoane.

"Nu au fost inregistrate incidente, jandarmii sunt mobilizati sa mentina ordinea publica in zona", a spus Enache.
 

Peste 15:000 de persoane au protestat, marti seara, in Bucuresti

Protestul din fata Guvernului, la care au participat peste 15.000 de oameni conform unor surse din Jandarmerie, s-a incheiat miercuri dimineata fara a se inregistra incidente.

"Protestul este considerat incheiat. Manifestatia a decurs fara probleme, au fost incercari de a patrunde in curtea interioara a Guvernului, prin fortarea portilor de acces. Nu au fost aplicate sanctiuni. Cei care doresc sa-si manifeste nemultumirile in spatiul public o pot face, dar numai in mod pasnic si cu respectarea legii", a declarat, pentru AGERPRES, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei, Georgian Enache.

Peste 15.000 de oameni au iesit in Piata Victoriei, marti seara, pentru a protesta impotriva ordonantelor privind gratierea unor pedepse si modificarea Codurilor penale.

Protestatarii au scandat lozinci precum "Dragnea, nu uita, asteptam si cartea ta"; "DNA, sa vina sa va ia!"; "PSD, ciuma rosie"; "Iesiti din casa, daca va pasa"; "Abuzul e abuz, OUG refuz".

De asemenea, ei au afisat pancarte cu mesaje precum "In democratie, hotii stau la puscarie", "#Va vedem" si "Jos labele de pe justitie".
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Peste 15.000 de oameni la protestul de marti seara, din fata Guvernului. Tudor Chirila:
Peste 15.000 de oameni la protestul de marti seara, din fata Guvernului. Tudor Chirila: "Ne-am dus inapoi cu 10 ani"

Zeci de mii de oameni au iesit marti noapte in strada in Bucuresti si in marile orase ale tarii, dupa ce Guvernul a adoptat seara tarziu - prin ordonanta de urgenta - modificarile la Codul Penal.

Reuters:
Reuters: "Romania este unul dintre cele mai corupte state din Europa". Ordonanta de urgenta in presa internationala

Agentiile de presa internationale relateaza despre modificarile legislative adoptate marti prin ordonanta de urgenta de guvernul Romaniei si despre manifestatiile de strada care au urmat.

Noi proteste fata de legile amnistiei si gratierii:
Noi proteste fata de legile amnistiei si gratierii: "Nu vrem demisia Guvernului, vrem sa isi respecte promisiunile"

Un nou protest fata de legile amnistiei si gratierii a fost anuntat pe Facebook, duminica, 5 februarie 2017, de la ora 17:00, in Bucuresti.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.