Sesizarea CSM asupra ordonantei pe justitie a fost inregistrata la CCR. Iohannis i-a cerut premierului sa o abroge

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele CSM va sesiza Curtea Constitutionala pentru a constata un eventual conflict intre cele doua puteri ale statului: puterea executiva si cea judecatoreasca. Presedintele Romaniei a criticat in termeni duri, in plenul CSM, actiunea Guvernului.

SINTEZA EVENIMENTELOR:

"Va solicit abrogarea ordonantei de urgenta, pentru modificarea codurilor penale". Asta i-a transmis miercuri dupa amiaza printr-o scrisoare presedintele Klaus Iohannis, premierului Sorin Grindeanu. Dar cum cel mai probabil vorbim despre o scrisoare pierduta, seful statului si consiliul superior al magistraturii incearca sa blocheze modificarile la Curtea Constitutionala. Cea mai importanta miscare o poate face insa avocatul poporului. "Vom analiza situatia si vom decide, in urmatoarele zile", a concluzionat Victor Ciorbea.

Presedintele Romaniei a prezidat miercuri dimineata sedinta Consiliului Superior al Magistraturii. Magistratii prezenti s-au aratat revoltati de modul in care Guvernul a decis sa promoveze modificarile codului penal, in noapte, fara o consultare reala a judecatorilor si procurorilor, ignorand toate mesajele negative primite in ultimele zile. Magistratii au decis ca trebuie sa ia atitudine.

Presedintele Romaniei a mers apoi la Avocatul Poporului, cel care poate sesiza, la randul sau Curtea Constitutionala. Presedintele a facut si munca lui Victor Ciorbea. A gasit un precedent in care in 2013, avocatul poporului a sesizat curtea constitutionala cu privire la o ordonanta de urgenta privind insolventa, In acest caz, CCR a decis ca sesizarea se poate lua in discutie chiar daca a fost facuta cu doua saptamani inainte ca legea sa intre in vigoare.

Citește și
protest
Reuters: "Romania este unul dintre cele mai corupte state din Europa". Ordonanta de urgenta in presa internationala

Cronologia evenimentelor de astazi

UPDATE 17:15 Curtea Constitutionala a Romanei a inregistrat, miercuri, sesizarea presedintelui CSM privind constatarea unui conflict juridic intre puterile statului, urmand ca pana in 7 februarie partile implicate sa transmita punctele de vedre, au precizat pentru AGERPRES surse oficiale.

Potrivit surselor citate, termenul de discutare a sesizarii se va stabili dupa transmiterea punctelor de vedere.

UPDATE 15:00 Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, i-a transmis miercuri, o scrisoare Prim-ministrului Romaniei, domnul Sorin Mihai Grindeanu.

„La data de 31 ianuarie 2017 Guvernul Romaniei a adoptat Ordonanta de urgenta nr. 13/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal si a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala, publicata in Monitorul Oficial nr. 92/01.02.2017.

Avand in vedere prevederile art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei potrivit carora Guvernul poate adopta Ordonante de urgenta numai in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata,

Constatand faptul ca Guvernul a adoptat acest act normativ cu o zi inainte de inceperea sesiunii ordinare a Parlamentului, ceea ce pune in discutie insasi necesitatea acestui demers,
Retinand incidenta dispozitiilor Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii ce confera acestei autoritati, in calitatea sa de garant al independentei justitiei, competenta de a aviza proiectele de acte normative ce privesc activitatea autoritatii judecatoresti,

Observand ca, in cadrul procesului decizional de adoptare a Ordonantei de urgenta mentionate, Consiliul Superior al Magistraturii a fost eliminat,

Vazand ca acest act normativ a fost adoptat si cu ignorarea opiniilor profesionale exprimate anterior in cadrul sistemului judiciar,

Luand in considerare efectele profund negative pe care aceasta Ordonanta de urgenta le produce asupra functionarii statului de drept si, implicit asupra eforturilor depuse de Romania in domeniul combaterii fenomenului coruptiei si asigurarii integritatii functiei publice,

Va solicit abrogarea Ordonantei de urgenta nr. 13/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal si a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala.”

 

UPDATE 10:40 Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au votat cu unanimitate de voturi sesizarea Curtii Constitutionala pentru a constatat existenta unui conflict intre puteri in cazul adoptarii OUG privind modificarea Codului Penal si al Codului de Procedura Penala.

Decizia a fost luata dupa ce presedintele CSM, Mariana Ghena, a cerut suplimentarea ordinii de zi in legatura cu sesizarea CCR, precum si cu exprimarea unui mesaj public cu privire la apararea independentei justitiei in contextul adoptarii unor acte normative.

In cadrul discutiilor pe aceasta tema s-a pus problema sa se ceara CCR sa se pronunte si asupra consecintelor in cazul in care constata existenta unui conflict.

"Fiind o situatie fara precedent, eu cred ca exista motive suficiente sa revina asupra propriei jurisprudente si cred ca trebuie sa avem in vedere, eu personal de foarte multe ori mi-am pus problema, daca aceasta atributie a controlului constitutionalitatii legilor nu ar trebui sa fie sarcina ICCJ pentru ca poate sa o duca la indeplinire (...) si acum este un moment istoric in care Curtea Constitutionala poate sa interpreteze ce inseamna conflict constitutional si care sunt atributiile ei concrete atunci cand solutioneaza un astfel de conflict. entru ca daca ea s-ar limita doar sa constate doar existenta conflictului, aceasta atributie nu ar mai avea niciun sens ar fi lipsita de efecte juridice", a spus judecatoarea Andreea Chis.

Procurorul Codrut Olaru a punctat ca spera ca presedintele, atunci cand a vorbit de autoritatea judecatoreasca si solidaritatea pe care si-o exprima, a inclus si procurorii.

"Mesajul meu, cel putin individual, este unul categoric de sustinere a initiativei dumneavoastra. felicitarile sunt de prisos la nivel de fermitate si de rigoare a unui astfel de despre cred ca suntem intru totul de acord ca este masura cea mai potrivita si echilibrata in raport cu ceea ce traim practic zilele acestea", a sustinut Olaru.

Procurorul general, Augustin Lazar, a subliniat ca atunci cand Executivul isi exercita aceasta abilitate de a legifera, fiind delegat in acest sens, trebuie sa aiba in vedere principiile si valorile constitutionale, asa cum s-a retinut intr-o decizie a CCR. "Nu poate sa procedeze in niciun fel sa depaseasca acest cadru de principii si valori care este consacrat de Constitutia tarii", a adaugat el.

El s-a pronuntat si in favoarea demersului de a se pronunta CCR asupra consecintelor unei anumite "conduite abuzive in a legifera atunci cand Executivul este delegat".

" Voi implementa in motivarea initiativei si acest aspect " a asigurat sefa CSM.


 

UPDATE 10:10 Presedintele Iohannis a iesit de la sedinta CSM. "Avem o situatie total neobisnuita, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta noaptea, fara ca acest act sa fi fost pe ordinea de zi a Guvernului, fara avizul CSM. Pot sa spun ca am aflat opinia membrilor CSM, din punctul meu de vedere presedintele CSM e hotarata sa sesizeze Curtea Constitutionala pentru un conflict intre institutii. De asemenea, am constatat ca toti mebrii CSM sunt solidari. Vor discuta in continuare asupra acestor detalii si la final se va face cunoscut punctul de vedere. Eu plec multumit de aici", a spus Iohannis.

"Intreg sistemul este de partea CSM, justitia in Romania e indepedenta iar magistratii sunt indignati de felul in care Guvernul a tratat aceasta chestiune foarte sensibila", a mai spus presedintele.

"Din punctul meu de vedere, conflictul intre institutii e evident, e important sa fie sesizata CCR, care are libertatea sa anuleze acest act".

"Problema este ca in acest fel, cum a procedat Guvernul, nu se poate proceda intr-un stat de drept. 

Eu nu am abandonat ideea ca Romania e un stat de drept

E inadmisibil ca Guvernul sa tot fuga de presa, sa explice romanilor de ce a procedat asa"

UPDATE 09:30 "Am asistat la o conferinta de presa care mi-a lasat un gust amar incredibil, ministrul Justitiei a spus ca nu a cerut aviz", a spus un magistrat, precizand ca de fapt s-a solicitat aviz pe OUG si ca declaratia e un "neadevar". Si presedintele CSM a precizat ca ministerul a cerut aviz, dar ministrul Florin Iordache nu a venit la sedinta CSM de miercuri.

A fost trimisa CSM o solicitare prin care se cerea avizul, dar fara a se mentiona ca va avea loc o sedinta de Guvern aseara sau in dimineata asta. (...) N-a contat niciodata punctul de vedere al Consiliului Superior al Magistraturii, lucru care cred ca ar trebui sa se schimbe, pentru ca, daca se doreste o consultare reala, in primul rand, un punct de vedere avizat nu-l pot da decat specialistii", a spus miercuri dimineata si presedintele ICCJ, Cristina Tarcea.

Marti seara, intrebat de ce Executivul a cerut un aviz de la Consiliul Superior al Magistraturii pe acest proiect de act normativ, dar l-a adoptat inainte de a-l primi, avand in vedere ca CSM se va intalni miercuri, Iordache a raspuns: "Noi am comunicat. Era normal, dar nu am cerut aviz (...). Aviz ar trebui luat numai in legile care vizeaza Justitia (...). Aici ne trebuie un punct de vedere. Eu am un punct de vedere pe care CSM l-a stabilit saptamana trecuta, in care dumnealor (...) precizeaza foarte clar ca au un punct de vedere negativ".

UPDATE 09:25 Membrii CSM au mentionat si posibilitatea unei sesizari a Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, astfel ca acesta sa ia o pozitie vizavi de ordonante. Procurorul sef al Romaniei, Augustin Lazar: "Ar putea fi chemat si avocatul Poporului sa ia atitudine in aceasta problema, ca am remarcat ca a fost foarte activ in ultima perioada”.

Presedintele Iohannis i-a raspuns: "Ma gandesc sa-i fac o vizita azi, nu ne-am vazut de mult, nu mi-e dor de el dar ma gandesc sa ii cer o pozitie"

UPDATE 09:20 Pe ordinea de zi a CSM s-a stabilit ca vor fi 3 puncte: avizul asupra OUG, oportunitatea sesizarii CCR de catre presedintele CSM si oportunitatea invitarii presedintelui sa sesizeze, la randul sau Curtea Constitutionala. Judecatorii au sugerat si sesizarea CCR pe exceptie de constitutionalitate.

UPDATE 09:14 Presedintele a ajuns la CSM si a propus ca pe ordinea de zi a sedintei sa intre si o sesizare a Curtii Constitutionale asupra ordonantelor de urgenta privind existenta unui conflict de interese. 

"Singura cale pe care nu o accept e sa nu facem nimic, e o ofensa adusa justitiei", le-a spus seful statului magistratilor. "Dumneavoastra raspundeti de independenta justitiei, care cred ca e incalcata grav prin astfel de comportamente din partea Guvernului."

"Este o ofensa adusa justitiei. Raspundeti de independenta justitiei, care a fost incalcata in mod grav. Parerea mea este ca trebuie luata atitudine nu doar declarativ ci si institutional. Imi imaginez ca primul pas este sesizarea CCR, fiindca este un conflict institutional intre sistemul de justitie si Guvern. Acest lucru vi-l propun, nu vi-l impun", a spus Iohannis la CSM. "Sunt de partea dumneavostra si va sprijin 100%".

UPDATE 8:44 Presedintele Klaus Iohannis va merge miercuri la CSM, unde se desfasoară o sedinta pe tema modificarilor din legislatia penala, potrivit unor surse din Administratia Prezidentiala.  

Marti seara, in jurul ore 22:00, Guvernul Grindeanu a adoptat prin ordonanta de urgenta modificarea Codurilor penale.

Trei ore mai tarziu, ordonanta deja era publicata in Monitorul Oficial, ceea ce inseamna ca in 10 zile va intra in vigoare.

Judecatorul Cristi Danilet a explicat intr-o postare pe Facebook care mai sunt ultimele 3 optiuni pentru a opri efectele ordonantei de urgenta.

Prima dintre ele este ca Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, sa sesizeze Curtea Constitutionala. Cum aceasta ipoteza este foarte putin probabila, mai ramane ca CSM sa sesizeze conflictul constitutional intre autoritatile statului.

Ultima posibilitate ar fi ca Guvernul sa abroge ordonanta de urgenta privind modificarea Codurilor penale.

CSM are sedinta astazi, incepand cu ora 9:00, iar la final se va hotari ce decizie sa va lua.

Sefa CSM despre OUG: Consider periculos si nedemocratic acest demers lipsit de respect fata de transparenta decizionala

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena, a declarat, pentru AGERPRES, ca adoptarea OUG privind codurile penale este un demers ''periculos, nedemocratic si lipsit de o minima aparenta de respect fata de principiile transparentei decizionale, consultarii si dezbaterii", ce creeaza "un real potential de instabilitate sociala".

Sefa CSM isi exprima ferm indignarea fata de modalitatea prin care Ministerul Justitiei "a inteles sa se raporteze la procedurile prevazute de lege" in promovarea celor doua proiecte de acte normative, inaintate Parlamentului spre aprobare in procedura de urgenta, precum si in adoptarea Ordonantei de urgenta pentru modificarea Codului penal si a Codului de procedura penala.

"Apreciez ca nepermisa nu numai sfidarea legii de catre Executiv, cat mai ales atitudinea evidenta de desconsiderare a celorlalte institutii implicate in procedura avizarii prealabile a proiectelor de lege, facand astfel inutil orice efort de mentinere a echilibrului intre puterile statului. Consider periculos si nedemocratic acest demers lipsit de o minima aparenta, macar, de respect fata de principiile transparentei decizionale, consultarii si dezbaterii, ce creeaza un real potential de instabilitate sociala. Maniera in care Ministerul Justitiei a gestionat intregul demers nu poate fi justificata, in niciun fel, prin invocarea caracterului urgent al masurilor vizate, si chiar asa fiind, urgenta nu presupune impunerea prin forta a unui veritabil asediu asupra Justitiei", a afirmat judecatoarea Mariana Ghena.

Presedintele Consiliului a atras atentia asupra "riscurilor serioase" la care este expus statul de drept prin continuarea acestor politici si a solicitat celor responsabili reasezarea echilibrata a procedurilor in perimetrul institutional si democratic.

Totodata, Consiliul Superior al Magistraturii a transmis un comunicat de presa, in care subliniaza ca adoptarea proiectului de ordonanta de urgenta a Guvernului pentru modificarea si completarea Codurilor penale reprezinta o ''nesocotire grava'' a dispozitiilor legale in materia avizarii si a punctului de vedere pe care Plenul CSM avea abilitarea legala de a-l exprima.

"Consiliul Superior al Magistraturii precizeaza ca solicitarea Ministerului Justitiei, transmisa Consiliului la data de 31 ianuarie 2017, in jurul orelor 17.00, de avizare a Proiectului de ordonanta de urgenta a Guvernului pentru modificarea si completarea Codului penal si a Codului de procedura penala, nu reprezinta o intentie reala in obtinerea avizului prevazut de lege. Anterior sedintei Guvernului din seara zilei de 31.01.2017, ministrul justitiei fost personal instiintat si invitat sa participe, in calitate de membru de drept al CSM, la sedinta Plenului convocata de urgenta pentru data de 01.02.2017, ora 9.00, tocmai pentru analizarea si dezbaterea solicitarii de avizare", se arata in comunicatul CSM.

Executivul a adoptat, in sedinta de marti, o ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Codului penal si a Codului de procedura penala. De asemenea, Guvernul a adoptat un proiect de lege privind gratierea unor pedepse si a unor masuri educative privative de libertate.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
CSM: Adoptarea proiectului pentru modificarea codurilor penale, o nesocotire grava a dispozitiilor legale
CSM: Adoptarea proiectului pentru modificarea codurilor penale, o nesocotire grava a dispozitiilor legale

CSM considera ca adoptarea a proiectului pentru modificarea codurilor penale, in conditiile in care plenul CSM ar urma sa se intruneasca abia miercuri dimineata pentru a-l aviza, reprezinta o nesocotire grava a dispozitiilor legale.

Reuters:
Reuters: "Romania este unul dintre cele mai corupte state din Europa". Ordonanta de urgenta in presa internationala

Agentiile de presa internationale relateaza despre modificarile legislative adoptate marti prin ordonanta de urgenta de guvernul Romaniei si despre manifestatiile de strada care au urmat.

Ordonanta privind modificarea Codurilor Penale a fost publicata in Monitorul Oficial si intra in vigoare in 10 zile
Ordonanta privind modificarea Codurilor Penale a fost publicata in Monitorul Oficial si intra in vigoare in 10 zile

Ordonanta de Urgenta adoptata de Guvernul Grindeanu marti seara privind modificarea codurilor penale a fost publicata in Monitorul Oficial si urmeaza sa intre in vigoare la 10 zile de la publicare.

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.