Ce schimbari aduce OUG de modificare a Codurilor penale. Raspunsul preferat al ministrului Justitiei: "Alta intrebare"

Ultimul update: Sambata 04 Februarie 2017 06:59
Data publicarii: Miercuri 01 Februarie 2017 08:15
Categorie: Actualitate

Ordonanta de urgenta ce aduce modificari codului penal, adoptata marti seara tarziu in unanimitate de membrii Guvernului si publicata deja in Monitorul Oficial prevede ca nu pot fi trasi la raspundere pentru abuz in serviciu cei care emit acte normative.

De asemenea, a fost introdus pragul de 200.000 de lei sub care abuzul in serviciu nu mai este considerat fapta penala, iar denuntul va fi valabil doar sase luni de la comiterea faptei.

Ministrul Justitiei, Florin Iordache, a anuntat marti seara ca proiectul de lege privind gratierea si cel referitor la executarea pedepselor vor merge in Parlament. Legea privind gratierea unor pedepse "nu vizeaza violatorii, faptele de coruptie, actele cu violenta, recidivistii, pedepsele cu suspendare", a mai adaugat el.

Ministrul Justitiei Florin Iordache: "Acest aliniat este preluat de la conflictul de interese exact cum aliniatul 3 de la articolul 301, care vizeaza conflictul de interese, este preluat si aici."
Reporter: "Daca dumneavoastra ati fi acuzat, asa cum nu se mai poate, ati favoriza infractorul, n-ati mai raspunde, corect?"
Florin Iordache: "Alta intrebare daca aveti."

Fata de prima varianta a ordonanatelor - vehement contestata - au fost aduse modificari. Un articol exclude inculparea pentru abuz in serviciu pentru emiterea, elaborarea si adoptarea de acte normative. Cu alte cuvinte, autoritatile nu pot fi trase la raspundere pentru actele normative pe care le emit!

Reporter: "De ce ati ales sa faceti acest lucru seara?"
Ministrul Justitiei Florin Iordache: "Oportunitatea o stabileste Guvernul. Alta intrebare."

De asemenea, definitia abuzului in serviciu se schimba. Daca statul a fost prejudiciat cu mai putin de 200.000 de lei, nu se considera infractiune. Pentru ce este sub acest prag, se va merge pe recuperarea sumelor, a precizat Ministrul Justitiei.

Ca si in prima varianta - care a primit aviz negativ de la Consiliul Superior al Magistraturii - perioada de executare a pedepselor a scazut semnificativ. Daca inainte cel condamnat primea intre 2 si 7 ani de detentie, acum abuzul in serviciu va fi pedepsit cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu o amenda!

Florin Iordache: "Legile in aceasta tara le face fie Guvernul, fie Parlamentul. Eu invit Parlamentul pe aceasta ordonanta pe care noi am initiat-o sa o modifice asa cum considera de cuviinta. Alta intrebare."

Referitor la infractiunea de favorizare a faptuitorului, actul normativ stabileste ca aceasta nu se pedepseste daca este savarsita "de un membru al familiei sau afin pana la gradul II".

Dezincriminarea neglijentei in serviciu ramane, la fel ca in proiectul initial.

Totodata, prin modificarea Codului de Procedura Penala, ordonanta de urgenta prevede ca denuntul va fi valabil doar sase luni de la comiterea faptei.

La finalul sedintei de guvern de marti seara, Ministrul Finantelor, Viorel Stefan, a anuntat ca proiectul de buget de stat a fost aprobat. Insa nu a fost ocolit nici de intrebarile referitoare la ordonanta privind modificarile Codului Penal si proiectul de lege privind gratierea.

Reporter: "Cineva din Guvern, acum la sedinta, a fost impotriva acestor ordonante, respectiv proiect de lege pe gratiere?"
Viorel Stefan: "Raspunsul va fi foarte scurt: nu."

Ministrul Justitiei, Florin Iordache, a spus marti seara ca proiectul de lege privind gratierea unor pedepse va merge in procedura de urgenta in Parament, alaturi de proiectul de vizeaza executarea pedepselor.

oug abuz by Maria Pop on Scribd

Peste 15.000 de oameni la protestul de marti seara, din fata Guvernului. Tudor Chirila:
Peste 15.000 de oameni la protestul de marti seara, din fata Guvernului. Tudor Chirila: "Ne-am dus inapoi cu 10 ani"
VIDEO PROTVPLUS.RO
ursi livezi
Trei urși au fost uciși de tren în comuna Livezi din Harghita
Avion rusesc interceptat în apropierea spațiului aerian românesc. Reacția MApN
Cum a fost prinsă o șoferiță aflată sub influența drogurilor, în București
Ce vor pune românii pe masa de Crăciun, în loc de porc. Un kilogram costă şi 80 de lei
Incendiu uriaş în Sibiu. Avioanele care treceau prin zonă au fost alertate
Seism 2018: Cele 6 probleme descoperite de salvatori. De ce au intervenit cu întârziere
Groapa de gunoi
România, condamnată de UE din cauza gropilor de gunoi. Autoritățile au avut răgaz 10 ani
Viața unei fetițe de 8 ani, în pericol din cauza birocraţiei. "Mai are o şansă"
Comisia de la Veneţia desfiinţează proiectele politicienilor de la Bucureşti. Toader nu îşi asumă nicio vină
Reacția administratorei hotelului care a ars în Timișoara: „Angajații sunt instruiți mai în joacă: studenți, repetenți”
Accident grav pe centura Ploieștiului. Ce s-a întâmplat cu cei doi șoferi
Imagini alarmante surprinse din satelit. Unde îşi trimite Rusia forţele împotriva NATO