Platforma fondată de Dacian Cioloș și-a anunțat prezența la protestele de duminică

dacian ciolos
Facebook.com

Platforma România 100, fondată de fostul premier Dacian Cioloş, precizează că nu susţine propunerile PSD-ALDE de modificare a legilor justiţiei şi anunţă că va fi alături de manifestanţi, în stradă, la protestele care încep duminică.

Platforma România 100 face un ”apel la acţiune şi implicare”.

”Acesta este un apel la acţiune şi implicare, din partea Platformei România 100. România este într-un moment de cumpănă. Dincolo de orice dezbatere şi argumente raţionale, maşinăria de vot PSD-ALDE este gata să treacă prin Parlament pachetul de modificări la legile justiţiei propus de «Comisia Iordache». Proiectul PSD-ALDE reprezintă un atac direct împotriva independenţei justiţiei din România”, se arată într-un comunicat al platformei.

Semnatarii arată că următoarele zile sunt decisive şi vor hotărî dacă România rămâne un stat de drept sau va fi aruncată la periferia Uniunii Europene, cu o justiţie subordonată politic, cu o clasă politică aşezată deasupra legii, fără oprelişte la jefuirea banului public.

Platforma România 100 consideră că forma actuală a legilor justiţiei poate fi îmbunătăţită, pornind de la decizii ale Curţii Constituţionale şi observaţii ale magistraţilor dar un astfel de demers poate fi realizat numai prin consultări temeinice cu societatea civilă, cu magistratura şi organizaţiile profesionale ale magistraţilor, garantând independenţa justiţiei.

Citește și
Liviu Dragnea
”Revoluția fiscală” a Guvernului, amânată pentru luni. Proteste de stradă anunțate în acest weekend
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

”Actualul proiect, iniţiat peste noapte de o mână de parlamentari PSD-ALDE, nu corespunde acestor criterii şi ignoră poziţiile exprimate de magistraţi şi de instituţiile judiciare. Din cauza lipsei de transparenţă, de deschidere şi de argumente cu care au acţionat până acum, Guvernul şi majoritatea parlamentară PSD-ALDE nu mai au credibilitatea pentru a duce acest proces mai departe. Platforma România 100 nu susţine propunerile PSD-ALDE de modificare a legilor justiţiei. Acestea nu sunt rezultatul unor reforme asumate responsabil, ci un paravan al unei oligarhii care are de îngropat dosare penale şi de apărat interesele clientelei sale politice”, precizează sursa citată.

”Cetăţenii care vor o Românie guvernată în interesul public, o Românie a statului de drept, cu o justiţie independentă, o Românie curată, vor protesta paşnic, în toată ţara şi în diaspora, începând de duminică, 5 noiembrie. Platforma România 100 va fi alături de ei, în stradă”, se arată în comunicat.

Platforma România 100 subliniază că susţine o Românie fără corupţie, în care nicio forţă politică nu trebuie să pună oprelişti justiţiei sau să slăbească statul de drept - acesta este primul punct al Manifestului fondator al Platformei România 100.

”În aceste zile, când injustiţia riscă să devină lege, te chemăm să participăm împreună la aceste proteste”, se arată în apelul platformei.

Semnatarii explică motivele pentru care se alătură protestelor şi prezintă cinci acţiuni ale Guvernului şi ale majorităţii parlamentare PSD - ALDE din ultimele zece luni şi felul care afectează România şi pe fiecare cetăţean. Este vorba despre:

1) Adoptarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 13 din 1 februarie 2017 care ar fi reuşit, dacă n-ar fi fost protestele masive de stradă, dezincriminarea unora din faptele care intrau sub incidenţa infracţiunilor de Favorizare a făptuitorului, Abuz în Serviciu, Neglijenţă în serviciu sau Conflict de interese.
2) Adoptarea de către Parlament a Legii nr. 193 din 24 iulie 2017 pentru modificarea Codului Penal care a înlocuit infracţiunea de conflict de interese din Codul Penal prin cea de „folosirea funcţiei pentru favorizarea unei persoane” şi care restrânge sfera faptelor pedepsite.
3) Adoptarea de către Parlament a Legii nr. 169 din 14 iulie 2017 privind executarea pedepselor. Dacă proiectul iniţial prevedea 3 zile compensatorii la fiecare 30 de zile executate în condiţii neconforme standardelor CEDO, adică într-o suprafaţă mai mică de 3 mp, forma adoptată a transformat mecanismul recursului compensator într-o graţiere mascată aplicabilă tuturor persoanelor private de libertate.
4) Anunţarea de către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a intenţiei de modificare a legilor justiţiei, în data de 23 august 2017 . Proiectul de lege afecta echilibrul între puterile statului, submina grav independenţa justiţiei şi sporea nemăsurat şi nejustificat puterea ministrului Justiţiei, provocând cel mai mare protest din istoria magistraturii române.
5) Propunerile legislative de modificare a legilor justiţiei iniţiate de parlamentari ai coaliţiei PSD – ALDE care pun Inspecţia Judiciară sub controlul unui organism fără fundament constituţional, schimbă cadrul pregătirii magistraţilor, creează un “tribunal special” pentru magistraţi - Direcţia pentru Investigarea Infracţiunilor Săvârşite de Judecători şi Procurori.

La fel ca la protestele din primăvară după adoptarea OUG 13, în ultimele zile, urmare a modificărilor la legile justiţiei propuse de coaliţia PSD-ALDE în Parlament, pe reţelele de socializare sunt anunţate proteste pentru duminică seara, atât în Piaţa Victoriei din Capitală, cât şi în numeroase oraşe din ţară, precum şi în diaspora.

Aproximativ 10.000 de oameni îşi anunţă pe Facebook participarea la protestul de duminică seara din Bucureşti. ”Duminică ne strângem la Guvern, iar la ora 19:00 plecăm în marş către Casa Poporului”, se anunţă pe pagina evenimentului.

Proteste sunt anunţate şi în Cluj-Napoca, Timişoara, Galaţi, Alba Iulia, Târgu Mureş, Arad, Iaşi, Sibiu, Constanţa, Suceava, Rădăuţi, Oradea, Craiova, Braşov, Târgu Ocna, Slatina, Râmnicu Vâlcea, Baia Mare, Ploieşti, Bacău, Roman, Lugoj, Deva, dar şi în Zurich, Paris, Berlin.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Mandat european de arestare pe numele lui Puigdemont. Proteste în Catalonia
Mandat european de arestare pe numele lui Puigdemont. Proteste în Catalonia

Un judecător spaniol a emis un mandat european de arestare pe numele lui Carles Puigdemont, fostul lider catalan, care s-a refugiat la Bruxelles.

”Revoluția fiscală” a Guvernului, amânată pentru luni. Proteste de stradă anunțate în acest weekend
”Revoluția fiscală” a Guvernului, amânată pentru luni. Proteste de stradă anunțate în acest weekend

Aşa-zisa ”revoluţie fiscală” a fost amânată pentru moment. Guvernul a mutat luni şedinţa programată vineri pentru modificările Codului Fiscal, prin care salariile cresc doar pe hârtie şi scad unele venituri, dar şi contribuţiile la pilonul 2 de pensie.

Protest pe două roți, la Oradea: ”Pe patru roți nu putem, avem nevoie de autostradă”
Protest pe două roți, la Oradea: ”Pe patru roți nu putem, avem nevoie de autostradă”

Un marş pe două roţi ca să atragă atenţia că abia circulă pe 4 roţi.

Mii de oameni au protestat în Lisabona față de Guvernul Portugaliei
Mii de oameni au protestat în Lisabona față de Guvernul Portugaliei

Mii de oameni au protestat sâmbătă în centrul Lisabonei faţă de promptitudinea cu care a tratat Guvernul portughez incendiile de vegetaţie.

Recomandări
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a sărit în aer blocul din Craiova. Deflagrația a rupt pereții
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a sărit în aer blocul din Craiova. Deflagrația a rupt pereții

O persoană a murit și trei au fost rănite în explozia care a distrus un bloc din Craiova. Deflagrația a rupt pereții, iar o parte din primul etaj s-a prăbușit.  

Românii blocați în Dubai acuză că au fost lăsați de izbeliște de birocrații plătiți din banii tuturor. „Ne-au cam jecmănit”
Românii blocați în Dubai acuză că au fost lăsați de izbeliște de birocrații plătiți din banii tuturor. „Ne-au cam jecmănit”

Sute de români blocaţi de marţi în Dubai după inundațiile istorice care au lovit Emiratele Unite Arabe au început să sosească în țară.