Afacerea de coruptie "Microsoft" a intrat in faza a doua. Silviu Hotaran, Alexandru Athanasiu si Claudiu Florica, la DNA

×
Codul embed a fost copiat

In cel mai mare dosar de coruptie de dupa 1989: afacerea "Microsoft", procurorii DNA lucreaza la un nou episod. Iar omul cheie din prima parte, Claudiu Florica, nu mai este "martor denuntator", ci suspect.

Tot in dosarul "Microsoft 2", fostul ministru al Educatiei Alexandru Athanasiu si doi fosti directori de la Microsoft Romania, au fost pusi oficial sub acuzare luni. Miza este una uriasa: statul ar fi pierdut aproape 70 de milioane de dolari.

Omul de afaceri Claudiu Florica este personajul cheie in afacerea Microsoft. Pana acum era insa doar martor denuntator, dar a devenit suspect.

Claudiu Florica este intermediarul unuia dintre cele mai paguboase contracte semnate de statul roman. Guvernul a inchiriat zeci de mii de licente educationale, dar si softuri pentru calculatoare folosite de administratia publica centrala. Mirosoft a oferit o reducere de 47%, insa statul a platit toata suma. Diferenta s-ar fi scurs in buzunarele intemediarilor si ale unora dintre ministri.

Aproape 67 de milioane de dolari ar fi paguba adusa statului. Una de care s-ar face vinovat si Eugen Bejinariu, la vremea respectiva Secretar general al Guvernului. Pentru el, procurorii au cerut ridicarea imunitatii si au trimis solicitarea la parlament. Si fostul ministru al Educatiei Alexandru Athanasiu a fost pus astazi oficial sub acuzare in acest dosar pentru abuz in serviicu.

Citește și
Sebastian GhitaDeputatul Sebastian Ghita s-a prezentat in fata comisiei juridice a Camerei Deputatilor, in Bucuresti, marti 29 martie 2016
“Daca asta de la Microsoft da spaga 60 de milioane, noi sa murim de foame?” Jaful din proiectele IT ale statului roman
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Iar lista celor care ar fi participat la punerea in executare a contractului Microsoft se lungeste si cu doi fosti directori ai companiei amercane, care conduceau filiala din Romania.

8 ministri sunt suspectati de coruptie in afacerea Microsoft. Pana acum, in prima parte a dosarului, s-au dat deja condamnari: fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu a primit la trei ani pentru trafic de influenta, si oamenii de afaceri Dorin Cocos si Nicolae Dumitru zis Niro, cate doi ani si patru luni de inchisoare. Iar fostul primar de Piatra Neamt Gheorghe Stefan, supranumit Pinalti a primit trei ani de detentie.

 

Desfasurarea evenimentelor, livetext:

Fostul ministru al Educatiei Alexandru Athanasiu a fost pus sub invinuire de procurorii DNA pentru abuz in serviciu in dosarul Microsoft 2.

El a fost audiat luni la DNA. La iesire, acesta s-a declarat nevinovat, afirmand ca intotdeauna a fost de buna credinta.

UPDATE 14:05 Omul de afaceri Claudiu Florica este acuzat de procurorii DNA de complicitate la abuz in serviciu in dosarul Microsoft 2, potrivit unor surse judiciare.

UPDATE 13:05 Omul de afaceri Claudiu Florica s-a prezentat si el, luni, la DNA pentru a fi audiat in dosarul Microsoft 2.

UPDATE 12:00 Fostul ministru al Educatiei Alexandru Athanasiu s-a prezentat, luni, la sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) pentru a fi audiat de procurori in dosarul Microsoft 2.

La intrarea in sediul DNA, el a sustinut ca este nevinovat si ca nu a luat niciodata ''spaga''.

''Viata iti ofera multe surprize, dar cand te stii absolut curat... Totusi e o diferenta intre mine si domnul Sandu, de doua milioane jumatate de euro. Dar de mine nu s-a spus vreodata ca m-am atins de vreun euro. Domnul Severin a facut o mare greseala. A fost lacom, iar lacomia se pedepseste. Eu n-am luat niciodata spaga, iar cand nu iei nici nu stai sa intrebi care este mercurialul. in anul in care s-a adoptat hotararea de guvern nu exista articolul care prevedea abuzul in serviciu. Sunt pregatit de orice, dar cand esti nevinovat... Eu n-am semnat niciun contract, eu am semnat o hotarare de guvern in care se prevedea ca se acorda gratuit licente pentru computerele din scoli'', a spus fostul ministru.

Potrivit acestuia, ministerul a primit gratuit 110.000 de licente ''pentru computerele din scoala romaneasca''.

''Le-a dat gratuit Secretariatul General al Guvernului, domnul Bejenariu. Deci, ministerul nu are niciun prejudiciu, le-a primit gratuit, si prin contracte de comodat au fost raspandite in reteaua scolara. Nu s-a invocat in referatul de acum doi ani, cel semnat de domnul Basescu, nu s-a spus ca licentele educationale aveau un pret. Contractul cadru din 2004 s-a spus ca era cu 47% mai mult. Despre licentele educationale nu s-a spus pretul pentru ca, va spun eu, o licenta era aproximativ 170 de dolari, iar astazi o licenta educationala are cam acelasi pret si ne gandim ca preturile au scazut la produsele IT'', a aratat Athanasiu.

Fostul ministru a explicat ca Ministerul Educatiei nu a dat bani in acest caz, iar el nu a negociat cu nimeni.

''Noi nu am avut niciun ban, de aceea spun ca Ministerul Educatiei nu a dat niciun ban, si s-a gasit solutia ca suma necesara de 19 milioane si ceva de dolari, platiti in noua rate, sa fie platita la un an de la achizitionare - in noua rate, pana in anul 2009. (...) Daca l-as fi cunoscut dupa pe Florica (n.r. - Claudiu Florica - reprezentant al firmei Fujitsu Siemens Computers) i-as fi spus vreo doua cuvinte, ca il va bate Dumnezeu, pentru ca nu e normal ca cineva care a profitat cel mai mult cu o mare magarie in dauna bugetului Romaniei sa fie liber si cu toti banii la el. Asta este o infrangere a ideii de dreptate. (...) Noi am semnat cu Steve Palmer, care era CEO Microsoft in februarie 2004, un memorandum de digitalizare si de informatizare in scoala, ceea ce a fost un program exceptional si regret ca acum este tavalit. Nu stiu si nu pot sa spun daca cineva a luat sau a dat spaga. Sunt jurist si fara probe... memorandumul semnat spunea ca trebuie facut un recensamant al numarului de computere din scoli pentru a se sti exact numarul de licente necesare'', a adaugat fostul ministru.

 

La DNA a ajuns unul dintre fostii directori generali ai Microsoft, Silviu Hotaran, cel care este suspect, de luni, in acest dosar de coruptie, disjuns din Dosarul Microsoft, in care au fost dictate si pedepse de catre instanta.

Aceasta afacere Microsoft se refera la fosti ministri PSD care au fost implicati in semnarea de contracte de alocare fie de echipamente IT, fie de licente software.

Nu mai putin de 8 ministri sunt vizati de suspiciuni de abuz in serviciu, spalare de bani sau luare de mita.

De luni se trece in faza audierilor si punere sub inculpare si nu este exclus sa asistam la surprize. Printre cei care vor trebui sa dea explicatii s-ar putea numara si denuntatori care credeau ca vor scapa de pedeapsa daca ofera DNA informatii pretioase.

 

Articol recomandat de sport.ro
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
Citește și...
Dosarul Microsoft. Pedepsele cu inchisoarea au fost marite. Unul dintre condamnati, prins dupa ce a fost instituit filtru
Dosarul Microsoft. Pedepsele cu inchisoarea au fost marite. Unul dintre condamnati, prins dupa ce a fost instituit filtru

Primul lot din dosarul Microsoft merge dupa gratii. Dorin Cocos, Nicolae Dumitru, fostul ministru Gabriel Sandu si fostul primar Gheorghe Stefan, au fost condamnati la inchisoare cu executare.

“Daca asta de la Microsoft da spaga 60 de milioane, noi sa murim de foame?” Jaful din proiectele IT ale statului roman
“Daca asta de la Microsoft da spaga 60 de milioane, noi sa murim de foame?” Jaful din proiectele IT ale statului roman

DIGITALIZAREA HOTIEI, partea a II-a. Suntem prea saraci ca sa esuam in proiectele de modernizare a Romaniei si totusi o facem. Digitalizarea administratiei s-a facut fara un proiect coerent, o viziune asupra viitorului.

Dosarul Microsoft, amanat pentru octombrie. Gabriel Sandu:
Dosarul Microsoft, amanat pentru octombrie. Gabriel Sandu: "Chestia asta nu este corecta"

Dorin Cocos, Gabriel Sandu, Gheorghe Stefan si Niculae Dumitru au ajuns luni la Instanta Suprema, la un nou termen in apelul din dosarul Microsoft.

Recomandări
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu

Fostul premier Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi fostul director SRI Virgil Măgureanu au fost citaţi, joi dimineaţa, la sediul Parchetului General, pentru a li se aduce la cunoştinţă că au fost puşi din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei.

VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.