Dosarul Microsoft, amanat pentru octombrie. Gabriel Sandu: "Chestia asta nu este corecta"
Dorin Cocos, Gabriel Sandu, Gheorghe Stefan si Niculae Dumitru au ajuns luni la Instanta Suprema, la un nou termen in apelul din dosarul Microsoft.
Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit ca pe data de 3 octombrie sa se desfasoare ultimul termen in dosarul Microsoft, in care au fost condamnati in prima instanta oamenii de afaceri Nicolae Dumitru si Dorin Cocos, fostul ministru Gabriel Sandu si fostul primar din Piatra Neamt Gheorghe Stefan.
La termenul de luni al procesului, avocatul lui Gheorghe Stefan a cerut instantei reaudierea martorului Decebal Draghis, precum si trimiterea unei adrese la DNA pentru a se afla stadiul cercetarilor in dosarul disjuns privind infractiunea de spalare de bani.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Tot acum, avocatul lui Dorin Cocos a solicitat extrase de cont de la Banca Transilvania in legatura cu transferul unor bani.
Completul de judecata a fost de acord doar cu audierea martorului Decebal Draghis si a stabilit ca pe 3 octombrie sa se desfasoare ultimul termen in acest dosar, cand avocatii si procurorul DNA isi vor tine pledoariile finale.
La iesirea din sediul instantei, fostul ministrul Gabriel Sandu si-a exprimat nemultumirea pentru ca principalul beneficiar al afacerii Microsoft, Claudiu Florica, a scapat de acuzatii.
"Daca voi credeti ca este normal ca un om care a preluat 150 de milioane de dolari, iar eu am recuperat 27 de milioane de dolari, el are impunitate si eu ma duc la puscarie, atunci chestia asta nu este corecta", le-a spus Gabriel Sandu jurnalistilor prezenti la instanta suprema.
In luna martie, trei judecatori de la instanta suprema au aplicat pedepse in cuantum redus in acest dosar: Nicolae Dumitru - 1 an si 6 luni inchisoare cu suspendare, Gabriel Sandu - 2 ani cu executare, Dorin Cocos - 2 ani cu executare, Gheorghe Stefan - 3 ani cu executare. In plus, magistratii au dispus confiscarea urmatoarelor sume: un milion de euro de la Dumitru Nicolae, 2.196.035 euro de la Gabriel Sandu, 3.700.000 euro de la Dorin Cocos, 3.996.360 euro de la Gheorghe Stefan.
Sentinta a fost atacata cu apel atat de catre inculpati, cat si de procurorii anticoruptie.
In motivarea deciziei, judecatorii au explicat ca Dorin Cocos, Nicolae Dumitru si Gabriel Sandu au beneficiat de pedepse mici, deoarece au facut denunturi in cursul urmaririi penale si si-au recunoscut vinovatia in fata instantei, iar pentru fostul primar din Piatra Neamt Gheorghe Stefan se va aplica principiul "proportionalitatii" in raport cu ceilalti inculpati, chiar daca el nu si-a recunoscut faptele in timpul procesului.
Un alt motiv invocat de magistrati pentru aplicarea unor pedepse reduse in acest dosar este ca beneficiarii reali ai unor sume exorbitante din contractele cu licente Microsoft au fost Florica Claudiu si Dinu Pescariu, cei care au avut doar calitatea de martori denuntatori la DNA.
Potrivit DNA, contractul-cadru de inchiriere de licente Microsoft din 15 aprilie 2004 ar fi fost incheiat in conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47% acordat de firma in considerarea Guvernului Romaniei si, implicit, permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate.
Astfel, sustin anchetatorii, contractul-cadru s-ar fi incheiat cu incalcarea dispozitiilor legale privind achizitiile publice, invocandu-se in mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un pret cu cel putin 40% mai mare fata de pretul real, avand la baza un necesar nefundamentat.
"La nivelul anului 2009, institutiile beneficiare utilizau 150.694 licente ce au fost achizitionate in perioada 2004 - 2008 in baza prevederilor contractului comercial de inchiriere a licentelor referitor la produsele Microsoft nr. 0115 RO si a actelor aditionale ale acestuia. Efectele contractului au incetat la 26 aprilie 2009, data la care a expirat si dreptul neexclusiv de utilizare a licentelor. In contextul incetarii dreptului de utilizare a licentelor si a efectelor contractului de inchiriere de licente, a fost identificata o noua oportunitate de afaceri in distribuirea de licente Microsoft catre Guvernul Romaniei", preciza DNA.
In primavara anului 2009 a avut loc o intrevedere intre Cocos, Stefan, Sandu si alte persoane pentru a discuta chestiuni generale legate de posibilitatile pe care le avea Ministerul Comunicatiilor la finalizarea contractului cu Fujitsu Siemens Computers, pentru asigurarea in continuare a licentelor necesare: exercitarea dreptului de cumparare sau incheierea unui nou contract de inchiriere.
Sursa: Pro TV
Etichete: dorin cocos, instanța supremă, gheorghe stefan, dosarul microsoft, gabriel sandu,
Dată publicare:
19-09-2016 10:38